Mener mediene har sviktet i Ingebrigtsen-konflikten: - En ekstremt delikat sak

Dagbladet-kommentator anklager mediene for å gå i flokk. Sjef for VG Sporten sier saken har vært preget av rykter og påstander som har vært «umulig å omtale».

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Torsdag gikk brødrene Ingebrigtsen for første gang ut i media og utdypet familiekonflikten med pappa og tidligere trener Gjert Ingebrigtsen. Brødrene Henrik, Jakob og Filip Ingebrigtsen kommenterer i et innlegg som ble publisert hos VG med nye detaljer om konflikten med sin far. Gjert Ingebrigtsen har avvist anklagene som grunnløse.

Brødrene åpner innlegget med at de aldri ønsket at private detaljer fra familiesituasjonen skulle brettes ut i norske medier, og at de er lei seg for at utenforstående har blitt rammet. 

«Nå ønsker vi ro, for alle parter. Derfor forteller vi vår historie. Det gjør vondt, men vi ser ingen annen utvei», skriver de.

- Har vært utfordrende å jobbe med

I en faktaboks redegjør VG for hvilke vurderinger redaksjonen har gjort og hvorfor de har valgt å publisere innlegget.

VG skriver blant annet at ettersom brødrene samlet ønsker å fortelle om sine opplevelser med sin far og tidligere trener, fører det til at saken i denne sammenheng har sterk offentlig interesse.

- Ingebrigtsen-familien er en av de mest kjente familiene i Norge, mye takket være dokumentarserien «Team Ingebrigtsen», der familien slapp hele Norge inn i hjemmet sitt og lot oss bli kjent med dem. Dette er også en familiekonflikt, som mediene i utgangspunktet har hatt høy terskel for å skrive om, men som har fått store sportslige konsekvenser, sier leder for VG Sporten, Frode Buanes, til Kampanje.

Han sikter til debatten rundt Gjert Ingebrigtsen, som nektes akkreditering i mesterskap av Friidrettsforbundet. Far Ingebrigtsen er i dag trener for Narve Gilje Nordås.

- Et halvt år før sommer-OL fremstår det som ekstremt steile fronter i leirene til to av Norges største medaljehåp. Dette er egentlig en privatsak, men fordi den fører til store sportslige konsekvenser, mener vi at saken er av sterk offentlig interesse - og derfor har vi valgt å publisere innlegget fra Ingebrigtsen-brødrene.

I innlegget fra brødrene ytrer de at mediene har fremstilt familiekonflikten som en interessekonflikt, noe de mener er en «forenkling» av saken.

- Er VG enig i at medienes fremstilling av familiekonflikten har vært en «forenkling»? 

- Vi har valgt å la brødrene komme til orde med sin side av saken, men det er ikke naturlig for meg å kommentere enkeltuttalelser. Dette har vært utfordrende å jobbe med, svarer Buanes.

- Har savnet kritiske stemmer

I en kommentar i Dagbladet retter sporskommentator Esten O. Sæther kritikk mot sine mediekollegaer for ikke å ha tatt Ingebrigtsen-brødrenes følelser på alvor, og mener at de burde ha omtalt problemet med «pappa-trenere», generelt. Sæther mener de røde lampene i redaksjonene burde ha lyst for lenge siden. 

«Ikke på grunn av innholdet i ryktene, men fordi de tre løpersønnenes reaksjon viste at dette var noe dypt alvorlig for dem», skriver han.  

- Jeg har savnet kritiske stemmer til det treningsregimet Gjert Ingebrigtsen har hatt for sønnene hele veien, som vi har sett gjennom «Team Ingebrigtsen», sier Sæther, til Kampanje.

Han synes at kommentatorer og sportsjournalister burde plukket opp stemningen før brødrene måtte adressere følelsene sine, som Ingebrigtsen-brødrene gjorde torsdag.

- Mediene har veldig lett for å gå i flokk og tør for lite. Jeg synes det er altfor få motstemmer. Når det går så langt at voksne menn må gå ut offentlig for å forklare hvor vanskelig og sår denne konflikten har opplevdes for dem, tipper jeg den forklaringen er mildere enn den de har formidlet til sine nærmeste.

- Jeg håper at mediene i fremtiden kan bli modigere og løfte frem stemmer som tør å være kritiske, og ikke stå passivt på sidelinjen uten å stille spørsmål, slik de har gjort i denne situasjonen.

- En utrolig komplisert sak

Sportslederen i VG synes ikke mediene har sviktet i fremstillingen av familiekonflikten.

- Det har vært en utrolig komplisert sak for mediene å dekke, fordi det har vært mye rykter og påstander som har vært umulig for oss å omtale. Jeg mener at vi har skrevet om det vi har hatt kjennskap til - og som vi mener har vært korrekt å omtale. Det handler om at vi må vite om opplysningene stemmer, i tillegg til vurderingen rundt hva som bør komme på trykk. Det er av hensyn til de omtalte, sier Buanes.

Han forsikrer om at VG gjør gode vurderinger før slike saker blir publisert.

- Dette er en ekstremt delikat sak der VG absolutt ikke tar lett på en publisering. Vi jobber naturligvis godt med både presseetikk og juss, før vi velger å sette slike saker på trykk. 

Hvordan VG skal dekke familiekonflikten fremover, synes han er vanskelig å kommentere.

- Vi kommer selvfølgelig til å følge sakskomplekset fremover og tar fortløpende vurderinger om vi mener at det er en nyhetssak eller ikke. Det er det eneste jeg kan si på nåværende tidspunkt.

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med Gjert Ingebrigtsens advokat i konflikten med Friidrettsforbundet, John Christian Elden, uten å lykkes.

Ingebrigtsen-brødrene ønsker ikke å uttale seg ytterligere om denne saken, får Kampanje opplyst fra deres rådgiver Espen Skoland i NPG Sport & Communication.

Mener mediene har sviktet i Ingebrigtsen-konflikten: - En ekstremt delikat sak