Tidligere markedsdirektør gjør comeback i XXL: - Vi kommer til å bruke mer penger på DM og Display

- Jeg er leid inn for å sette en struktur her, sier tidligere XXL-direktør Jarle Bråten som nå gjør comeback som øverste ansvarlig for sportskjedens markedsføring.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø Journalist

I dag ble XXLs tall for tredje kvartal lagt frem og de viser en markant resultatforverring for sportskjeden, som slår av nær 100 millioner kroner på driftsresultatet. Resultatet faller fra 132 millioner kroner i fjor til 38 millioner kroner i årets tredje kvartal. Samtidig faller også omsetningen til 2,3 milliarder kroner, fra 2,7 milliarder i samme kvartal i fjor.

XXL peker i rapporten på at fallet er drevet av «en rask og historisk lav forbrukertillit og redusert etterspørsel etter sportsutstyr generelt». Selskapet slår samtidig fast at de ikke er fornøyd med resultatet.

- Markedet er krevende og vil være krevende en stund. Høyere energi- og matpriser, og økte renter, gjør at kundene har mindre penger igjen til alt annet. Dette påvirker hele detaljhandelen, og sport er intet unntak, sier finansdirektør og midlertidig XXL-sjef Stein Eriksen i forbindelse med resultatfremleggelsen. 

Blant grepene sportskjeden nå vil gjennomføre for å redusere kostnader, er å «øke markedsføringseffektiviteten». Inn for å lede dette arbeidet kommer tidligere markedsdirektør i XXL, reklamekjøper og medierådgiver Jarle Bråten. Han var XXLs markedsdirektør frem til 2018 og skal nå «styrke fokuset på kampanjer», heter det i kvartalsrapporten.

- Blir du nå XXLs redningsmann?

- Nei, det jeg ser på som en av de viktigste tingene nå blir å styre tilbake til grunnkonseptet i XXL og styrke fokuset på grunnpilarene som er viktig innenfor markedsføringen vår, altså størst utvalg med de beste merkevarene til de beste prisene, sier Bråten til Kampanje. 

- Ikke en langsiktig horisont på engasjementet

Bråten blir øverste ansvarlig for markedsavdelingen i XXL, og den fungerende markedsdirektøren Ina Kristin Haugen vil rapportere til ham. Selv skal Bråten rapportere direkte til den midlertidige toppsjefen Stein Eriksen, men Bråten blir ikke en del av konsernledelsen.

XXLs nye markedstopp er ikke redd for å ta på seg en jobb hvor det har vært hyppige utskiftninger de siste årene. Kampanje har tidligere omtalt at sportskjeden har hatt hele syv markedsdirektører på tolv år, inkludert nyutvnevnte Haugen.  

- Nei, jeg er leid inn for å sette en struktur her. Det er ikke en langsiktig horisont på dette engasjementet, så det er jeg ikke noe redd for, humrer han.

- Det er flere grunner til at det har vært sånn, følger Bråten opp med henvisning til XXLs hyppige utskiftninger av markedsdirektører.

Den siste markedsdirektøren til å gå er Jon Fornes, som forlater selskapet nå i slutten av oktober. I tillegg har også XXL-toppene Andre Sjåsæt og Markus Solvik nylig forsvunnet ut portene. Tidligere i år ble det kjent at toppsjefen Pål Wibe sluttet i XXL etter «uenighet om prioriteringer og veien videre for selskapet» og at finansdirektør Stein Eriksen tok over som fungerende konsernsjef. 

Les også: Flere XXL-topper forsvinner ut døren: - Det er ikke slik vi ønsker å ha det

Varsler et stort markedsføringstrykk i digitale kanaler

I kvartalsrapporten kommer det frem at netthandelen til XXL prosentvis holder seg bedre enn selskapets totale omsetning, med en nedgang på 6,7 prosent i årets tredje kvartal sett opp mot fjoråret. Netthandelsandelen spiser seg dermed inn på den totale omsetningen og utgjør nå 19,1 prosent, eller omtrent 440 millioner kroner, av sportskjedens totale salg. 

Nå vil kjeden også legge et «stort» markedsføringstrykk i digitale kanaler, ifølge Bråten.

- Blir det færre store reklamefilmproduksjoner og mer kundeaviser fra XXL?

- Vi kommer nok til å kjøre tilbake til litt mer tradisjonell markedsføring med et stort trykk på det digitale. Samtidig er markedsføring veldig fragmentert, og vi kan ikke velge og kun gå for en av delene. Vi vil beholde og kjøre mer tabloide kampanjer med ett større trykk enn det vi har gjort i det siste, svarer Bråten.

- Hvilke kanaler vil «trykket» legges i?

- Vi komme til å  bruke mer penger på display og DM, hvis jeg skal trekke frem noe, svarer Bråten.

Tidligere markedsdirektør gjør comeback i XXL: - Vi kommer til å bruke mer penger på DM og Display