Først etter 173 år tok denne merkevaren helt av

Nå finnes den i over 700.000 norske hjem.

Publisert / Oppdater

Camilla Hellum
Camilla Hellum

I 2014 var det fullt hysteri i Norge og Danmark da Kähler slapp sin gråfargete Omaggio-vase. Tall viser at over 700.000 mennesker har vasen, noe som tilsvarer nesten hver femte nordmann, men hvorfor ble den så populær? 

Administrerende direktør i Kähler, Jesper Schmidt, forteller til Kampanje at det lave førsteopplaget var noe av grunnen til at man lykkes så godt med salget.

- I forbindelse med vårt 175-års jubileum ønsket vi å lage en jubileumsvase. Vi viste frem vasen før sommeren 2014, og lanserte den i august i et begrenset opplag. Vi laget ikke et begrenset opplag fordi vi ikke ville at alle skulle få den, vi laget rett og slett så mange vi trodde vi kom til å selge. Etter hvert gikk det opp for oss at det faktum at den var i begrenset opplag ga enorm oppmerksomhet. Her i Danmark var den på forsiden av flere nyhetsmedier, og den ble snakket om på radioen. Landet gikk amok over en vase ikke alle kunne få, forteller han.

- Ikke mange kjente til oss
Schmidt sier videre at vasen i dag er å finne til overpris på bruktmarkeder. 

- Om man kjøper den brukt ligger den på omtrent tre ganger så mye som ny-pris. Det meste jeg har sett den til er syv ganger mer enn originalprisen. 

Selv om nordmenns kjennskap til Kähler har økt voldsomt de siste årene, startet historien om keramikkmerket for 175 år siden da pottemaker Herman J. Kähler åpnet et lite keramikkverksted i Næstved.

I 2008 tok arkitenkten Frantz Longhi over Kähler fra et konkursbo, og det var først da selskapet gjenoppstod som en ny merkevare for mat og design. Longhi ønsket å ta merkevaren i en ny retning, og skape et helt Kähler-univers med ny design, samt ta merkevaren ut til folk gjennom butikker og restauranter. 

Longhi ønsket å ta merkevaren i en ny retning, og skape et helt Kähler-univers med ny design, samt ta brandet ut til folk gjennom butikker og restauranter. 

Satser på restauranter og kunst
Kähler-sjefen har tro på det han kaller «social life-marketing».

- I gamle dager var det slik at man først og fremst annonserte i print-medier. I dag er det mye sosiale medier-markedsføring. Jeg tror at vi i fremtiden vil bevege oss mer i retning av «social life-marketing», delvis at vi markedsfører vårt brand og vårt DNA direkte i menneskers sosiale liv. Det er derfor vi forsøker å gjøre noe med våre restauranter, matmarked, hotel og så videre hvor vi gjør Kähler relevante for våre kunder med gode opplevelser i menneskers sosiale liv, ikke kun i annonser eller på pc-skjermen, sier Longhi til Kampanje.

Siden Longhi tok over i 2008 har Kähler i tillegg til flagskipbutikkene åpnet tre restauranter og en kaffebar. Tre av restaurantene ligger i og utenfor Århus, og en ligger i Tivoli i København. Det er ikke tilfeldig at valget falt på Århus. Longhi er nemlig født og oppvokst i byen, og er involvet i flere prosjekter for å utvikle Århus som kultur og matby. Kähler er hovedsponsor av kunstmuseet ArOS. 

- Vi sponser Aros fordi Kähler er en del av det danske kunst-universet. Serviset vårt Hammershøi, som er Kählers veldig populære servise-serie, har direkte referanser til kunstner-familien Hammershøi, som er representert på Aros museum. De er også blant de mest kjente danske kunstnerne, forteller Longhi til Kampanje.

Vi får forbrukeren til å føle at de får mer enn det de betaler for.

Var med å sette opp matmarked
- Hva er tankene bak restaurantene?

- Vi etablerer restauranter fordi det er viktig at Kähler er mer enn en produsent av vaser og kopper. Vi er en univers av gode opplevelser, som omfatter design og god mat som gjerne bidrar til alle gode opplevelser i livet. Mennesker i dag er mer interessert i gode opplevelser enn «are» produkter, og det er det i Kähler i dag representerer: «De gode opplevelser». 

I tillegg til Kähler-restaurantene har Longhi vært med på å utvikle og etablere et av Århus’ to matmarkeder, Aarhus Central Food Market. Her har Kähler en liten avdeling, men en rekke andre danske restaurant- og barkonsepter som Grød og Mikkeller finner man også her.

- Over 25 000 mennesker besøkte oss de 5 første dagene vi åpnet. Nå er vi faktisk også i gang med å oppføre et spennende, urbant hotell som skal ligge midt i København. Det skal hete «Hotel Herman K» etter Herman A. Kähler. 

«Affordable luxury»
Administrerende direktør Schmidt forteller at det er ni stykker jobber med markedsføring av merkevaren Kähler. I tillegg har selskapet en rekke ansatte i restaurantene, butikkene samt til utvikling av produkter og merkevaren.

- Hva har dere gjort annerledes enn andre?

- For det første er produktet vårt det vi kaller «affordable luxury». Produktene våre ligger på mellom 299 og 499 kroner, de fleste har råd og mulighet til å ta en rask kjøpsbeslutning når produktet ligger i den prisklassen. Vi får forbrukeren til å føle at de får mer enn det de betaler for. For det andre har vi jobbet systematisk med å bygge folks kunnskap om merkevaren vår, og drevet målrettet markedsføring. 20 prosent av alle norske kvinner over 18 år har et Kähler-produkt. 

Er det noen utfordringer med å markedsføre til så bred gruppe?

- Vi markedsfører til det vi mener er målgruppen, men det er ikke alltid målgruppen og kjøpergruppene er den samme. Vi er enormt heldige som har kunder i ulike alderssegmenter. Når det er sagt handler det ikke så mye om alder, men om den interessen man har. Vi ser det ikke som et problem, men det er klart at det stiller krav til oss som merkevare å opprettholde interessen for forbrukerne. Med så bred kundegruppe kan vi også bli likegyldige, og det vil vi ikke. Vår store oppgave er å bevare vår attraktivitet. 

Kähler jobber også med influencer-marketing. 

- Vi sender produkter til de som de ønsker skal fronte produktene våre. Kähler jobber med proffe bloggere som har et univers som vi kan identifisere oss med, litt avhengig av bloggeren kan vi utvide samarbeid. 

 

Først etter 173 år tok denne merkevaren helt av