Og først nå, når du har analysert forbrukerdata og funnet frem til relevant innsikt, jobbet med mulige kategori – og markedsdefinisjoner og turt å fatte noen tøffe strategiske valg om kategorisering, er du klar for å diskutere differensiering! Hvordan skal du finne din posisjon relativt til «konkurrentene»? Her går mange rett i fella! Generasjoner av markedsførere har misforstått begrepet differensiering og trodd dette har handlet om å være mest mulig annerledes, mest mulig unik. Hvis det hadde vært så enkelt hadde posisjonering vært enkelt og vært redusert til en kreativ øvelse om å være mest mulig annerledes. I min tid som produktsjef for margarin, ville et enkelt svar på posisjonering være å farge margarinen blå. Garantert annerledes, garantert differensiert fra konkurrenter, og ikke minst noe kundene ville ha husket! Men, neppe særlig relevant.
Og relevans er stikkordet. Differensiering handler ikke om å være unik, men om å vinne kampen i kundenes hukommelse, og om å «eie» relevante inngangsporter. God posisjonering handler ikke alltid om å gjøre så mye annet enn konkurrentene, fordi de gode posisjonene er de kundene mener er relevante for kjøp på tvers av merkevarer i kategorien. Derimot handler kampen om å vinne posisjonen om å være tydeligere, mer konsistent og fremstå bedre på disse egenskapene enn resten av markedet. For eksempel, i dagligvaremarkedet er pris åpenbart en viktig inngangsport for mange kunder, og ingen av konkurrentene kan ignorere pris i sin posisjonering. Men, noen merker eier denne posisjonen bedre i kundenes hukommelse enn andre, noen merker har tapt deler av denne posisjonen i senere år og nye aktører forsøker nå å ta en plass på denne posisjonen. Den som lykkes best, er den merkevaren som er flinkest, mest tydelig i kommunikasjon, mest konsistent over tid og kanskje har mest ressurser til å overleve. Den merkevaren vil vinne og oppnå en differensiert posisjon i kundenes hukommelse.
Det å «eie» en posisjon, en posisjon som også konkurrentene forsøker å ta, handler om å være mentalt tilgjengelig hos kundene. Kjært begrep har mange navn, og andre kaller dette for assosiasjonsstyrke eller enda mer presist i psykologisk faglitteratur som «accessibility». Uansett begrep – mental tilgjengelighet handler om hvor raskt en merkevare aktiviseres i hukommelsen når inngangsporten trigges. For eksempel – hvis jeg sier «vasker hvitere» – hvor raskt kommer du på Blenda? Hvilken bil er «den sikreste»? Kommer du på andre merker enn Kvikk Lunsj når «fjelltur» blir nevnt som inngangsport? Relativ hurtighet i å komme på, fremkalle og å huske merkevaren er dermed et mål på mental tilgjengelighet.
I grensesnittet mellom egen strategi, gode kategoridefinisjoner, konkurrentenes valg og kundenes inngangsporter vil man kunne finne gode posisjoner som bidrar til å gjøre merkevaren sterk og tilgjengelig i kundenes hukommelse. Først når man lykkes med dette vil posisjoneringsarbeidet være vellykket. Det er oppskriften på god markedsposisjonering.