Politiet får TikTok-kritikk: - Spesielt at de velger å «vise vei»

Sosiale medier-rådgiver reagerer på at politiet brukte tiåringer som TikTok-eksperter

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Vest politidistrikt har hatt sin egen profil på TikTok i snart ett år nå. TikTok siden deres har over 217.000 følgere og deres 32 delte videoer har fått nærmere to millioner likerklikk. Videoene deres har over 25 millioner visninger og TV 2s God Morgen Norge lagde tidligere denne uken innslaget «Politiet er stjerner på Tik Tok». Det setter sosiale medier-rådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen spørsmålstegn ved.

Skribent og kommunikasjonsrådgiver Nygard-Hansen spør i et blogginnlegg om «Politiet bør satse på TikTok». I innlegget viser Nygard-Hansen til til NRK-saken «Politiet hyret inn tiåringer for å forstå TikTok» hvor det fortelles om tre tiåringer invitert til politihuset i Bergen for å fortelle om nettvaner, hvordan TikTok fungerer og hvordan politiet kan lykkes der.

- Aldersgrensen for å opprette en TikTok-profil er 13 år. Ekspertene politiet fikk hjelp av for å lykkes på TikTok, var ti  år. Politiet burde derimot heller jobbet for å få de unge bort fra plattformen, skriver Nygård-Hansen på egen blogg.

- Hva er det du reagerer på?

- Nå er det ikke sånn at 13-års aldersgrense på TikTok er juridisk bindende, men vi som foreldre blir stadig oppfordret om å være mer restriktive på aldersgrenser når det kommer til barns bruk av sosiale medier, og da synes jeg blant annet at politiet bør gå foran med et godt eksempel, sier Nygård-Hansen til Kampanje.

- Argumentet «viktig å være der kidsa er» er litt tynt. Og om det så var veldig viktig å være der, burde de i det minste fått eksperthjelp fra noen som er gamle nok til å være der, selv om det sikkert er morsomt at de er kun er ti år, fortsetter han.

- Spesielt at politiet velger å «vise vei»

Nygård-Hansen mener dog at det er mer problematisk at politiet er aktive på en plattform som har serverne sine utenfor EU.

- Én ting er den personinformasjonen TikTok får av brukene direkte, som IP-adresser og e-post-adresser til 10-åringer, og så videre. Det andre er at med så unge barn som har opprettet en profil, så er sannsynligheten også stor for at de har akseptert at TikTok også får tilgang til hele kontaktlisten, som da blant annet vil inneholde telefonnummer og e-post-adresse til barna, sier Nygård-Hansen.

Han synes ikke det er konspiratorisk å tenke seg at TikTok kan bli tvunget til å dele denne informasjonen med kinesiske myndigheter.

- Det kan være hacker-operasjoner som sender ut det som oppleves som ekte og legitime e-poster, men som inneholder ondsinnet kode, som kan føre til at datamaskinen til vedkommende blir holdt som gissel, i form av et løsepengevirus, noe vi har sett i økende grad norske virksomheter bli utsatt for, som for eksempel Hydro, Telenor, Sopra Steria og ikke minst Stortinget for kort tid siden.

- Konsekvensen av at Politiet satser på TikTok, kan få uante konsekvenser, legger Nygård-Hansen til. 

- Mener du politiet ikke bør være der?

- Jeg synes ikke at norsk politi bør satse på et sosialt nettverk vi ikke nødvendigvis kan stole på. Et sosialt nettverk som andre land som vi har et sikkerhetssamarbeid med, jobber med å forby, på grunnlag av at vi ikke vet om vi kan stole på hvordan de håndterer informasjonen de lagrer om oss.

Han fortsetter:

- Jeg kan forstå at barn og unge ikke nødvendigvis tenker på det her, men jeg synes det er mildt sagt spesielt at politiet velger å «vise vei» og nærmest legitimere at TikTok er en trygg plattform, og samtidig gjøre et nummer av at aldersgrenser satt av plattformen ikke er noe politiet i alle fall trenger å bry seg om. Og da trenger vel ikke vi andre det heller, sier Nygård-Hansen.

Reagerer:

Sosiale medier-rådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen. Foto: Christoffer Krook

Politiet: - Må forholde oss til hvordan virkeligheten er

Politioverbetjent Rune Fimreite er fagleder for Nettpatruljen i Vest politidistrikt. 

- Nygård-Hansen kritiserer dere for bruken av tiåringer som «eksperter» og at dere satser på TikTok. Hva tenker dere om kritikken?

