Torsdag norsk tid kunngjorde Facebook-sjef Mark Zuckerberg selskapets nye navn, Meta, som spiller på det såkalte «metaverset» Facebook forespeiler å lansere. Zuckerberg tror metaverset er det neste kapittelet i internettets historie, og for selskapet hans.
Flere kaller tidspunktet for navnebyttet en avlednningsmanøver, etter at Facebook den siste tiden vært i uvanlig hardt vær, etter at tusenvis av lekkede dokumenter er gitt til kongressen i USA.
Metaverset beskrives som et sosialt virtuelt sted i 3D, hvor man kan dele opplevelser med andre og gjøre ting som ikke er mulig i den fysiske verdenen.
- Du vil kunne gjøre nesten alt du kan forestille deg i metaverset. Møte venner og familie, jobbe, lære, leke, handle, skape, i tillegg til helt nye opplevelser som ikke passer inn i hvordan vi tenker på datamaskiner og mobiltelefoner i dag, skriver Zuckerberg i et åpent brev på sin egen Facebook-side.
Kjersti Løken Stavrum, leder i norsk PEN og administrerende direktør i stiftelsen Tinius, sier at fordi det er giganten Facebook som nå satser så massivt på metaverse, kommer dette til å få konsekvenser for alle relevante aktører. Hvordan dette kommer til å påvirke norsk mediebransje, vil hun imidlertid ikke spekulere i ennå.
- Noen mener dette representerer et massivt skift, det synes jeg er for tidlig å si. Men man vil uansett være nødt til å spørre seg; «hvordan skal vi forholde oss til dette?», sier hun til Kampanje.
Hun mener metaverset potensielt kan bli både utfordrende og spennende.
- På den ene siden kan dette innebære en ny, oppgradert mulighet til å tiltrekke seg og formidle innhold til en gruppe mennesker som er vokst opp med et mer rikholdig digitalt liv enn logginn på internett. På den andre siden vil metaverse bidra med – og kreve – et helt annet datasett enn de dataene vi utvikler innhold og annonser etter i dag. Mens vi i dag forholder oss til data basert på demografi og noe adferd, vil metaverse kunne by på langt mer avanserte data basert på psykologi og kontekst. Det medfører en ny grad av personvernutfordringer, sier Stavrum Løken.