Her er de nye strømme-tv-kanalene: - Vi er både spente og litt skremte

I det nye tv-markedet er ikke lenger NRK og TV 2 konger.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

KØBENHAVN (Kampanje): Det drar seg til i markedet for strømmetjenester og det ventes å bli et skikkelig bikkjeslagsmål i Skandinavia de kommende årene. På den danske streamingkonferansen «Nordic TV Summit» i København kunne daglig leder, Marie Nilsson, i konsulentselskapet Mediavision denne uken fortelle om en ny bølge av aktører som vil inn på det norske og skandinaviske streamingmarkedet.

Det til tross for at markedet allerede er svært «overbefolket» med aktører som Netflix, HBO, Viaplay, Dplay, C More og TV 2 Sumo for å nevne noen.

- Vi vet det kommer flere. Det er flere som allerede har kommunisert sine ambisjoner som Paramount og Disney. Streamingmarkedet er et tilvekstmarked og Norden er i tillegg et godt testmarked for de store aktørene. I tillegg øker også distributørene sine aktiviteter innenfor det vi kaller OTT (OTT står for over the top-tjenester og er den engelske betegnelsen på strømmetjenester, red.anm.), sier Nilsson til Kampanje.

Hun ser at det nordiske markedet er interessant fordi konsumentene er avanserte med tanke på bruk og at bredbånd er så godt utbygd.  

- Så lenge markedet vokser er det plass til alle, men vi tror konkurransen vil øke.  En ny bølge av mektige, globale aktører kommer på markedet, så det blir en ny OTT-bølge. De lokale spillerne må øke investeringene sine og fortjenesten til industrien som helhet vil falle så lenge kampen om markedsandelene fortsetter, sier den erfarne medieanalytikeren Marie Nilsson. 

I Tyskland har Amazon allerede en markedsandel på 50 prosent og er større enn Netflix. Det kan også skje her i Norden. Marie Nilsson

Milliard-omsetning i Norge

De største aktørene på markedet i Norden i dag er Netflix med det Mediavision tror er en kundebase på rundt tre millioner abonnenter og en markedsandel på rundt 50 prosent.  Netflix knuser dermed abonnementsbasen til store tv-distributørene som Telenor, Com Hem og Telia på antall kunder og har distansert de andre streaming-aktørene som Viaplay og HBO. Mediavision anslår kundebasen til Viaplay og HBO med henholdsvis én million kunder og 900.0000 kunder hver eller rundt 15 prosent markedsandel.

Legger Kampanje månedsprisen på rundt 110 kroner til grunn, har Netflix med disse abonnementstallene en omsetning på nærmere fire milliarder kroner i Norden – og det er grunn til å anta at den amerikanske strømme-gigantene allerede har bikket milliarden i Norge. 

Kampanje er kjent med at norske tv-kanaler opererer med konfidensielle anslag over størrelsen på det norske strømmemarkedet på 2,2 milliarder kroner.

Netflix alene nærmer seg dermed også en markedsandel på rundt 50 prosent av pengene både på det norske og det skandinaviske strømmemarkedet.

På den danske streamingkonferansen var også design- og produktsjef i Netflix , Casey Wilms, men særlig snakkesalig var markedslederen ikke. Han nøyde seg med å fortelle at strømmegiganten på rekordtid er blitt et av de største produksjonsstudioene i verden.

- Vi går fra å produsere 600 timer med innhold til 1.000 timer og er det det raskest voksende studio akkurat nå.

- Tenker Netflix på å begynne med live tv?

- Vi har ingen planer akkurat nå, men vent og se, sier Wilms.

Når Kampanje vil spørre Netflix-toppen om han skjønner at nasjonale tv-kanaler er bekymret for konkurransen fra stadig flere internasjonale giganter er svaret kort:

- Jeg beklager, men kan ikke gi noen kommentarer, sier han. 

- Både Storbritannia og Skandinavia vil være viktige markeder for Disney når de lanserer.

- Norden blir viktig for Disney
Av nye aktører på det allerede trange strømme-tv-markedet, lanserer et av verdens største medieselskaper Viacom sin nye strømme-tjeneste Parmount+ i oktober. Den nye strømmetjenesten Paramount+ gir Canal Digital og Get mulighet til å tilby storfilmer fra Paramount Pictures raskt etter kinopremieren, samt populære serier fra MTV og Comedy Central til sine kunder.

- Paramount+ er et banebrytende konsept for oss, og en viktig forlengelse av vårt betalings-tv-tilbud til våre distribusjonspartnere. Det er første gang vi samler rettigheter til premierefilmer med vårt tv-innhold og tilbyr det til Canal Digital- og Get-kunder som en strømmetjeneste, sier Andrea Sahlgren, nordisk visedirektør i Viacom International Media Network. 

Samtidig varsler Disney allerede en større satsing på to nye strømme-plattformer, en for sport med ESPN og en for drama. Nylig kunne Disney også fortelle at de trekker alt sitt innhold fra Netflix for å bygge opp sine egne satsinger.

