Telenor kaller ny nett-TV-serie for «content marketing» - «redaksjonelt innhold» svarer Dagbladet

Telegiganten har gått for full pakke hos Aller Media med sin nye TV-serie, men partene er ikke enige om resultatet er reklame eller ikke.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Telenor er i disse dager ute med en helt ny nett-TV-serie om e-fotball. I serien har Telenor fått tidligere fotballspiller og influencer Amalie Snøløs og e-fotballspiller Arkan Resul, med god hjelp av Ståle Solbakken, til å vise hvordan det med hjelp av 5G fra Telenor er mulig å få fotballen tilbake til Mausund, en liten øygruppe i Frøya kommune i Trøndelag.

- Det har vært litt av prosjekt, og serien har blitt herlig takket være fantastiske mennesker. Hele øysamfunnet har engasjert seg, så det er tydelig dette betyr noe for øygruppen ute i havgapet. Ikke noe er bedre enn å kunne bidra til å oppfylle drømmer, tilby glede og skape felleskap, sier Snøløs som er seriens programleder.

Serien, som har fått navnet «Long Shot» ligger ute på Dagbladet TV sammen med annet redaksjonelt TV-innhold fra nettavisen, som «Rød Løper», «Rødt kort» og nyhetene, men en må klikke på serien før en ser at Telenor er sponsor av serien og at det også er produktplassering i episodene.

For når Kampanje tar kontakt med sjefen for markedskommunikasjonen til Telenor, Thomas Barre, så er han tydelig på at dette handler om «content marketing» og ikke en redaksjonell Dagbladet-satsing.

- Dette er content marketing og innholdsmarkedsføring for oss, der vi har vært delaktig med produksjonen og hvor hensikten er å skape oppmerksomhet om 5G og hvilke muligheter 5G gjør for et lite øysamfunn ute i havgapet. Det er en kjensgjerning at medieoppmerksomheten går ned i tradisjonelle kanaler, og da må vi bruke andre kanaler. I dette tilfellet ble det for oss et exploring-tilfelle som vi gjorde i samarbeid med Hyper og Dagbladet, men det er finansiert opp av Telenor, sier Barre til Kampanje. 

Les også: Aller Media øker TV-salget til over 70 millioner kroner: - En fjelltopp vi har sett på ganske lenge

- Som et sportssponsorat:

TV-direktør i Aller Media mener det ikke er så stor forskjell på Long Shot og vanlig sponing av sportsinnhold. - Sponsoratet av Longshot har gitt oss mulighet til å lage denne historien fra Mausund, sier han.

- «Long Shot» er et redaksjonelt produkt

Helt samstemte er derfor ikke Telenor og Dagbladet når det kommer til serien. TV-direktør i Aller Media, Mads A. Andersen, mener det er snakk om et redaksjonelt produkt.

- «Long Shot» er et redaksjonelt produkt og et underholdningsprogram. I likhet med mange andre programmer hos oss har også dette en sponsor. Serien er imidlertid en annonsefinansiert produksjon, som betyr at sponsoren har vært mer delaktig i finansieringen av serien. Vi har også utviklet dette konseptet i samarbeid med Telenor, sier TV-direktøren i Aller Media til Kampanje.

- Hvordan skal seerne skjønne at det er AFP-program?

- Det kommer ikke frem noe sted at vi kaller dette en annonsefinansiert produksjon. Men at serien har en sponsor og inneholder produktplassering er altså informert om i henhold til retningslinjene vi følger, sier Andersen.

Les også: Aller Media øker TV-salget til over 70 millioner: - En fjelltopp vi har sett på ganske lenge

Tett samarbeid:

Telenor og Aller-byrået Hyper har samarbeidet tett om den nye nett-TV-serien. Fra venstre Elisabeth Lo (Telenor), Johanna Nordberg Aas (Hyper), Jens Harrison (Telenor), Kristina Schaathun-Våreid (Hyper), Una Solbakken Grosch (Hyper) og Martine Skjekkeland (Hyper).

«P» for produktplassering

Mads Andersen i Dagbladet TV sier det er nyhetsavisa som «har redaktøransvaret for innholdet». Han sier han selv har vært involvert i konseptualiseringen, etterarbeidet og publiseringen av serien sammen med programsjef i Aller Media, Tellef Dahll.

- Hvilken vurdering har dere lagt til grunn når dere sier at dette er et redaksjonelt produkt og ikke reklame?

- Vurderingene vi har lagt til grunn når vi sier at dette er et redaksjonelt produkt, er at redaksjonelle ledere hos oss har vært inne i konseptualiseringen av dette, planleggingen og etterarbeidet. Det er produksjonsselskapet Process Films som har levert «Long Shot» til oss.

- Hvorfor faller dere ned på at dette er et redaksjonelt produkt når det er betalt av Telenor?

- Vi faller ned på at dette et redaksjonelt produkt fordi det er historien, Amalie Snøløs sin utfordring og dette fotballprosjektet på Mausund som er det sentrale i serien, sier han. 