- Jeg tenker at politiet sin satsing på TikTok innebærer så mye mer enn disse tingene han tar opp. Bakgrunnen for det er at vi ser at vår tilstedeværelse på TikTok føles relevant for mange barn og unge. Vi får daglige henvendelser av barn og unge som er brukere av TikTok, sier Fimreite til Kampanje.

Faglederen sier de tok utgangspunkt i hva slags plattform de yngste brukte da de etablerte seg på TikTok. 

- Vi erfarte at allerede fra åtte-ni årsalderen og oppover var det mange brukere på plattformen. Det er helt klart at aldersgrensen for alle sosiale medier er 13 år, om de ikke har høyere aldersgrense. Det går på personvern fordi de må oppgi en del opplysninger i forbindelse med registrering. Men hvis dette blir gjort i samordning med foreldre er det ingenting i veien for at slike opplysninger kan oppgis hvis foreldrene bestemmer seg for at det er ok, sier Fimreite.

Han sier de så at det var mange brukere fra 10-årsalderen på TikTok da de etablerte seg på plattformen.

- Vi må forholde oss til hvordan virkeligheten er. En ting er hva vi kunne ønske oss, men en annen ting er hvordan det faktisk er.

Om bruken av tiåringene som «TikTok-eksperter» forteller han at tiåringene hadde TikTok i samordningen med foreldrene og foreldrene fulgte opp hva de så på og hvordan profilene deres var. Fimreite sier deres intensjon ikke var å fokusere på alderen, men få praktisk kjennskap om TikTok.

- Det vi har gjort, på tvers av sosiale medier, er å forholde oss til hvordan realiteten er. Vi er enige om at det ideelle ville vært hvis ingen brukte noen sosiale medier før de var 13 år, men dessverre tror vi at det i dagens samfunn har blitt en utopi.

Vil trygge barn i sosiale medier

Politioverbetjent Fimreite sier de går ut med budskap på TikTok for å trygge barn og unge i sosiale medier.

- Vi har ulike budskap hvor vi når ut til hundrevis av tusen av barn og unge i Norge. Vi har et forebyggende budskap. Vi prøver å gi dem verktøy til bedre å være i stand til å unngå i havne i vanskelige situasjoner eller bli utsatt for kriminalitet. Dette fører til at vi får daglige henvendelser av barn og unge som står i vanskelige situasjoner, hvor vi kan gi dem råd. Og ser vi at det er vanskelig kan vi involvere foreldre, lokal politi eller barnevern, for å kunne hjelpe dem, sier Fimreite.

- Får dere henvendelser gjennom TikTok-appen?

- Nei, det får vi gjennom Instagram og Messenger. Det er viktig å si at disse meldingene vi får kan være en utfordring de har på TikTok, men det kan være problemer de har i livet sitt, og det kan være kriminelle ting.

- Det at det er en kinesisk app, og at det har vært usikkerhet rundt hva Tiktok gjør med persondataen, gjør det at dere bruker appen annerledes enn andre apper?

- Nei, det gjør det ikke. Om du ser på Facebook eller Snapchat. Facebook vet hvem du har som vennekrets, telefonnummer, epostadresse, kanskje hvor du var forrige sommer og de har bildene dine. Det er en amerikansk app. Det er mange apper, med ulike utviklere, og det må vi nesten bare forholde oss til. Det er ikke bare Tiktok som har denne informasjonen, sier Fimreite.

- Også mener jeg at vi har nasjonal sikkerhetsmyndighet, PST, og andre nasjonale aktører som mer kan se på dette med sikkerheten på TikTok kontra andre apper, legger han til.

Politioverbetjenten sier de har gode erfaringer med å være tilstede på TikTok for å kunne hjelpe barn og unge med utfordringer. Han forteller også om hvordan de effektivt kan nå ut til veldig mange ved hjelp av en informerende video.

- Nakenbilder og deling av dem, er en av de utfordringene som barn og unge står i. Hvis et nakenbilde først er er delt er det utrolig vanskelig å få det fjernet. Det vi har gjort er at vi har gått ut med informasjon hvor vi sier hva de skal gjøre, hvis de blir forsøkt presset for nakenbilder eller blir tilsendt nakenbilder. Da har vi en liste på TikTok som sier hva de skal gjøre, også har de er verktøy for hvordan de skal håndtere det, sier Fimreite.

Han forteller at de brukte omtrent en dag på den nevnte videoen.

- Hvis jeg ikke husker feil, er den vist 177.000 ganger og har over 1100 timer med avspillinger. Det tilsvarer over et halvt årsverk som en politimann eller kvinne måtte vært ute å snakket konstant om nakenbilder og deling av dem, 37,5 timer i uka.

Politiet får TikTok-kritikk: - Spesielt at de velger å «vise vei»