P4-sjefen krever at NRK trekker podkastene sine fra Apple og Spotify: - Bidrar til å bygge opp konkurrenter

NRKs radiosjef lover å rydde opp. - Vi har gjort oss avhengige av tredjeparter.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det koker i podkast-markedet og da norske radiosjefer møttes til debatt på Radiodager på Quality Hotell på Økern i Oslo torsdag denne uken, havnet søkelyset på NRKs rolle i oppbyggingen av Spotify og Apple som globale podkast-giganter.

NRK har nemlig, i likhet med de fleste andre podkast-produsenter, hatt innholdet sitt fritt tilgjengelig på alle podkast-apper. Etter hvert som konkurransen har tilspisset seg, har NRK tatt enkelte grep for å styrke sin egen app, NRK Radio. Som Kampanje tidligere har skrevet, har de blant annet valgt å legge ut flere av sine mest populære podkaster på NRK Radio én uke før de sendes ut til andre tjenester.

Les mer: NRK strammer grepet i den nye podkast-krigen - vurderer å trekke programmer fra konkurrenter

Nå mener P4-sjef Kenneth Andresen at NRK må gå enda lengre. Ifølge P4-sjefen står NRK i «en prinsipiell spagat». Han krever at frislippet av lydinnhold til kommersielle aktører som Spotify, Apple og Schibsted må opphøre.

- Her bør NRK gå en god runde med seg selv. De bidrar til å bygge konkurrenter og plattformer som konkurrerer mot P4 og Bauer, sa Andresen under torsdagens debatt.

- Det er ikke NRKs jobb å flytte brukere til internasjonale annonseflater, la styreleder Aslak Sommerfelt Skretting i Norsk lokalradioforening til.

- Har tenkt mer på den kortsiktige gevinsten

Kritikken faller ikke på døve ører hos NRKs radiosjef Cathinka Rondan.

- Jeg er helt enig. Dette snakker vi om ukentlig. Det er ikke til å stikke under stol at vi har gjort oss avhengige av tredjeparter. Tidligere har 90 prosent av lyttingen foregått i tredjepartsplattformer, sier hun.

Nå har tallet sunket til 80 prosent, men det er langt ifra nok, erkjenner hun.

- Det er ikke bra at skattebetalernes penger brukes til å gjøre rike teknologiselskaper enda rikere, legger hun til.

Kenneth Andresen tror NRK har lite å frykte ved å stanse publiseringen hos tredjeparter.

- Jeg er helt sikker på at NRK står helt fjellstøtt på egne plattformer,

Overfor Kampanje legger Andresen vekt på at det norske mediemangfoldet er under press.

- Jeg stoler på at NRK tar det publisistiske ansvaret og at man skjeler til ansvaret for det kommersielle, sier han.

- Sett i ettertid, har det vært en tabbe å fylle Apple og Spotify med innhold fra NRK?

- Jeg vil si at man har tenkt mer på den kortsiktige gevinsten enn den langsiktige, sier Cathinka Rondan.

- Det er ikke bra at skattebetalernes penger brukes til å gjøre rike teknologiselskaper enda rikere. C

Tok feil av Spotify

NRKs rolle i podkast-markedet ble også tema i Kringkastingsrådet tidligere på dagen. Der påpekte medieforsker Torgeir Uberg Nærland ved Universitetet i Bergen at NRK ikke er finansiert for å skape en lukket plattform eller hegne om sitt innhold.

Cathinka Rondan påpeker at man ikke har de samme diskusjonene når det gjelder NRKs TV-innhold.

- Så hvorfor skal man ha de forventningene på lyd? spør hun.

Målet til NRK er å innføre endringene på en måte som ikke plager lytterne for mye, forteller hun, og viser til at de nylig har lansert en «Maskorama»-podkast som kun er tilgjengelig i NRKs egen app. Det er også bare der man finner NRK Supers podkast-innhold.

P4-sjef Kenneth Andresen forventer en rask løsning.

- Forventningen min er at man ikke snakker om år for å rydde opp i dette. Det må løses, til tross for at man plager lytterne noe, sier han.

- Det er ikke tapet av lyttere vi tar hensyn til, men denne oppdagelsen og forståelsen av hva som skjer, er ganske fersk, sier Rondan.

- Men ambisjonene til Apple og Spotify kan det ikke ha vært noe tvil om?

- Jeg er enig, men det er litt etterpåklokskap. Særlig i Sverige har man trodd at Spotify bare ville medienes beste, men på ett eller annet tidspunkt går man fra å være samarbeidspartnere til å være konkurrenter.

Fra venner til konkurrenter:

- Særlig i Sverige har man trodd at Spotify bare ville medienes beste, men på ett eller annet tidspunkt går man fra å være samarbeidspartnere til å være konkurrenter, sier radiosjef Cathinka Rondan i NRK. Foto: Eivor Eriksen

- Har store forventninger til Schibsteds satsing

Inntil videre er mesteparten av NRKs innhold fortsatt være tilgjengelig på alle podkast-plattformer, inkludert Schibsteds nye app Podme.

Her hjemme er det trioen som tidligere utgjorde «Radioresepsjonen» på NRK som har vært ansiktene utad for Schibsteds satsing. Neste år melder også Herman Flesvig og Mikkel Niva i «Friminutt» overgang fra NRK til Schibsted.

Tidligere denne uken kunne Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund avsløre at de har fått 100.000 podkast-abonnenter i Norge, Sverige og Finland.

- Er dere imponerte?

- Det er for tidlig å si, men jeg må være så ærlig og si at jeg har ganske store forventninger til hva Schibsted bør få til. De er abonnementsdrevne og har en fantastisk base å spille på fra før og kan drive oppsalg til eksisterende abonnenter, sier Kenneth Andresen.

- Lytterbevegelser går ikke over en måned, det tar lengre tid, legger Rondan til.

P4-sjefen har ingen planer om å kaste seg inn i kampen om podkast-profilene.
 
- Vår posisjon i dette er å tilby kundene våre gode annonseprodukter på podkast, men jeg ser ikke for meg at vi blir en stor podkast-produsent i nærmeste fremtid.

P4-sjefen krever at NRK trekker podkastene sine fra Apple og Spotify: - Bidrar til å bygge opp konkurrenter