Det digitale mediebildet er dynamisk og i stadig endring. I Norge utgjør digital annonsering om lag én tredjedel av det totale reklamemarkedet. Alle prognoser tilsier at veksten fortsetter og prognosen er at digital reklame vil utgjøre om lag 50 prosent av all reklame i løpet av 2017. Utviklingen i digitale mediekanaler betyr at kunder bruker nye og også helt andre metoder for å skaffe seg informasjon om produkter og tjenester. Annonsører må forholde seg til endringene og legge om markedsføringen slik at man når frem til både eksisterende og potensielle kunder med sine budskap.
Digital reklame har siden nittitallet utviklet seg fra enkle display-annonser til interaktive kommunikasjonsstrømmer. Mens reklame tradisjonelt har vært drevet som kampanjer som følger annonsørenes behov for å selge, går utviklingen i dag i retning av at reklamen er personalisert, dynamisk og i takt med kjøpsprosessene kundene har (Tucker, 2014). Gjennom systematisk innsamling av data identifiseres og analyseres den enkelte kunde slik at reklamen kan personaliseres (skreddersys).
Facebook blir stadig større og mektigere i det norske reklamemarkedet. Innleggene vi poster i statusfeltet, når ut til færre, og responsen fra venner blir mindre fordi Facebook i økende grad prioriterer betalt innhold. Når sponset innhold er en vesentlig del av nyhetsstrømmen, blir det mindre plass til det «vanlige» innholdet. Det er tre måter annonsører kan oppnå synlighet på Facebook:
• Organisk synlighet - de som ser innholdet er de som følger siden eller går inn/søker opp på siden til merkevaren. Her når man forbrukere som allerede er interessert i merkevaren, eller som er på jakt etter produkt/tjeneste i merkekategorien.
• Viral synlighet - de som ser innholdet fordi venner har engasjert seg i merkevaren. Her når man forbrukere som ikke aktivt ser etter/er interessert i merkevaren, men som likevel kan bli en kunde hvis budskapet treffer og handling utløses.
• Betalt synlighet - de som ser innholdet gjennom betalt synlighet. Her når man forbrukere basert på egendefinert målgruppe. Annonsører kan velge å nå ut til forbrukere som allerede er tilhengere, tilhengerer og deres venner eller motsatt; kun til forbrukere som ikke allerede følger merkevaren Facebook.
Digitale spor
Hovedårsaken til at Facebook spiser stadig mer av annonsemarkedet, er muligheten kanalen har for svært målrettet markedsføring. Dette ved hjelp av algoritmer som finner mønstre i brukeratferd, som ofte gir et svært treffende bilde av hvem vi er og hva vi liker.
En studie gjennomført ved universitetene i Cambridge og Stanford i 2015, slår fast at digitale spor vi legger igjen etter oss når vi liker, deler og kommenterer innhold på Facebook, gir et svært godt bilde av hvem vi er og hva vi liker, faktisk mer treffsikre enn vurderinger gjort av venner eller nær familie. Det kan gi annonsører en betydelig bedre dekning i målgruppen enn eksponering i andre kjøpte kanaler, som avis, tv, magasin og direktereklame i postkassen.