Klagestorm mot TVNorge - Discovery peker på Canal Digital

Tv-seere har i flere måneder klaget på manglende teksting av programmer. Norges Døveforbund ser alvorlig på saken.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Det har haglet inn med kommentarer på TVNorge sin Facebook-side de siste ukene. Flere klager over manglende teksting på kanalens programmer. Programmer som «71 grader nord», «4-stjerners middag», «Sinnasnekker’n, «Åndenes makt» og «Alt for Norge» blir nevnt i kommentarene som er postet på kanalens Facebook-side.

Kampanje har gått gjennom samtlige kommentarer postet på Facebook-siden i perioden 1.juli til i dag, 19. september. På Facebook-siden er det er kommet inn over 70 klager.

TVNorge har valgt å svare tilnærmet alle kommentarene og skriver som regel at det er en teknisk feil de jobber med å løse. Men seerne er ikke fornøyd.

En person reagerte på det hun kalte «forbanna pisspreik» og postet følgende kommentar:

- Poenget er at TVNorge fraskriver seg ansvaret i ukevis for tekstmangelen og gir standardsvar å se på Dplay eller skylder på andre enn seg selv! Heldigvis har vi andre kanaler å se på.

I går kveld skrev en annen bruker dette:

- Siden dere fortsatt nekter å fikse den såkalte feilen på tekstingen og i tillegg har tatt bort alternativet «tekst TV» hos oss med Telenor, så anbefaler jeg dere å tilby oss alle hørselshemmede gratis Dplay. Slik at vi kan se de programmene som sendes på TVNorge med tekst. 

Norges Døveforbund ber folk klage

Redaktør og kommunikasjonsrådgiver i Norges Døveforbund, Linda Kvaksrud Hansen, reagerer på manglende teksting. Hun sier forbundet har mottatt klager.

- Vi ser alvorlig på dette problemet, og er skuffet over at TVNorge ikke lytter til sine seere. Det er et brudd på kravene til universell utforming. Vi oppfordrer våre medlemmer, interessenter og pårørende å sende klage til TVNorge. Vi håper at TVNorge gjør noe med saken så fort som mulig, skriver Kvaksrud til Kampanje.

TVNorge peker på Canal Digital

Kommunikasjonsdirektør i Discovery, Espen Skoland, sier til Kampanje at de har mottatt henvendelser fra seere som ikke har fått tekst på programmene sine.

- Vi tar dette veldig seriøst. Vi har feilsøkt egne systemer og kan ikke finne noen svikt der. Samtidig ser vi at de aller fleste klagene kommer fra Canal Digital/Telenor-kunder, og vi har derfor vært i dialog med dem angående dette. Canal Digital/Telenor har ennå ikke klart å lokalisere noen feil i sine systemer, skriver Skoland. 

- Vi følger daglig med på tekstingen på RiksTV og Get, og har ikke oppdaget noen feil der. Eventuell mangel på tekst hos RiksTV-seere kan skyldes at vi sender episoder som er såpass gamle at de stammer fra tiden før vi startet med teksting av alt innhold, legger Skoland til.

Har feilsøkt egne systemer:

Kommunikasjonsdirektør i Discovery, Espen Skoland.

Canal Digital svarer

Kommunikasjonsdirektør i Canal Digital, Tormod Sandstø, svarer følgende på spørsmål om problemet ligger hos dem eller TVNorge og hva de gjør for å løse problemet.

- Slik vi har identifisert problemet, så er det en del norske programmer som ikke kommer med tekst. Vi har derfor egne kanaler for hørselshemmede, som viser det samme som går på de vanlige kanalene, men da med tekst, sier Sandstø til Kampanje.

Han sier de tar tilbakemeldingene på alvor og at de ønsker å gi kundene en god tv-opplevelse.

- Her ser vi at vi kanskje har ikke har vært gode nok på å formidle til kundene våre at de må gå inn på en separat kanal. De ligger typisk langt oppe, Discovery sine er for eksempel på kanal 301-304, og der ser man det samme som på de vanlige kanalene, bare med tekst, sier Sandstø.

- Er TVNorge klar over at Canal Digital har kanalene 301-304 med tekst?

- Det er litt vanskelig for meg å svare på. Det er vi som plasserer kanalene hos oss. Vi skal i alle fall hjelpe våre kunder. Hvis en kunde ikke finner kanalen med tekst, er det vårt ansvar å hjelpe dem. Det ansvaret tar vi fullt og helt, sier Sandstø.

- Har kunder kontaktet dere direkte? 

- Jeg var raskt inne på vår Facebook og der så jeg noen innlegg. Det er uten tvil vi som skal ta det ansvaret å hjelpe kundene og vi skal på nå se på hva vi kan gjøre for å hjelpe kundene. Vi setter pris på tilbakemeldinger som kan gjøre oss bedre med å informere, svarer Sandstø.

Kampanje har tidligere skrevet om 30 tekstere som i august gikk ut i streik. NTB opplyste da om at programmer på TVNorge, Vox og Fem kunne bli berørt av streiken. På spørsmål om hva som er status og om konflikten har påvirket TVNorge, svarer Skoland «ikke meg bekjent».

Tar ansvar:

Kommunikasjonsdirektør i Canal Digital, Tormod Sandstø.

Klagestorm mot TVNorge - Discovery peker på Canal Digital