TV 2 åpner for salg av RiksTV: - Verdien på selskapet har økt dramatisk

Kilder Kampanje har vært i kontakt med sier TV 2 har planer om å selge sitt eget TV-distribusjonsselskap.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det er store endringer på gang i TV-markedet, sist sett med omorganiseringen i Viaplay. Nå viser det seg at også TV-distributøren RiksTV skal være til salgs. RiksTV ble etablert av TV 2, NRK og Telenor i 2005 forbindelse med digitaliseringen av det digitale bakkenettet og startet driften i 2007. I 2019 solgte Telenor seg ut av selskapet og i 2021 fulgte NRK etter. 

Siden har TV 2 hatt full kontroll over det som er landets femte største TV-distribusjonsselskap etter Altibox, Telenor, Telia og Allente.

- For oss er det viktig å sikre fortsatt tilgang til det digitale bakkenettet og sikre at RiksTV er en god aktør, sa TV 2-sjef Olav T. Sandnes da NRK solgte seg ut for snart to og et halvt år siden.

Nå kan Kampanje erfare at selskapet igjen er i spill. Det skjer som følge av at TV 2 skal ha startet sonderinger om et mulig salg av RiksTV, forteller kilder til Kampanje. 

TV 2 vil verken bekrefte eller avkrefter opplysningene.

- TV 2 er stolt eier av RiksTV, og utover det har vi ingen kommentar, sier Tara Salarinezhad Nilsen, kommunikasjonssjef i TV 2.

RiksTV har i dag snaue 250.000 kunder og har en markedsandel på rundt ti prosent av de norske TV-husholdningene. Selskapet er Norges eneste TV-distributør som gir kundene digital-TV hovedsakeklig via antenne i det digitale bakkenettet. Ifølge Norsk Kundebarometer og Epsi Rating Norge har RiksTV også de mest fornøyde kundene i kategorien TV-distribusjon gjennom sin strømmeløsning Strim. 

Les også:  TV-selskapet topper for andre år på rad – Altibox henter seg inn etter TV-konflikt

- Har et våpen i RiksTV

Redaktør Arne Joremo i Telecom Revy tror det er spesielt én viktig grunn til at TV 2 har beholdt sitt eierskap i RiksTV selv etter at partnerne solgte seg ut.

- Kampen om inntektsfordelingen er veldig hard i TV-markedet. Her har TV 2 vært i tre konflikter på to år, så det er klart at TV 2 har et våpen i RiksTV som de vet å benytte, sier han til Kampanje.

Det ble tydelig under fjorårets konflikt mellom TV 2 og Altibox, mener han. Der mistet en halv million Altibox-kunder tilgang til TV 2s kanaler mens partene kranglet om hvor mye Altibox skulle betale TV 2 for distribusjonen.

- Det var fremfor alt RiksTV som som profitterte på det. I en slik situasjon er RiksTV veldig god hjelp for TV 2, sier Joremo

Når TV 2 likevel kan vurdere å selge RiksTV, knytter Joremo det opp mot det om mot den pågående spareprosessen i TV 2 der anslagsvis 400 millioner kroner i kostnader skal bort.

Les mer: TV 2 varsler kostnadskutt på rundt 400 millioner kroner

- Kan bli vanskelig å finne en kjøper

Redaktøren tror TV 2 vil kunne få en god pris for RiksTV, og trolig bedre enn NRK fikk for sine aksjer i 2021. Da kunne Kampanje erfare at hele selskapet ble verdsatt til 300 millioner kroner.

Siden den gangen har omsetningen i RiksTV skutt fart og i fjor nådde topplinjen nye høyder med inntekter på 1,4 milliarder kroner. Resultatet ble på 47,8 millioner kroner før skatt.

Omsetningsveksten skyldes i stor grad at RiksTV har fått flere kunder over på fiber, forteller Joremo. Det har skjedd gjennom egne avtaler med fiberleverandører, ettersom RiksTV ikke har eget nett.

Mens TV-abonnement over fiber har vokst kraftig de siste fem årene og nå utgjør over halvparten av det totale markedet ifølge Nkoms årsrapport, opplever det digitale bakkenettet tilbakegang.

- Veksten RiksTV har hatt på fiber har økt verdien på selskapet dramatisk. Det er ikke tvil om at det i bransjen er imponerende med 54.000 fiberkunder i konkurranse med storheter som Altibox, Telia og Telenor. De har greid å erstatte mye av frafallet i bakkenettet, sier Joremo.

Han tror det er sannsynlig at TV 2 vil selge RiksTV i nær fremtid. 

- Ja, hvis det er mulig for dem å få en god pris for det, sier Joremo og legger til at utfordringen kan bli å finne en god kjøper, sier Joramo. 

Tilbake i 2018 lanserte også RiksTV tjenesten Strim som en ny strømmetjeneste på det norske markedet. Kilder Kampanje har vært i kontakt med mener mediehuset kan være interessert i å beholde enten hele eller deler av denne tjenesten. Den siste tiden har Strim opplevd betydelig vekst i antall kunder og passerte i fjor 50.000 kunder. 

Joramo mener det som skjer på fibermarkedet i Norge kan gjøre selskapet attraktivt for andre kjøpere.

- Men det som kan tiltrekke en kjøper er at vi sannsynligvis går mot en åpning av fibernettet som gjør at det blir et enda større marked for en distributør som RiksTV som ikke har eget nett. Det vil gi RiksTV en verdiøkning, sier Joramo. 

Toppsjef I RiksTV:

Toppsjefen i RiksTV heter Jérôme Franck-Sætervoll. Han tok over som toppsjef i TV-distribusjonsselskapet i 2017. Foto: RiksTV.

TV 2 åpner for salg av RiksTV: - Verdien på selskapet har økt dramatisk