Frister med reklameoppdrag til over 60 millioner - Anorak slår ut åtte andre byråer

- En kontrakt i øvre sjikt, sier byråleder. Se hvilke byråer som deltok i konkurransen og størrelsen på kontoen her.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Anorak er det nye reklamebyrået til Ruter. Yvonne Waage, ansvarlig markedskommunikasjon i Ruter, forteller til Kampanje at hele ni byråer deltok i konkurransen. I tillegg til Anorak var de øvrige byråene i konkurransen Anti, Atyp, Try Råd, Kitchen, Per Høj, Morgenstern, Los&Co og Ruters tidligere byrå SMFB.

- Anorak presenterte en tydelig byråfilosofi og et veldig kompetent team i alle funksjoner. De viste gjennomgående til gode cases fra tidligere arbeid, med god bruk av innsikt, høyt kreativt nivå, fine kanaltilpasninger og gode resultater. Anorak løste også den kreative oppgaven på en veldig god måte. I sum gjorde dette at valget falt på Anorak, sier Waage.

I finalen stod mellom de tre byråene Anorak, Kitchen og Try som alle fikk den høyeste scoren etter første runde av konkurransen. Men til slutt var det altså byrået i North Alliance-gruppen som stod igjen som vinner.  

Den nye reklameavtalen med Ruter har en verdi på opptil 66 millioner kroner over seks år, hvorav 50 prosent av dette utgjør byråhonorar.  Det kan med andre ord dryppe opptil 5,5 millioner kroner i ren byråinntekt årlig for byrået som holder i reklamekontoen til Ruter de neste årene. 

Endelig kan vi også ønske folk velkommen om bord igjen etter pandemien, og det er fint å ha dette utgangspunktet i oppstarten med nytt byrå. Yvonne Waage, Ruter

Hardt rammet av pandemien

Kollektiv- og transportselskapet er et av de selskapene som virkelig fikk kjenne pandemien på kroppen. Med mindre folk enn normalt på transportmidlene, og regler på hvor folk kunne sitte eller stå. Waage forteller at det er et godt tidspunkt for et nytt reklamebyrå å komme inn på.

- Vi ser frem til å starte opp samarbeidet med Anorak. De overbeviste oss i anbudsprosessen og fremstår som en veldig flink og hyggelig gjeng. Endelig kan vi også ønske folk velkommen om bord igjen etter pandemien, og det er fint å ha dette utgangspunktet i oppstarten med nytt byrå, sier Waage.

Nå skal de sammen få folk ut på reisefot igjen.

- Det er nettopp kampanjer med formål om å føre folk på tvers og sammen igjen i byen vår, som vil være hovedfokus i tiden fremover. Parallelt skal vi sammen sette på brillene med helikopter-perspektivet, løfte på litt steiner og lande i en helhetlig plan for 2022 som alle er omforente om, sier Waage.

Ruter tar for seg transport i området Oslo og det som en gang var Akershus.

Jeg røper nok ingen hemmeligheter hvis jeg sier at vi nå skal få enda flere til å la bilen stå. Torgeir Vierdal, Anorak

- Fantastisk å vinne tilliten til Ruter

Torgeir Vierdal, byråleder i Anorak, er fornøyd med å ha kommet ut på topp i konkurransen mot de åtte andre byråene.

- Det er fantastisk å vinne tilliten til Ruter i skarp konkurranse med de beste byråene i bransjen vår. Ruter er en unik samfunnsaktør som berører hverdagen til enormt mange mennesker. Samfunnsoppdraget til Ruter i kombinasjon med det sterke omdømmet til både selskapet og menneskene som jobber der gir samarbeidet en stor motivasjon, sier Vierdal.

Anorak-sjefen forteller at etter to meget sterke økonomiske år, men med stor usikkerhet, så føles det godt å møte 2022 med en ny partner på laget.

- Ikke bare fordi avtalen er viktig økonomisk, men fordi Ruter har et godt kommunikasjonssyn med stor vilje til å gjøre bra ting. Vi gleder oss til å skape en forskjell sammen i årene som kommer, sier Vierdal.

- Er det en stor kontrakt for dere?

- Ruter er en stor og viktig samfunnsaktør så oppdraget og størrelsen på kontrakten er i det øvre sjiktet i vår portefølje. Det betyr at mange i Anorak og NoA får muligheten til å jobbe slik vi liker aller best: På tvers av fagdisipliner, der både kreativitet og teknologi kan løse oppgavene sammen, Vierdal.

- Har dere allerede noen planer for hva dere vil gjøre sammen?

- Vi har akkurat hatt oppstartsmøte, og er i gang med planleggingen av gode prosjekter fremover. Jeg røper nok ingen hemmeligheter hvis jeg sier at vi nå skal få enda flere til å la bilen stå og heller bruke bane, trikk, buss og ferjer i tiden fremover. Nå kan man jo snart hoppe ombord, uten å måtte tenke på munnbind og avstand til hverandre. Det gleder vi oss til, sier Vierdal.

- Betydelig kontrakt:

Torgeir Vierdal, daglig leder i Anorak, er fornøyd med å ha fått Ruter som kunde og kaller det «en betydelig kontrakt.»

- Har ikke følelsen av å stå fast på noen perrong

Byråleder i SMFB, Kristian Schøning-Kristiansen, forteller til Kampanje at han synes det er synd at samarbeidet med Ruter nå er slutt, men hinter om at han er interessert i et nytt samarbeid med dem senere.

- Vi synes selvfølgelig det er synd at Ruter forlater oss etter fire fantastiske år, det har vært et meget godt samarbeid som har vært givende på flere måter. Men det er full fart i SMFB om dagen, så vi har ikke følelsen av å stå fast på noen perrong, sier Kristiansen.

- I et tidligere intervju med oss forklarte du at Ruter var en betydelig kunde for dere. Hvordan påvirker det dere at dere ikke ble valgt igjen?

- Ruter har vært en inspirerende og betydelig kunde som deler vårt syn på hva kommunikasjon kan gjøre. Sammen har vi tatt en viktig samfunnsrolle i Oslo, med å knytte folk sammen på en ekte og naturlig måte. Denne oppgaven vil vi savne. Også er gjengen i Ruter en veldig engasjert og godt over middels trivelig gjeng som vi gleder oss veldig til å møtes igjen om tre til fire år, sier Kristiansen.

Byrålederen ser tilbake på et godt samarbeid med Ruter og er stolt over hva de fikk til sammen.

- Vi har samarbeidet med Ruter i fire år, før de måtte ut på statlig anbud. Det har vært et samarbeid preget av et felles engasjement, høyt kreativt nivå, og emosjonell kommunikasjon som har utgjort reelle forskjeller. Vi er takknemlige tilliten vi har blitt vist, og stolt av hva vi har fått til sammen, sier Kristiansen.

Ser tilbake:

SMFB-sjefen Kristian Kristiansen ser tilbake på et godt samarbeid med Ruter. - Vi har vist grenseløs kjærlighet, turt å snakke ensomhet, latt barna bestemme, oppfordret folk til å se hverandre og ønsket nye folk i Oslo velkommen, sier Kristiansen. Foto: Eivor Eriksen

Frister med reklameoppdrag til over 60 millioner - Anorak slår ut åtte andre byråer