Alpin-Norge med ny gigantavtale - bytter ut sponsor etter 30 år

Endelig lykkes Helly Hansen å bli produsenten som skal kle opp landslaget.

Publisert / Oppdater

Caroline Walø Harstad
Caroline Walø Harstad Journalist

Helly Hansen og Norges Skiforbund Alpint har inngått en sponsoravtale som gjelder fra 2022. Avtalen strekker seg over åtte år. Dermed blir Helly Hansen alpinlandslagenes offisielle partner og leverandør av bekledning og annet utstyr, en avtale japanske Phenix har hatt de siste 30 årene. Nå terminerer skiforbundet avtalen med Phenix.

- Det vi kan si er at den nye avtalen med Helly Hansen er en betydelig avtale både i lengde og størrelse, og er den største vi noensinne har inngått, sier sportssjef i Skiforbundet Alpint Claus Johan Ryste.

Det kan bety at avtalen topper verdien på eksisterende avtale med Phenix som ligger på 20 millioner kroner i året. En åtteårig avtale med Helly Hansen vil dermed fort ligge et sted på mellom 150-200 millioner kroner, etter det Kampanje har grunn til å tro. 

Ryste ønsker ikke å gå inn på detaljene i den nye avtalen, men sier videre at det «alltid er utvikling og endring» i slike sponsorsamarbeid, og at forbundet må tenke langsiktig når nye sponsoravtaler, spesielt klesleverandører, skal fremforhandles. Samtidig takker han sponsoren gjennom de siste snart 30 årene. 

- Norsk Alpint og Phenix har jo flyttet mange milepæler sammen. Det er klart at et såpass langt samarbeid har ikke vært tilfeldig, sier han.

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med distributøren av Phenix i Norge, daglig leder Per Morten Haugen, i Driv Norge uten og lykkes. 

Bytter sponsor:

Etter et nesten 30 år langt samarbeid med utstyrsprodusenten Phenix, bytter sportssjef i Skiforbundet for alpint, Claus Johan Ryste, ut sin klessponsor. Han ønsker ikke å gå inn på detaljene i den nye avtalen. Foto: Scanpix.

- Et eksempel på vår entusiasme for skikjøring

Den nye sponsoren er altså Helly Hansen og markedsdirektør, Tor Jenssen, beskriver ski som en del av Helly Hansen sitt DNA. Helly Hansen ble grunnlagt i Norge i 1877 og selger i dag klær i flere enn 40 land.

- Dette partnerskapet er både et eksempel på vår entusiasme for skikjøring og vår tro på å langsiktig investere i alpint, sier Jenssen.

Helly Hansen satser tungt på friluftstøy, spesielt innen kategoriene fjell og skikjøring, samt seiling og vannsport og er i dag også samarbeidspartner for Norges lengstlevende realityprogram «71° nord» på Discovery og TVNorge.

For drøye to år siden fikk selskapet nye eiere da Canadian Tire betalte rundt seks milliarder kroner for Helly Hansen.

Nå forteller Jenssen at de gleder seg til å begynne på samarbeidet med det norske alpinlandslaget, selv om han syns det er lenge til 2022. Han mener avtalen sender et signal om at Helly Hansen har tro på ski, alpint og sportsbransjen i Norge generelt. Utover dette ønsker han ikke å gå inn på detaljer i avtalen overfor Kampanje. Dette av hensyn til Skiforbundet Alpint og Phenix, som samarbeider i to sesonger til. 

- Vi vil komme tilbake med mye mer informasjon når det nærmer seg at vi overtar, sier han til Kampanje.

Gyllen koronaalbue:

Det ble ingen golden handshake, men heller en gyllen koronaalbue da finansidirektør Wilhelm Matheson i Helly Hansen og sportssjef i alpint, Claus Johan Ryste, ble enige om den nye utstyrsavtalen. Foto: Pedro Lemos.

Tre kjempet i finalen

Sportssjef Claus Johan Ryste trekker i dag frem Helly Hansens kompetanse, kultur og historie som imponerende.

- Målsettingene til selskapet samsvarer godt med det vi har i «Attacking Vikings» og begge parter har et bredt, globalt nedslagsfelt. Avtalen sikrer bekledning av beste kvalitet og gir samtidig en langsiktighet som er avgjørende for å utvikle og befeste Norges posisjon som en av verdens beste alpinnasjoner, sier han.

Det å være leverandør for landslaget «krever mye tid i form av bestillinger og produksjon av tøy», ifølge Ryste. Derfor er forbundet ute i god tid med å få på plass en ny avtale. 

- Sånn er det jo ofte i sportsbransjen. Vi visste jo at Nike skulle ta over for New Balance i Liverpool i god tid i forveien, for eksempel, sier Ryste til Kampanje.

Han understreker at det fortsatt er to år igjen av avtalen med Phenix, og at forbundet er veldig takknemlig for det de har fått til sammen med klesprodusenten. Videre beskriver han prosessen rundt den nye avtalen som god. 

- Det var tre stykker med i kampen om den nye sponsoravtalen. Phenix var en av disse, sier Ryste.

Alpin-Norge med ny gigantavtale - bytter ut sponsor etter 30 år