- Målet vårt er to milliarder brukere

Her er selskapet som vil ta tredjeplassen etter Google og Facebook.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

For mange er AOL fortsatt synonymt med 90-tallets internettportaler, men de siste årene har selskapet satset og vokst på innhold og annonseprodukter. I 2011 kjøpte AOL Huffington Post for 300 millioner dollar. Året før kjøpte selskapet nettstedet TechCrunch. De største investeringene har imidlertid kommet innen annonsørtjenester og levende bilder. I Norge har selskapet vært representert med Be On, tidligere AOL Goviral, som de lanserte i 2012 under ledelse av Kent Jordet. Be On har satset stort på distribusjon av videoinnhold på nett på vegne av annonsører.

I dag er AOL en forlengelse av et av verdens største telecom-selskaper, Verizon, som la 4,4 milliarder dollar på bordet for selskapet i 2015. Det er nesten like mye som de betalte for Yahoo i år, nemlig 4,8 milliarder dollar.

Mens Telenor svidde av tre milliarder på Tapad for å ta en posisjon i det digitale reklamemarkedet, har den amerikanske konkurrenten Verizon valgt en annen strategi gjennom å kjøpe seg teknologi og mediekanaler punget ut med nærmere 70 milliarder kroner for AOL og Yahoo,

Da AOL lanserte sin nye annonseplattform or mobil i Norden nylig uken, tok sjefen for selskapets internasjonale mobilvirksomhet, Zac Pinkham, turen til selskapets norske kontor. AOLs norske virksomhet teller fortsatt bare seks ansatte, men de er klare til å ta et ytterligere jafs av det norske reklamemarkedet.

- Målet vårt er å nå to milliarder brukere og bli verdens viktigste adtech-selskap på mobilen, sier Pinkham ubeskjedent til Kampanje.

Verizon har gitt oss en «gamechanger». Zac Pinkham

Kjøpte mobiltech-selskap
Og her kommer den nye annonseplattformen inn i bildet. Den skal koble annonsører og mediebyråer opp mot AOLs nettverk som, ifølge selskapets egne tall, teller 65.000 mobile apper og et potensielt publikum på over 580 millioner månedlige brukere. Det kan AOL gjøre som følge av at de i fjor kjøpte Millennial Media for 238 millioner dollar.

- Vi kjøpte Millennial Media for deres talent og teknologi. Koden vi legger inn i hver enkelt app tillater oss både å ha en direkte relasjon med publisistene og å skaffe oss data om brukerne, som demografi, mobiltelefonens alder, hvilket teleselskap de er på, om de bruker mobilen vertikalt eller horisontalt, og på den måten bygge opp profiler. For det tredje kan vi laste opp annonsene på forhånd på hver enkelt app, sånn at når vi leverer en annonse, så slipper man «dødens sirkel» mens man venter på at den skal laste, sier Pinkham.

Vil ta tredjeplassen
Han legger ikke skjul på at de nå for alvor tar opp kampen med Facebook og Google på mobilen.

- Ja, 100 prosent, sier han.

- Hvor mange slike plattformer er det plass til i markedet?

- I Storbritannia nådde man rundt 400 digital plattformer før det ble konsolideringer. Jeg tror man vil se det samme her. Alle har en interesse i mobilmarkedet, men det er de plattformene som folk kjenner til og stoler på som vil generere resultater. Det handler om å vise markedet hva vi har gjort.

- Er målet å bli tredje størst, etter Google og Facebook?

- Altså, Google og Facebook har åpenbart tatt første- og andreposisjonen i de fleste markedene. Med det kommende kjøpet av Yahoo, og det forestående kjøpet av AOL, og da snakker jeg fra Verizons perspektiv, så tror jeg vi har en stor sjanse til å bli nummer tre, fordi alle vil ha et tredje alternativ.

- Men brukes ikke mye av tiden på mobilen på Facebook? Man kan få inntrykk av at folk laster ned og bruker andre apper mindre enn man gjorde før?

- I begynnelsen var bruken definitivt mer eksperimentell, fordi det var et nytt medium. Folk gikk gjennom App Store og lastet ned masse apper som de aldri brukte. Men det vi ser nå er at folk har en rekke apper på hjemskjermen sin som de bruker daglig. Personlig har jeg syv forskjellige kategorier på hjemskjermen som underholdning, finans, spill og sosialt, og nøkkelen vår er å nå ut til publikummet på tvers av disse kategoriene, sier Pinkham.

Vurderer norske partnerskap
AOLs hemmelige våpen i kampen mot Google og Facebook er deres eget morselskap, Verizon, mener Pinkham.

- Det har gitt oss en «gamechanger». Den enorme mengden dataen som Verizon sitter på og muligheten vår til å bruke den og distribuere den på tvers av kanalene våre har tillatt oss å bli den tredje spilleren, sier her.

- Utfordringen er at Verizon er et amerikansk selskap, men de har partnerskap med andre teleselskaper globalt som vi snakker med.

- Gir Verizon dere en fordel i det nordiske markedet?

- Det burde gjøre det, og vi har samtaler med Verizons ulike partnere, men ingenting jeg kan si mer om nå.

- Er det nødvendig for dere å inngå slike partnerskap?

- Data er nødvendig. Man trenger å forstå dataene for å forstå publikum. Jo mer data man har, jo mer verdifull er produktet ditt.

Hvordan Yahoo kommer til å spille inn i AOLs planer er for tidlig å si, i hvert fall for Pinkham.

- Jeg kan ikke snakke for mye om Yahoo fordi den avtalen ikke lukkes før mot slutten av året eller tidlig neste år, men fra mitt ståsted er det en rekke grunner til å kjøpe Yahoo. Det gir oss en enorm mulighet til å utvide globalt, de tilbyr innhold og har analytiske verktøy. Alt dette til sammen vil styrke vår pakke.

- Ser ikke på Telenor som konkurrent
Det er lett å trekke paralleller til Norges største teleselskap, Telenor, som sikret seg Tapads annonsestyringsteknologi i februar i år for tre milliarder kroner.

- Ser dere på Telenor som en konkurrent?

Her skyter AOLs norske sjef, Kent Jordet, inn.

- Nei, de fokuserer på sine kunder og sin data. De har global størrelse, men de har ikke innhold. Det kommer til å være vår styrke. Vi foretrekker å se på telecom-selskaper som partnere, ikke bare i Norden, men internasjonalt, sier Jordet.

- I Norge ønsker flere mediehus å bygge opp en lokal konkurrent til Facebook og Googles annonseplattformer. Tror dere de har en sjanse?

- Jeg tror alle er «frenemies» (både venner og fiender, red. anm.) i det digitale markedet akkurat nå. Jeg tror ikke noen egentlig konkurrerer med hverandre. Jeg er sikker på at vi vil inngå partnerskap med slike aktører på en eller annen måte, ikke nødvendigvis for å ta kontroll over 100 prosent av varelageret deres, men for å koble dem opp mot globale merkevarer og publisister. Selv om de lokale spillerne gjør det bra digitalt, betyr det ikke folk bruker mye tid på dem på mobilen, sier Pinkham.

- Målet vårt er to milliarder brukere