- Skal du lykkes digitalt, kan du ikke være halvgod på alt

Den anerkjente og prisvinnende Berkeley-professoren gir sine beste råd til bransjen.

Publisert / Oppdater

Sara Viken Løvhaug
Sara Viken Løvhaug Analytiker / researcher

Berkeley-professor, forfatter og fakultetsmedlem av Apples opplæringsskole Apple University, Morten Hansen, avla et sjeldent norgesbesøk i forbindelse med arrangementet Media Business 2018-2022 denne uken.

Han er for tiden aktuell med sin tredje bok, «Great at work» (oversatt på norsk til «Suveren på jobb»), som har høstet ros både i utland og innland og ligger på bestselgerlisten til Wall Street Journal. I «Great at work», som handler om hvordan de beste gjør mindre og oppnår mer, trekker Hansen fram sine syv beste råd for hvordan man kan jobbe bedre.

Da Kampanje møter Hansen under Media Business er det spesielt tre av disse rådene han mener mediebransjen bør lytte til. Det første, forteller han, handler om beinhard prioritering på hva bedriften skal satse på.

- Du er ikke fokusert nok om det ikke gjør vondt. De dyktigste prioriterer veldig få tjenester eller produkter, og blir veldig gode på dette. De flinkeste er best til å ta bort ting de bare er halvgode på. Dette rådet gjelder spesielt for mediebransjen som har tendenser til å spre seg veldig, sier han.

Og for å velge den beste ideen, mener han det handler om to ting:

- Du starter alltid med å eksperimentere og kjøre ut pilotprosjekter. Om det så gjelder ulike typer innhold i en avis, ulike måter å kjøre ut reklame på, eller A/B-testing på nett. Etter en viss tid ser man hva som virker og ikke virker, og da er du nødt til å bestemme deg for å skalere og satse på det som faktisk virker, og holde deg til den satsingen. Så altså; først eksperimentering, så satsing, sier han.

- Silicon Valley sverger til denne modellen

Han mener denne måten å jobbe fram produkter og tjenester på, har gjort seg stadig mer gjeldende de siste årene. I Silicon Valley skal det være denne modellen de sverger til, ifølge Hansen som selv bor i San Francisco nær Silicon Valley.

- Det jeg skisserer opp her nå er ikke lik måten vi jobbet på før. Da ting var stabilt, da Aftenposten så lik ut hvert år, så behøvde du ikke eksperimentere. Du visste omtrent hva som kom til å fungere. Men i dag er det store usikkerheter, og den eneste måten du kan finne et svar på er å gjøre rene eksperimenter du kan teste på kundene dine. Alle nye bedrifter gjør dette, men det ser ut til at eldre bedrifter henger litt etter, sier han.

I bransjen har man lenge snakket om bransjeglidning, og nye fullservice-byråer som eksempelvis både skal holde på med PR, reklame og design. Også i mediesektoren ser man en voldsom utvikling der telekom og medier slår seg sammen i større enheter.

- Det er ikke bare glidning innad i mediebransjen, den virkelig store glidningen er at teknologifirmaer har blitt mediefirmaer. Google og Facebook er jo mediefirmaer nå, og Schibsteds hovedkonkurrent er på mange måter Facebook. Slik var det ikke for ti år siden. Så der har det virkelig foregått en kjempeglidning. Disse to bransjene har nesten blitt den samme, sier han.

Etter foredraget på Media Business spurte administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Randi Øgrey, Hansen om han kunne trekke frem noen norske selskaper som har fulgt denne linjen. Da måtte Berkeley-professoren erkjenne at han ikke følger godt med på det norske næringslivet. Han kunne likevel komme på ett stort norsk selskap som ikke fulgte oppskriften hans, men som han ikke ville nevne med navn. Om Hansen siktet til Schibsted, vites ikke, men det norske mediekonsernet, som har slått seg opp på online rubrikk i tillegg til medier, har i hvert fall tidligere engasjert Hansen som rådgiver.

Man kan ikke bare konstatere at man skal gli ut i alle mulige retninger. Morten Hansen

- Du skal være snever for å lykkes

Men for alle andre som ikke driver gigantiske selskaper, som jo er de fleste av oss, mener Hansen at om man skal lykkes digitalt, kan man ikke satse på å være «halvgod på alt».

- Man må bestemme seg for hva din spisskompetansen er. Hva er det virkelig store satsingsområde i en sektor som egentlig bare har blitt enda større? Skal du drive alt, og være halvdårlig eller halvgod på alt, eller skal du satse på det du er virkelig god på? De som satser på mye og lykkes med det, er ofte de vi kaller for plattformfirmaer. Facebook og Apple er eksempler på det. Men i andre firmaer skal du være mye mer snever for å lykkes, sier Hansen.

- Du kan si at «PR er ikke nok», at man vil holde på med mer enn PR, men da må man virkelig finne ut av hva det vil lønne seg at det skal være mer om. Man kan ikke bare konstatere at man skal gli ut i alle mulige retninger, sier han.

Hansen mener likevel at hvis man har definert markedet sitt til å bare være i Norge, vil det være naturlig å vokse i bredden på produkter og tjenester – men det er ikke nødvendigvis det som vil gi maksimal potensiell vekst.

- PR-markedet i Norge er for eksempel bare av en viss størrelse, så om du skal vokse, må du kanskje vokse på flere produkter og tjenester. Men det amerikanske bedrifter gjerne gjør er å vokse globalt. Spotify var for eksempel ikke et produkt for Sverige. Spotify er et globalt produkt, og det er nettopp derfor de er så store og suksessrike – de forstod at de måtte satse globalt. Ikke bare lage en «svensk løsning». Kanskje flere bedrifter hadde hatt nytte av å tenke slik, sier han.

- Lagde ikke bare en «svensk løsning»:

Morten Hansen tror flere bedrifter hadde hatt nytte av å tenke som Spotify når det gjelder vekst. Foto: Eivor Eriksen.

Bør satse «smalt og globalt»

Han tror mange bedrifter i bransjen kunne ha vokst mer ved å heller tenke «smalt og globalt», før de som gjør det gir deg konkurranse du ikke kan vinne.

- Mange av de store og suksessrike aktørene tenker smalt, og satser globalt – og da sitter man plutselig med et kjempemarked. Det betyr at de på et eller annet tidspunkt kommer til Norge, og gjerne med gode, lokale tilpasninger slik som Google Assistant. Da vil det være vanskelig for deg å konkurrere med en hjemmelaget norsk versjon, og det er det som er faren. Du treffer konkurrenter som har en smalere nisje enn deg, som er veldig dyktige på det de gjør, og da kan ikke du komme haltende etter.

Hansens akademiske forskning har vunnet flere prestisjefylte priser og Thinkers50 rangerer ham som en av verdens mest innflytelsesrike ledelseseksperter.

«Great at work» bygger på studier rundt hva som skaper effektivitet i arbeidslivet og kommer på norsk denne måneden.

- Skal du lykkes digitalt, kan du ikke være halvgod på alt