Les også: Disney fjerner sine filmer fra Netflix

- Både Storbritannia og Skandinavia vil være viktige markeder for Disney når de lanserer, sier den britiske medieanalytikeren Simon Murray i Digital TV Research. 

Har flest kunder:

Netflix er den største tv-aktøren i abonnementsmarkedet i Skandinavia og har over én million flere tv-kunder enn for eksempel Telenor som har 1,8 millioner tv-kunder i Norden i dag. Kilde: Mediavision.

Venter dobling av Amazon-kunder

En av de virkelige store gigantene som enda ikke har markert seg på det nordiske markedet er Amazon som med sine enorme finansielle muskler og kundebase, har begynt å satse mer og mer på sin strømmetjeneste Amazon Prime Video. Men videotjenesten er ifølge Murray bare en tilleggstjeneste til alle de som handler toalettpapir, batterier eller deodoranter hos Amazon og får dem kjørt hjem direkte.

- Vi anslår at 88 prosent av abonnentene til Amazon Prime Video bruker Amazon Prime, sier Murray.  

Murray forventer at Amazons strømmekunder vil doble seg fra 48 millioner kunder i dag verden over til 94 millioner i 2022.

Men enn så lenge står Amazons strømmetjeneste langt sterkere i land hvor verdens største nettbutikk har etablert hjemkjøringstjenesten Amazon Prime.  Mediavison anslår at Amazon Prime Video har rundt 100.000 kunder.

- Men i Tyskland derimot har Amazon allerede en markedsandel på 50 prosent og er større enn Netflix. Det kan også skje her i Norden, sier Marie Nilsson i Mediavision.

- Så det er bare å spenne fast sikkerhetsbelte for de tradisjonelle tv-kanalene?

- Amazon går for de lavest hengende fruktene og det er ikke Norden. Vi er få mennesker og det er dyrt å bygge opp en logistikk rundt det å levere varer, det er jo deres hovedvirksomhet. De vil nok ha på plass en infrastruktur først før de lanserer, sier Nilsson.

Det var rett før jul i fjor at Amazon Prime kom med en forsiktig lansering av sin strømmetjeneste i Norge. Selskapet bruker i dag over milliarder dollar på innhold og originale serier som «Mozart in the Jungle», «Transparent» og «The Man in the High Castle». I tillegg har man serier som «The Grand Tour» med Jeremy Clarkson, Richard Hammond og James May – og det er også knyttet spenning til om ikke Amazon vil gå inn på markedet for sportsrettigheter.

Selskapets investeringer på innhold vokser også kraftig. På ett år anslås det at Amazon øker investeringene fra 3,2 milliarder dollar til 4,5 milliarder dollar i 2017. Det er fortsatt mindre enn Netflix som nå bruker seks milliarder dollar eller 60 prosent av inntektene på innhold. Netflix hadde i 2016 en omsetning på snaue ni milliarder dollar. 

- Vi er svært fornøyde med å kunngjøre at man fra i dag nå får tilgang til Prime Video over hele verden, sa Tim Leslie, visepresident for Prime Videos Internasjonale avdeling da tjenesten ble lansert. 

Bruker milliarder av dollar på film og tv-drama

Her ser du hvor mye penger de største globale strømmeselskapene bruker på innhold

NRK: - Det blir flere aktører

For de etablerte kanalene, som NRK, TV 2 og MTG, er enda flere strømmeselskaper uansett dårlig nytt. Tall fra Mediavision viser at de nasjonale kringkasterne i «det gamle tv-markedet» hadde en markedsandel på 90 prosent av tv-seingen, mens man i det nye strømmemarkedet har fått redusert markedsandelen til 35 prosent. 

- Jeg tror nok vi må forberede oss på at det blir flere aktører og større konkurranse. Det blir stadig flere om beinet, men vi tror at de lokale aktørene vil stå sterkt med sitt lokale innhold også må vi bli bedre på å samarbeide.  Samtidig er det også viktigere enn noensinne at vi har gode allmennkringkastere som har en annen type finansiering som kan sørge for å levere norsk innhold og gi publikum ett godt alternativ til de kommersielle, amerikanske tilbyderne, sier Myklebust.

- Hvem av de nye strømme-tv-aktørene er det NRK og den norske tv-bransjen frykter mest?

- Jeg er i hvert fall personlig veldig spent på hvordan Amazon tenker og hva planene deres er på det det nordiske markedet. De har så vidt lansert og de sitter på veldig mye data, ikke bare på hva folk ser på men også hva en leser og kjøper av varer.  Jeg er derfor både spent og litt skremt på hvordan de kommer til å benytte seg av denne informasjonen. Til syvende og sist så tror vi de kommer til å bli en større aktør på det norske og europeiske markedet. De bruker mye penger på innhold nå, sier Myklebust.

Taper terreng:

- De globale aktørene tar majoriteten av all strømme-seingen i våre nordiske land. Som Pac-Man spiser de globale mer og mer av seingen, sier Marie Nilsson i Mediavision.

Her er de nye strømme-tv-kanalene: - Vi er både spente og litt skremte