Forrige uke skrev førsteamanuensis Alexander F. Hem og høyskolelektor Morten Ågnes ved Høyskolen Kristiania om en reklameartikkel for strømselskapet Fjordkraft. I artikkelen om den svært fornøyde Fjordkraft-kunden ble det ikke opplyst om at vedkommende hadde jobbet i markedsføringsavdelingen til strømselskapet. Dette fikk Hem og Ågnes til å reagere. Uten å konkludere med noe, stilte de spørsmål ved om dette var et brudd på markedsføringsloven.
Les også: - Når «kunden» i reklamen har jobbet for annonsøren
Ågnes forteller til Kampanje at de skulle ønske Fjordkraft tok i bruk «ekte» kunder i slike caser.
- Det som er pussig er at de tar enkleste utvei. At man tar noen man kjenner som ikke er helt uhildet eller er en ekte kunde. Det mener vi er å holde tilbake informasjon som er vesentlig og det går på troverdigheten løs, sier Ågnes og fortsetter:
- Det virker helt unødvendig. Fjordkraft har 400.000 kunder. Det er merkelig at de ikke klarer å finne en ekte kunde.
Fjordkraft gjorde oppmerksom på at «kunden» ikke jobbet Fjordkraft, men var i sommer innleid som konsulent i markedsavdelingen.
- Uavhengig av dette er jeg helt enig i at den tidligere tilknytningen burde vært opplyst om i artikkelen, dette er rett og slett en glipp fra vår side. Vi skal alltid opplyse om slike koblinger, noe vi også har gjort i sammenlignbare saker, svarte Jeanne Tjomsland, HR- og kommunikasjonsdirektør i Fjordkraft.
Reklameartikkelen er produsert av Schibsted Partnerstudio. De har flere ganger tidligere presentert egne ansatte som kunder av annonsørene de jobber for, uten å opplyse om dette. I en reklameartikkel fra 2023 for Takfornying og en annen artikkel fra 2019 om pensjonssparing i Storebrand er Alexander Endsjø presentert som kunde av annonsørene. Endsjø jobber selv i Schibsted Partnerstudio, men det blir det ikke informert om i noen av de to nevnte artiklene han figurerer i.