Stenberg Eriksen understreker at norske serier har hatt en enorm utvikling de siste årene, hvilket gjør han enda mer optimistisk.
- Jeg tror helt klart vi kan få en serie med like stor rekkevidde hvis vi fortsetter utviklingen vi har hatt de siste syv-åtte årene. Men vi må ikke bli late, sier Stenberg Eriksen som forteller at «Skam», sammen med seriene «Beforeigners», «Varsleren» og «Okkupert» er norske serier som har gjort det skarpt i utlandet.
- Men kan norske serieskapere lære noe av «Squid Game»?
- Ja, det kan man. Og for å si det på denne måten; du skal være ganske bra selvopptatt hvis du ikke prøver å lære noe av en global suksess som dette, sier Stenberg Eriksen.
- En ting jeg har tenkt litt på, som er interessant med «Squid Game» og filmen «Parasite», det er at det adresserer en kapitalismekritikk. Det finner man ikke like klart i vestlige filmer og serier, sier Rustad.
Hun tror at dette er en historie som folk ønsker, og at man gjennom pandemien også har åpnet opp øynene for at forskjellene i verden øker.
- Det er groteske tall på forskjell i velstand, rikdom og vaksinefordeling. Det er tingene man ser. Publikum ønsker den historien, og det gir Sør-Korea dem - det er populært. Så kanskje norske serieskapere skal lage mer om samfunnet og de store urettferdighetene. Kanskje det kan slå an, sier Rustad.
Stenberg Eriksen er imidlertid ikke veldig overrasket over suksessen til både Norge og Sør-Korea, da han for elleve år siden pratet med forfatteren av «Screenwriters' bible», Robert McKee, som spådde suksess til nettopp disse landene.
- Han sa på et kurs i 2010 at han fulgte ekstra godt med på Norge og norsk seriefortelling og koreansk film og TV. Nå er det global dominans. Blir det Oscar på Trier for «Verdens verste menneske» (av Joachim Trier, red. anm.), så er dette året da det ble full pott på guruen Robert McKee, avslutter han.