Slik tror VG-sjefen at avisa blir i 2020

Torry Pedersen sier mediemarkedet står foran nye revolusjoner på linje med både internett og mobilen - og nevner én av dem her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Schibsted-konsernet er i full gang med å planlegge, for ikke å snakke om utvikle, neste generasjons nyhetsprodukter. På Schibsteds egen Next-konferanse tirsdag denne uken var det på tide å lette litt mer på sløret om hvordan Norges største mediekonsern ser for seg VG i 2020. 

- Det vi tror på er at kringkastingsmodellen må endres helt fundamentalt. For hvis det er noe Netflix og Facebook beviser hver eneste dag så er det at den modellen er under press, sier administrerende direktør og sjefredaktør i VG, Torry Pedersen, til Kampanje. 

- Jobber langs mange spor
Det hele startet som en idé i VG, men i dag er prosjektet heist opp på konsernnivå og er et område det jobbes med på tvers i Schibsted. Prosjektet heter «Next generation publishing» og ledes av Espen Sundve. Prosjektleder Espen Sundve sier det er for tidlig å gå i detalj med hva som blir testproduktet.

- Vi jobber langs mange spor og det er nok litt tidlig å være tydelige på hvilket produkt vi kommer til å teste, sier han.

I går snakket Sundve på Schibsteds egen konferanse og der kom det tydelig frem at planen er at VG og andre Schibsted-aviser fortsatt skal være destinasjoner leserne har en direkte relasjon til og ikke bare være innholdsleverandører til andre plattformer.

Det har vært en reise som har gått fra PC til mobilen og som vil gå fra kringkastingsmodellen til mer personalisert innhold. Sundve sier personalisering kommer til å stå sentralt når VG nå blir prøvekanin i Schibsted.

- Vi bygger nær VG til å begynne med og vi etterstreber en personlig nyhetsopplevelse på mobil og som legger grunnlaget for å kunne gjøre tester for å se om medieaktører bedre kan styrke hverandre, sier han. 

Vi leverer det samme produktet til en 80-åring på Mehamn til den mest trendy dama på Grünerløkka.

- Må tilpasse tilbudet
Torry Pedersen mener de fleste norske medier sliter med de samme utfordringene når det gjelder nyhetspublisering.

- Fortsatt leverer alle norske medier det samme produktet til en 80-åring på Mehamn til den mest trendy dama på Grünerløkka som er 19 år. Det vil ikke bære seg fremover. Vi må derfor klare å bevare den fellesopplevelsen som fortsatt er viktig og som du må vite hvis du bor i Norge. Det må VG gi dem, men på toppen av så må vi tilpasse tilbudet mer mot dine interesser. Det er visjonen.

Da Kampanje møtte konsernsjefen i Schibsted, Rolv Erik Ryssdal, på selskapets kapitalmarkedsdag i London tidligere i høst sa han at han var klar for å starte og teste med mer personaliserte nyheter.

Les også: Ryssdal vil starte med personaliserte nyheter

- Jeg tror vi er ganske klare til å lansere en testversjon av dette ganske snart basert på innloggingen vi har gjennom Spid. Det gir oss innsikt i brukermønstre og preferanser. Dette er vi klare for å eksperimentere med snart, sa Ryssdal.

Nå sier VG-sjef Torry Pedersen at han er lovet en MVP eller minimum viable product fra teamet som jobber med «Next generation publishing products» før jul og det skal være et helt nytt produkt skal testes ut i fjerde kvartal for 1.000 testbrukere.

- Ut fra dette så må vi se hvor vi går videre. Vi jobber veldig langsiktig med dette, sier han.

Alle norske medier deler jo stoffet sitt med Facebook så hvorfor i all verden skal de ikke dele med vår plattform som har nesten lik stor trafikk. Torry Pedersen

Tror på kunstig intelligens
Selv tror Torry Pedersen at artificial intelligence (AI) eller kunstig intelligens kommer til å bli stort og VG-sjefen snakker om AI som det neste store skiftet innenfor nyhetspublisering.

- Dette tror jeg virkelig på, sier han.

- Det er noe VG vil ta i bruk?

- I hvert fall så må Schibsted på ett eller annet vis jobbe dypt med blant annet maskinlæring for å bruke et av de nye ordene.

- Hva blir største forskjellen på VG i 2020 og det vi kjenner VG som i dag?

- Det tror jeg blir at vi vil få en mer personalisert nyhetsleveranse også tror jeg at du vil få stoff fra andre nyhetsleverandører enn bare VG. Alle norske medier deler jo stoffet sitt med Facebook så hvorfor i all verden skal de ikke dele med vår plattform som har nesten lik stor trafikk, sier Pedersen.

- Har du avis på papir syv dager i uken i 2020?

- Det vet jeg ikke, men spørsmålet ditt er godt fordi du stiller spørsmålet «syv dager i uken». Det folk glemmer er at syv dager i uka er en modell og på vei nedover er det mange stoppesteder. Kanskje ikke alle geografier og kanskje ikke alle dager. Jeg tror at det rundt helgen vil være aviser lenger enn vi tror, sier Pedersen. 

Slik tror VG-sjefen at avisa blir i 2020