Hans Petter Stub, som er sjef for Employer Branding i Whydentify, er enig at det finnes unntak og suksesshistorier som i Sir Richard Bransons tilfelle. Han nevner i samme åndedrag Kjell Inge Røkke.
- Men de representerer ikke flertallet, så i en rekrutteringsprosess bør man alltid velge ferdigheter, sier Stub til Kampanje.
Og understreker at ferdigheter ikke er synonymt med en grad.
- En bachelor eller mastergrad behøver ikke å bety at man har det som trengs for å lykkes i jobben.
Stub har jobbet med employer branding, som går på gjøre arbeidplasser attraktive i stillingsmarkedet, de siste ti årene og har forelest om dette fagfeltet på høyskoler og universiteter. I fjor ble han tildelt tidenes første ærespris under Anfos «Magnet Awards», og skriver seg med det inn i Magnet-historien. Magnet Awards er en konkurranse som anerkjenner de beste prestasjonene innen empolyer branding.
Skal man finne de beste kandidatene, mener Stub at hele søknadsbrevet bør skrinlegges. Han mener heller at case-oppgaver bør være inngangen til et intervju.
- I stedet for et kjedelig søknadsbrev der kandidaten prøver å fortelle at hen har samme verdier som selskapet, kan case-oppgaver avdekke om man forstår arbeidsoppgavene og kan gjennomføre dem. Det bør være en eller flere oppgaver som ikke krever for mye, men akkurat nok til å vise at kandidaten forstår arbeidsoppgavene.
Det at folk ansettes «på vegne av magefølelse», synes han lite om.
- Det synes jeg ikke engang er valid. Absolutt ingen bør fatte en beslutning på et så syltynt grunnlag. Og det at man ansetter på bakgrunn av inntrykk det er søtt, men det funker ikke. Og derfor mener jeg case-oppgaver bør være avgjørende for om man får et jobbintervju eller ikke. Kun basert på hvordan kandidaten leverer, sier han.