VG vil eksperimentere med metaverset: - Vi ser alltid muligheter i nye trender

Men digitalrådgiver tror ikke engang Facebook vet hvordan metaverset er eller skal være.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Torsdag norsk tid kunngjorde Facebook-sjef Mark Zuckerberg selskapets nye navn, Meta, som spiller på det såkalte «metaverset» Facebook forespeiler å lansere. Zuckerberg tror metaverset er det neste kapittelet i internettets historie, og for selskapet hans.

Flere kaller tidspunktet for navnebyttet en avlednningsmanøver, etter at Facebook den siste tiden vært i uvanlig hardt vær, etter at tusenvis av lekkede dokumenter er gitt til kongressen i USA. 

Metaverset beskrives som et sosialt virtuelt sted i 3D, hvor man kan dele opplevelser med andre og gjøre ting som ikke er mulig i den fysiske verdenen.

- Du vil kunne gjøre nesten alt du kan forestille deg i metaverset. Møte venner og familie, jobbe, lære, leke, handle, skape, i tillegg til helt nye opplevelser som ikke passer inn i hvordan vi tenker på datamaskiner og mobiltelefoner i dag, skriver Zuckerberg i et åpent brev på sin egen Facebook-side.

Kjersti Løken Stavrum, leder i norsk PEN og administrerende direktør i stiftelsen Tinius, sier at fordi det er giganten Facebook som nå satser så massivt på metaverse, kommer dette til å få konsekvenser for alle relevante aktører. Hvordan dette kommer til å påvirke norsk mediebransje, vil hun imidlertid ikke spekulere i ennå. 

- Noen mener dette representerer et massivt skift, det synes jeg er for tidlig å si. Men man vil uansett være nødt til å spørre seg; «hvordan skal vi forholde oss til dette?», sier hun til Kampanje. 

Hun mener metaverset potensielt kan bli både utfordrende og spennende.

- På den ene siden kan dette innebære en ny, oppgradert mulighet til å tiltrekke seg og formidle innhold til en gruppe mennesker som er vokst opp med et mer rikholdig digitalt liv enn logginn på internett. På den andre siden vil metaverse bidra med – og kreve – et helt annet datasett enn de dataene vi utvikler innhold og annonser etter i dag. Mens vi i dag forholder oss til data basert på demografi og noe adferd, vil metaverse kunne by på langt mer avanserte data basert på psykologi og kontekst. Det medfører en ny grad av personvernutfordringer, sier Stavrum Løken. 

Nye utfordringer:

Tinius-topp Kjersti Løken Stavrum tror metaverset vil by en ny grad av personvernutfordringer. Foto: NTB

VG: - Naturlig å eksperimentere med metaverse tidlig

Øyvind Brenne, utviklingsredaktør i VG, sier at Facebooks metavers er spennende og fascinerende fra et teknologisk perspektiv. 

- Fra et business-ståsted synes jeg også det virker som et smart grep i jakten på en nødvendig kursendring. Også må det være lov å kjenne på skepsis til et fullskala parallellsamfunn som Mark Zuckerberg skisserer på et rent mellommenneskelig plan, sier Brenne. Han fortsetter: 

- Men det er klart at det er noen ideer her som moderne mennesker naturlig vil ha behov for, for eksempel rundt interaksjon digitalt eller i jobbsituasjon, som kommer til å bli løst på helt andre måter enn i dag. Om det blir akkurat dette initiativet eller et annet som vinner brukernes gunst, er altfor tidlig å si.

- Har dette metaverset potensiale for et mediehus som VG - er det sannsynlig at dere kommer til å ta i bruk plattformen? 

- VG ser alltid muligheter i nye samfunnstrender. Vår ambisjon er å være hele folkets primære nyhetsdestinasjon, og behovet for rask nyhetsformidling, kvalitetsjournalistikk og redaktørstyrt formidling vil ikke bli mindre selv om mediehverdagen endrer seg. For oss vil det være naturlig å eksperimentere med metaverse tidlig, og sørge for å ha kunnskap i redaksjonen om dette. Så vil tiden vise om dette blir stort eller ikke - per i dag er dette langt unna den jevne nordmann, sier Brenne.

Les også: Facebook skal ansette 10.000 i Europa – vil tilby virtuelle konserter og casinoer

- Fare for å ende opp fullstendig overvåket

Brenne sier at en lærdom fra «tidlig Facebook-alder» er at en del medier for tidlig lot tredjepartsplattformer få for stor makt i distribusjonen av eget innhold.

- Bevisstheten om egen rolle i en digital medieverden er mye større i dag. Eksperimentering og å forstå brukerne er generelt vårt svar på det mest innenfor utvikling, og metaverse er intet unntak sånn sett, sier han.

- Ser du allerede nå potensielle personvernutfordringer knyttet til å ta i bruk metaverset som mediehus?  

- På et eksperimenteringsnivå hvor vi er tydelige internt og eksternt på hva vi gjør og hvorfor, vil vi helt sikkert kunne få til dette. Mer generelt er enhver setting hvor personopplysninger samles som her potensielt problematisk. Her fremstår det som en fare for at man i det digitale parallellsamfunn, som jo går hånd i hånd med ditt virkelige liv, ender opp fullstendig overvåket, sier Brenne.

