Like før sommeren slo DNB i bordet med en ny og ambisiøs bærekraftsstrategi for finanskonsernet med klimamål for de neste 30 årene. Innen 2050 ønsker DNB å være en nullutslippsbedrift, men strategien la også vekt på at man skulle jobbe mot indirekte kutt og bidra til omstilling hos norske bedrifter og kunder.
Banken har også satt seg et finansieringsmål, når de sier at «de ønsker å bidra med 1.500 milliarder i bærekraftige aktiviteter mot 2030.»
Det er Gine Wang-Reese og bærekraftsavdelingen som er ansvarlig for at dette blir gjennomført.
- Det er en ambisiøs strategi som vi skal bruke mye tid på å iverksette fremover. Enhver virksomhet, hvertfall av DNBs størrelse, trenger ekspertise og strategier for å være i forkant av bærekraftsarbeidet. Det dreier seg om god risikostyring og å gripe nye markedsmuligheter, sier hun.
Den revitaliserte strategien var det første hun gikk i gang med da hun gikk inn i direktørstillingen hos DNB i februar i år. Hun forteller at finanskonsernet i seg selv ikke har veldig store utslipp, og at de er klimanøytrale i dag gjennom kvotekjøp og energieffektivisering.
- Det dreier seg om alt rundt driften som jobbreiser og oppvarming av bygg. Vi har satt oss ambisjoner for egen drift, og har vært klimanøytrale siden 2014. Det gjør vi delvis gjennom kvotekjøp, men vi ønsker å forbedre oss, og vi skal ytterligere ned syv prosent hvert år. Vår nye strategi fokuserer på våre indirekte utslipp, og det er der finansnæringen må ta et større ansvar. Vi har valgt ut de sektorene der vi kan gjøre størst forskjell ut fra hvilke kunder vi har, og da er det snakk om olje og gass, shipping og næringseiendom.
- Dere er fortsatt blant de norske selskapene med høyest låne- og investeringseksponering til kull, olje og gass, men nå går dere «all in» på bærekraft. Vil dette endre seg med de nye ambisiøse målene?
- Vi har tatt ned vår eksponering i kull, og vi har valgt å legge oss på en linje hvor vi ønsker å støtte opp om omstillingen og rådgi, men vi vil også stille krav. Det betyr at vi vil støtte opp under bransjens egenomstilling, hvor flere av sektorene vi har pekt oss ut, selv har satt seg ambisiøse klimamål.
- Tror du vi kommer dit at selskaper som er på jakt etter kapital, investeringer eller lån må oppfylle visse klimakrav i fremtiden?
- Vi ønsker jo at kundene våre posisjonerer sin virksomhet i tråd med Parisavtalens intensjoner, og det kommer til å påvirke vår rådgivning ovenfor industrien også. Olje, gass og shipping har satt seg ambisiøse mål på klimaavtrykket sitt, og DNB vil støtte opp under dette slik at omstillingsfarten blir god. I ytterste konsekvens kan det medføre at DNB ikke tilbyr lån hvis ikke selskapenes strategi er i tråd med våre ambisjoner.