Millionene triller ut for bok-app - nå tar finansdirektøren over som ny sjef

Siden starten har lære- og leseappen for barn tapt nærmere 120 millioner kroner. Det skremmer ikke eiere og den nye sjefen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud og Knut Kristian Hauger

Tirsdag kunne Kampanje fortelle at sjefen i Pickatale, Espen Viskjer, slutter i selskapet etter bare halvannet år. Det skjer samtidig med at også flere andre ledere i selskapet skal være i ferd med å slutte eller har sluttet. I tillegg foreligger også tallene for 2020 og de viser at selskapet går på et nytt brakunderskudd. Pickatale står bak en app som mot en fast sum i måneden gir kundene tilgang til et stort antall digitale barnebøker som leses inn på ulike språk av lokale skuespillere.

Viskjer startet opp i Pickatale i starten av 2020 og kom til det strømmeselskapet etter en rekke år som daglig leder i Retriever Norge. Viskjer sier det har både vært «givende og veldig spennende å jobbe i Pickatale.»

- Det har vært intenst og utfordrende, men også morsomt og spennende, akkurat som det skal være i et oppstartsselskap med internasjonale ambisjoner. Jeg er fremdeles aksjonær i Pickatale og vil fremover være supporter på sidelinjen. Selskapet har en mission som gir mening, og det er også et kjempestort potensial i Pickatale, men nå var det på tide å trekke seg ut og gjøre noe annet, sier Viskjer til Kampanje.

- Du har stort sett vært daglig leder både i Retriever og Pickatale, nå blir du sjef for kommunikasjon og markedsføring i Crayon, hvilke tanker gjør du deg rundt det?

 - Crayon er et mye større selskap, men har en agilitet og annerledeshet som har sikret selskapet en ekstrem vekst. Det tyder på at man gjør noe veldig riktig. Nå skal jeg være med på å bygge videre på de fantastiske resultatene som selskapet har levert. Det er noe jeg gleder meg til, sier han.

Les også: Viskjer slutter i Pickatale og går til Crayon: - Et imponerende selskap

Lukker boken:

Det er ikke mer enn halvannet år siden Espen Viskjer ble ny daglig leder for den interaktive streamingtjenesten for barnebøker, Pickatale. Nå lukker han imidlertid boken i Pickatale og går over i en ny stilling i Crayon Norge.

Flere i ledelsen har sluttet

Men Espen Viskjer er ikke den eneste som har sluttet i selskapet som ifølge årsrapporten talte 20 mennesker i Norge. Også Anne-Lise Johnsen Robb snudd kjapt i døren i Pickatale da hun droppet lydbøkene og gikk tilbake til fotballen etter under ett år. Robb sluttet som sjef for selskapets globale lansering av den nye skole-appen før sommeren, og det var omtrent samtidig som produktutviklingssjefen Christian Uribe forsvant til sjakk-appen Play Magnus. Kampanje er også kjent med at ytterligere en person har sluttet.

Den som tar over jobben etter Espen Viskjer er Johannes Mella som kom til selskapet i mars i år fra Boston Consulting Group (BCG) som finansdirektør. Nå blir han Pickatales nye sjef, og den tidligere kollegaen til Viskjer forteller at «han har vært en viktig person for selskapet og bidratt til å forme selskapets fremtid.»

- Espen har vært viktig i den fasen selskapet har vært inne i og har vært med på å legge fundamentet for videre vekst, sier Johannes Mella, den nye administerende direktøren i Pickatale. 

Her kan du se tallene til Pickatale. Alle tall i MNOK.Har tapt nesten 90 millioner kroner på to år

Pickatale 2020 2019 Endring i %
Omsetning 9,1 1,9 + 378
Driftsresultat - 48,0 - 37,5
Resultat før skatt - 49,2 - 39,4

Hentet inn 120 millioner til skolesatsing

Pickatale har det siste året investert betydelige summer i teknologi og i utviklingen av en interaktiv plattform for lese- og lydbøker, samt en ny læringsplattform rettet mot skolesektoren. Men satsingen koster og ifølge 2020-regnskapene gikk selskapet med et tap på nesten 50 millioner kroner. Det kom på toppen av tapet på nesten 40 millioner kroner for to år siden og samlet siden starten i 2012 har Pickatale tapt 120 millioner kroner.

I fjor sommer hentet selskapet inn 120 millioner kroner i forbindelse med en stor emisjon, bestående av både konvertering av gjeld og friske penger. Det priset ifølge Finansavisen Pickatale til omtrent 330 millioner kroner.

Med seg på laget har selskapet i dag profilerte investormiljøer og investorer som det halvstatlige Investinor, private equity-toppene Reynir Indahl og Christian Sinding og investeringsfondet for Nord-Vest Russland og Øst-Europa.

- Vi har hatt Pickatale på radaren lenge. De er blant de mest spennende selskapene i Startup-Norge, sa Patrick Sandahl, investeringsdirektør i Investinor, den gang til Finansavisen.

Til Kampanje sier Sandahl at han ikke er bekymret over at toppsjefen og flere i ledelsen har sluttet, samtidig som selskapet legger frem et nytt stort tap.

- Vi har på plass et nytt sterkt team og kommet inn i skolemarkedet både i Storbritannia og Norge og vi ser at vi vokser måned for måned. I tillegg har vi et veldig sterkt eierkorps på plass. Pickatale er med å løse en av vår tids aller største utfordringer knyttet til lese- og skrivevansker og har et stort potensial, men da må vi også tørre å tenke langsiktig.

- Er dere villige til å skyte inn mer penger?

- Det viktige her er at dette er en plattform som kan rulles ut globalt og da betyr ikke regnskapstallene for i fjor så mye for oss. Så lenge selskapet leverer skal vi være med å backe selskapet, sier Sandahl.

- Vi har fokus på vekst i Norge og utover Norge

Pickatale ble grunnlagt i 2013 av Sigbjørn Dugal som sammen med Wisdom Edition er to av de største eierne i selskapet i dag. I fjor konverterte sistnevnte et lån på 20,8 millioner kroner til nye aksjer i selskapet og sitter i dag med 41,5 prosent av aksjene. Wisdom Edition har i dag også satt inn Ole Johan Gillebo som styreleder i selskapet. Han ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentarer til Kampanje.

Selv om tapene øker for Pickatale, så er det et lyspunkt i at inntektene øker fra rundt to millioner kroner til snaue ti millioner kroner fjor. Det viser tallene i regnskapet til Pickatale.

Espen Viskjer sier det «blir feil av ham å kommentere på disse tallene i dag.»

- Men på generelt grunnlag kan jeg si at et selskap som Pickatale, som er i en sånn type vekstfase og har vært villige til å investere i internasjonale ekspansjon så er det naturlig. Dette er en strategi både eiere og ledelse har stilt seg bak for å ta en posisjon på et stort globalt marked i sterk vekst, sier Viskjer.

Kampanje har også søkt grunnlegger og nest største eier Sigbjørn Dugal for en kommentar men uten og lykkes.

Millionene triller ut for bok-app - nå tar finansdirektøren over som ny sjef