Reklamesvikt rammer produksjonsselskaper og filmarbeidere hardt: - En giftig cocktail

Mens produksjonsselskaper permitterer og nedbemanner, er lederen av Filmforbundet bekymret for kompetanseflukt.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

 At 2023 er blitt et vondt år for reklamebransjen, er godt dokumentert. Flere bransjeforeninger melder om hyppige permitteringer og store og små reklamebyråer har rett og slett valgt å kaste inn håndleet. Det rammer produksjonsbransjen og alle de som jobber med å produsere reklamefilm.

Styreleder og eier i Einar Film, Guri Neby, forteller at de har «holdt pusten» de siste månedene.

- Rett etter sommeren merket vi at noe skjedde. Det var betydelig mindre produksjon, sier hun til Kampanje.

Totalt har Einar Film permittert seks ansatte, men flere skal være tilbake i jobb nå. Selskapet er i likhet med resten av bransjen rigget med et fåtall faste ansatte og en stor stab med frilansere.

Flere av frilanserne Einar Film har benyttet seg skal rett og slett ha funnet seg andre arbeidsoppgaver i mangel på filmoppdrag.

- Jeg har hørt om stab som har begynt å jobbe på bar og i andre mer forutsigbare stillinger. Det har helt tydelig vært tørke for dem, sier Neby.

Les også: Herjes av konkurser og permitteringer – overskuddene stuper i norske reklamebyråer

Daglig leder i Einar Film, Guri Neby, merker de tøffe tidene.

- Faren er helt akutt

Dette er en trend som bekymrer forbundsleder Elisabeth O. Sjaastad i Norsk Filmforbund.
- Vi er veldig bekymret. Vi merker at det er superstille der ute og at folk ikke har nye prosjekter å gå til, sier hun til Kampanje.
Det står i sterk kontrast til fjorårets boom der folk som ikke hadde jobbet i bransjen på ti år ble oppringt og forsøkt rekruttert tilbake, forteller hun.- Nå står godt etablerte folk plutselig uten prosjekter. Når bunnen faller ut av markedet, så blir det veldig tøft.Det er flere grunner til at problemene tårner seg opp for produksjonsbransjen. Svikten i reklamemarkedet kommer på toppen av at Viaplay og andre strømmetjenester tråkker hardt på bremsen og at og flere TV-kanaler kutter i kostnader.Konsekvensen kan være at bransjen tappes for kompetanse.- Det er jeg ikke et sekund i tvil om. Faren er helt akutt. Jeg har stor forståelse for at dagens situasjon er utrolig slitsom og lite forenlig med å planlegge privatøkonomi og familieliv ved siden av.
  
Forbundslederen mener politikerne har flere verktøy å spille på i påvente av at etterspørselen skal ta seg opp og nevner en bedre incentivordning – for å holde flere produksjoner i Norge - og medfinansieringsplikt for strømmetjenestene – for å sikre et stabilt nivå av bestillinger – som to eksempler.- Når hverken har en ordentlig incentivordning, medfinansieringsansvar ikke er på plass, og det er nedgangstider, så er det en giftig cocktail.

Les også: Dramakutt og nedtrykte TV-produsenter: - Du kan jo slå opp dotcom-bobla på Wikipedia

Leder av filmforbundet:

Lederen av Filmforbundet, Elisabeth O. Sjaastad (i midten), i en diskusjon om «tingenes tilstand» i TV-produksjonsmarkedet under Seriedager-konferansen tidligere i høst. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Vurderer permitteringer ukentlig

Gry Sætre i Tangrystan forteller at det har vært utfordrende helt siden september i fjor. De har unngått permitteringer, men de har strammet inn antall ansatte.

- Vi har hatt folk på lengre kontrakter som vi ikke har fornyet. Det har gjort at vi akkurat har klart oss de siste 12 månedene.  

Etter en oppsving i august og september, karakteriserer hun inneværende måned som «nesten helt dødt».

- Prognosene for høsten er heller ikke lyse. Jeg prater litt med andre produsenter, og får på følelsen at det er unisont. Det er lite jobber i markedet, rett og slett.  

Tangrystan har gått fra å være tre produsenter til å være to. De har heller ikke forlenget kontrakter på to andre ansatte. Nå teller de rundt i ansatte i hele selskapet.

- Er det så ille at dere vurderer å bryte opp?  

- Nei, det er det ikke. Men situasjonen er at man ukentlig vurderer å permittere. Det er det mest sannsynlige steget om det ikke tar seg opp i fjerde kvartal.  

Hun kommer med en oppfordring til kundene.

- Støtt din lokale produsent, hold de jobben som er i Norge. Norske produsenter og regissører trenger hver eneste jobb for å holde seg flytende. 

- Færre gode mennesker å velge mellom

Daglig leder Espen Horn i Motion Blur mener situasjonen forverres av at reklamebyråene gjør flere reklamefilmproduksjoner selv.

- Reklamebyråene vil gjøre mest mulig internt for å spare penger, noe som fører til mindre og færre oppdrag for eksterne reklamefilmprodusenter. Det er det ingen tvil om, sier han.

Det går også utover kvaliteten på filmene, mener han.

- Er du redd for at nedgangen skremmer bort talentfulle fagarbeidere? 

- Ja. Det er ikke bare noe jeg er redd for, det er realiteten. Det er færre gode mennesker å velge mellom. Det er mindre tilslutning og færre fagarbeidere.  

Motion Blur har både permittert og nedbemannet ifølge Horn.

- Hvor mange ansatte er dere i dag? 

- Vi er en og en halv. Vi var fire mot slutten av 2022. Jeg regner ikke med meg selv, for jeg er litt til og fra.   

Reklamesvikt rammer produksjonsselskaper og filmarbeidere hardt: - En giftig cocktail