Bakgrunnen for serien er at Mausund sitt A-lag ble oppøst i 2016. Et lag Mausund-væringene i alle år var samlet rundt. Dessverre ble det i lengden for vanskelig å samle nok spillere til å opprettholde laget. Et av øysamfunnets viktigste samlingspunkter ble borte over natten. Helt til nå mye takket være Telenor sin utbygging av 5G på øygruppen og at det dermed er mulig å starte med e-sport i form av e-fotball. Allerede i en av seriens første scener hviler kameraet over de nye 5G-mastene til Telenor ute på kysten av Norge. Først etter at Kampanje tar kontakt slenger Dagbladet på en «P» som er merket for produktplassering.

- Utgangspunktet for ideen er at god internettdekning på Mausund gjør det mulig å få fotballen tilbake til øya. Og 5G-mastene til Telenor er grunnen til det. Vi ser at de mastene kan tolkes som produktplassering og ser nå at en «P» i begynnelsen og slutten av episodene har forsvunnet hos oss. Det er nå på plass igjen, sier Andersen.

Les også: «Senkveld»-vaktsjefen slutter i The Oslo Company – blir programsjef i Aller Media

- Dagbladet TV har vært en viktig samarbeidspartner

Telenor har også kjøpt såkalte native artikler, reklametekster som ligner på redaksjonelle artikler, men som er betalt av Telenor av typen «Da fiskeværet fikk Norges raskeste mobilnett kom også fotballen tilbake».

- Hvordan kan TV-serien «Long Shot» være redaksjonell og artiklene om serien content marketing?

- Vi forholder oss til Medietilsynets retningslinjer og Lov om kringkasting og audiovisuelle bestillingstjenester når vi merker vårt innhold. Det har vi også gjort her. Vi håper det er tilstrekkelig for at seerne våre får en god opplevelse av underholdningen vi leverer, samtidig som de er informert i henhold til Medietilsynets veileder om denne typen innhold. I content marketing-artikkelen Kampanje linker til er det en fortelling om Telenors 5G-prosjekt. Derfor er det content marketing, sier Andersen. 

Jens Harrison, contentansvarlig i Telenor,, sier de alltid prøver å finne nye måter å lage og distribuere innhold på, for å fortjene folks oppmerksomhet og tid.

- Med denne jobben treffer vi forhåpentligvis både hjertet og hjernen med overraskende relevant innhold, som både inspirerer og underholder. Og hvorfor? Fordi det er en ekte og sann historie som berører mange. Vi har møtt et øysamfunn og mennesker som vi oppriktig talt har blitt glad i. 5G handler om nye muligheter for hele samfunnet og det er akkurat det vi får se i vår nye serie «Long Shot». Vi må også takke Dagbladet TV, som har vært en viktig samarbeidspartner og bidrar med publiseringen av serien, sier han.

5G i hovedrollen:

Telenors telemaster har en sentral rolle i åpningssekvensen av Dagbladet TVs underholdningsserie Long Shot.

Samarbeider med reklamebyrået til Aller Media

Samarbeidet mellom Telenor og Dagbladet-eier Aller Media stikker svært dypt. Det er Aller Medias eget markedsføringskonsern Ahead og reklamebyrået Hyper som står bak ideen og serien som altså vises på Dagbladet TV.

Det er med andre en solid Aller-pakke Telenor her har gått inn på med både kreativt, produksjon og distribusjon og visninger på Dagbladet.

- Hyper fikk oppdraget om å lage et content marketing-konsept også ble det inngått et samarbeid med Dagbladet. Det er et stort prosjekt vi har jobbet med over tid, og der vi har vært opptatt av det ikke skal fremstå som noe annet enn det det er samtidig som det er innenfor de retningslinjer som Dagbladet setter, sier Barre.

Han sier samarbeidet med Dagbladet har vært ryddig.

- Vi forholder oss til at dette vises på redaksjonell plass, men legger samtidig ikke skjul på at det er vi som står bak og finansierer dette, sier han.

- Fikk dere noen kommentarer underveis fra Dagbladet?

- Jeg har ikke selv vært så tett på den dialogen, men når ting ikke har vært innenfor så har Dagbladet satt ned foten. Da har vi heller ikke forsøkt å påvirke.

- Er det første gang dere gjør en slik produksjon?

- Vi har laget content marketing før, men det er første gang vi gjør det sammen med en mediekanal. Tidligere har vi laget tilsvarende produksjoner som har vært vist på egne kanaler og YouTube.

- Hva betyr det å få det vist på Dagbladet TV?

- Nå har jeg fortsatt til gode å se noen tall, så det gjenstår å se hvordan markedet tar det imot, men Dagbladet er en interessant distribusjonskanal der vi oppnår andre effekter enn det vi gjør med tradisjonell reklame.

Telenor kaller ny nett-TV-serie for «content marketing» - «redaksjonelt innhold» svarer Dagbladet