Han mener metaverset gir en «Big Brother»-følelse på et helt annet nivå enn tidligere», og kan føre til at et multinasjonalt selskap vet mer om brukerne enn de nødvendigvis tar innover seg ved registrering.

- Hva som skjer med informasjonen, hvordan den lagres og hvilke ringvirkninger det får, er emner vi som mediehus må ha høyt på agendaen når innstilling til en plattform som dette skal diskuteres. En kommersiell aktør som Facebook/Meta gjør jo dette for egen vinning, men enn noe annet, sier Brenne.

- Er metaverset fremtidens internett, slik Zuckerberg mener?

- Det er vanskelig å spå. En større integrasjon av analogt liv og digital verden fremstår sannsynlig, så er skalering og om det faktisk vil være et brukerbehov der, umulig å vite i dag, avslutter han.

Les også: Tror «nye» Facebook får det tøft: - Hvem vil egentlig at Meta skal lykkes? 

Vil teste:

- For oss vil det være naturlig å eksperimentere med metaverse tidlig, og sørge for å ha kunnskap i redaksjonen om dette, sier utviklingsredaktør Øyvind Brenne i VG.

- Selv Facebook vet ikke hva dette er

Marius Karlsen, daglig leder og rådgiver i Helt Digitalt, sier at Facebooks planer om å lansere et metavers er et viktig strategisk valg, og at det ikke ligger noe revolusjonerende i det de gjør.

- Store, kinesiske selskaper har allerede vært på denne ballen i lang tid. Det er også mulig å argumentere for at for eksempel Snapchat er lenger fremme i løypa enn Facebook om en tankegang mot et metavers. Alle de store selskapene tar nå strategiske valg om hvor de ønsker å være i fremtiden, sier Karlsen.

Han legger til at det også er uklart hva de store tech-aktørene mener når de snakker om tjenester de skal lansere i fremtiden.

- Er det om to eller 50 år? Det er det vanskelige med fremtiden, man vet ikke, fortsetter Karlsen.

- Har dette metaverset potensiale for norske mediehus?

- Selv Facebook vet ikke hva dette er eller skal være. Det er ikke sånn at de lager et metavers og så går alle inn på det. Det blir høyst sannsynlig en fragmentert utvikling, der vi får mange forskjellige plattformer og løsninger fra ulike selskaper.

Karlsen er imidlertid klar på at Facebook ikke bør sitte alene bak rattet i utviklingen av et metavers. Han peker blant annet på da Facebook lanserte kryptovalutaen Libra i 2019, noe han mener endte med et mageplask.

- De kommer til å prøve å inngå samarbeid med andre, blant annet fordi de ikke har noen som helst troverdighet når det kommer til personvern. De er et selskap som har vist at de ikke klarer å ta nødvendige hensyn til brukerne, og at de kun er styrt av kapitaluniverset, sier han.

Mener mediebransjen i dag er bedre rustet

- Ser du allerede nå potensielle personvernutfordringer knyttet til å ta i bruk metaverset som mediehus? 

- Det er ikke annet enn potensielle personvernutfordringer. Det er derfor det er så viktig at Facebook ikke er den som styrer utviklingen for denne fremtiden. For å lykkes med å regulere må vi ha politikere som er på ballen og er villige til å regulere. Det har jeg stor tro på. Margrethe Vestager (dansk politiker, red. anm.) gjør en kjempejobb i EU nå. Hun har startet prosessen med å innføre strengere regler. Det kommer til å ta noen år, men jeg tror vi er på vei mot en sporløs fremtid, sier Karlsen. 

- Er det sannsynlig at noen norske mediehus kommer til å ta i bruk plattformen?  

- Man må sørge for at journalistikken er der folk er. For nå er metaverset for høytsvevende og langt frem i tid til å si noe sikkert. Vi har heller ikke teknologien til at man skal føle seg oppslukt i en virtuell verden, uten å bli svett under VR-brillene, på plass ennå, sier Karlsen.

Han mener mediebransjen vil kunne forholde seg til og håndtere metaverset på en helt annen måte enn man gjorde da Facebook i sin tid ble lansert.

- Mediebransjen jobber på en helt annen måte for å skaffe seg betalende abonnenter nå, da Facebook ble lansert kastet man seg på for å få mest mulig klikk og engasjement, og håpet at man før eller siden skulle finne en finansieringsmodell.

Karlsen tror mediebransjen i dag er klokere og mer i stand til å bygge sterke plattformer selv.

- Samtidig er det vanskelig å si at mediebransjen skal kunne samarbeide og ha økonomiske muskler til å bygge opp noe som skal kunne konkurrere mot Facebook og store kinesiske plattformer. Det handler mer om at man vil kunne finne løsninger som skal kunne integreres – og dette er nok ikke den viktigste satsningen for mediebransjen i overskuelig fremtid.

VG vil eksperimentere med metaverset: - Vi ser alltid muligheter i nye trender