TV3-profil går til Play Magnus – skal lage sjakk-TV «med verden som marked»

- Jeg har skikkelig tro på at dette kan bli noe stort, sier Kaja Snare, ny sportsdirektør i Play Magnus.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen

Kaja Snare melder overgang til Play Magnus hvor hun blir sportsdirektør. Snare kommer fra stillingen som sportsjournalist i Nent-gruppen, hvor hun de to siste årene har vært programleder og reporter i Viasport, og jobbet med internasjonal fotball, håndball og skøyter eller det Snare kalte «Norges råeste rettighetspakke». 

Nå er Snare hentet inn for å få TV-sendt sjakk ut i verden.

Les også: Kaja Snare blir ny sportsreporter i Nent-gruppen

- Det innebærer at jeg skal bygge opp et internasjonalt TV-studio hvor vi skal fokusere på kommende Champions Chess Tour, sier Snare til Kampanje.

Snare, som også har journalistbakgrunn fra TV 2, Nettavisen og fra VM i sjakk 2016, forteller at kommende Champions Chess Tour er et format inspirert av golfens PGA Tour. 

- Det vil være noen såkalte «regular» turninger og noen prestisjetunge «majors», som man har i golf, hvor de beste kvalifiserer seg til disse Major-turneringene, sier Snare.

Play Magnus ble etablert av Magnus Carlsen, Espen Agdestein og Anders Brandt i 2013. Selskapet tilbyr løsninger for sjakkspillere over hele verden, samt e-læring- og underholdningstjenester via sine merkevarer Chess24, Chessable, CoChess, Play Magnus og den nye The Champions Chess Tour. 

Sånn som vi ser sjakk på TV i Norge, finnes ikke i resten av verden. Vi skal gi resten av verden og gigantiske nasjoner som India, USA og Kina, sjakksendinger for vanlige folk. Kaja Snare

Snare savnet sjakken

I Champions Chess Tour vil det være ti turneringer, som vil løpe fra november 2020 til september 2021 og spillerne møter hverandre på nett.

- Det er turneringer hvor arenaen er internett. Dette oppsto på grunn av korona, selvfølgelig. Dette er en løsning for å kunne ha turneringer uten å måtte reise. Det er stor prestisje, rekordstor premiepott og de beste spillerne i verden, sier Snare.

- Og Magnus Carlsen er med?

- Han er selvfølgelig med, han er den store stjerna vår, sier hun.

Nent-gruppen, Snares tidligere arbeidsgiver, har de siste årene sikret seg flere saftige sportsrettigheter, deriblant vintersport og ikke minst kronjuvelen Premier League.

- Hvorfor kaster du deg på dette og forlater Nent som har sikret seg flere rettigheter?

- Nent Group har jo kjøpt fantastiske rettigheter, både Premier League og vintersport kommer. Jeg hadde det veldig bra i den jobben, men jeg har tidligere jobbet mye med sjakk og har savnet det, sier Snare.

Hun sier at det «umulig å si nei» da tilbudet kom.

- Da dette tilbudet kom, med muligheten til å være med på å bygge opp noe fra bunn, og med det enorme potensialet jeg mener vi har til å skape noe stort internasjonalt, ble det umulig å si nei til, sier hun.

- Umulig å si nei:

Kaja Snare er allerede på plass i Play Magnus' lokaler i Tordenskioldsgate i Oslo. - Med det enorme potensialet jeg mener vi har til å skape noe stort internasjonalt, ble det umulig å si nei til, sier hun.

Vårt marked er ikke nordmenn, men resten av verden. Det er India, USA, Tyskland, Kina, Russland, Frankrike , England, også videre. Kaja Snare, sporsdirektør Play Magnus Group

Skal vises på NRK og TV 2 i Norge

Champions Chess Tour skal i Norge vises på TV 2 og NRK, samtidig som Snare skal være programleder når Play Magnus Group på nytt inntar et TV-studio i Oslo.

- Sendingene på NRK og TV 2 er på norsk for nordmenn. Vi skal lage internasjonalt studio på engelsk for resten av verden. Vårt marked er ikke nordmenn, men resten av verden. Det er India, USA, Tyskland, Kina, Russland, Frankrike, England, også videre. Vi skal lage den internasjonale TV-sendingen, sier Snare.

I studio skal Snare sitte som programleder på en engelsktalende sending rettet mot det internasjonale publikummet.

- Jeg har gjort det før, da jeg jobbet på den internasjonale sendingen fra sjakk-VM i 2016. Også henter vi inn en internasjonal ekspert som skal reise til Norge og være i studio sammen med en person på sosiale medier, som sitter i studio og sørger for at vi har interaksjon med seerne og tar opp spørsmål fra seerne i studio.

Sportsdirektøren kan ikke røpe noe om hvem som skal vise Champions Chess Tour internasjonalt.

- Vi kan ikke si noe om hvilke avtaler vi har internasjonalt, men vi er i god dialog med internasjonale distributører og aktører.

Snare sier de største stjernene er med og at det venter en rekordstor premiepott.

- Jeg har skikkelig tro på at dette kan bli noe stort. Norge ble hektet på sjakk da Carlsen spilte VM i 2013, og i veldig mange land er sjakk i utgangspunktet mye større enn i Norge, men de har aldri fått et TV-studio med en sportslig og underholdene vinkling, så det skal vi nå gi dem og det er kjempespennende å være med på, sier hun. 

- Viktig satsningsområde:

Tour Director i Play Magnus er Arne Horvei. Han sier den nye digitale turneringen blir et viktig satsningsområde for det børstnoterte selskapet.

Halvannen million dollar i premiepotten

Rekordstore 1,5 millioner dollar liger i premiepotten, eller nesten 14 millioner norske kroner. Tour Director Arne Horvei i Play Magnus Group mener det en historisk høy sum.

- Dette er et historisk høyt premiefond for en online satsning. Det er andre, fysiske, turneringer, som tidligere har hatt høyere premiefond, men aldri noe digitalt som har vært i nærheten, sier Horvei til Kampanje.

- Hvor har dere hentet inn midlene til premiepotten?

- Touren er et viktig satsningsområde for Play Magnus Group. Vi vil fremover bruke midler fra egen kasse for å utvikle touren, samtidig som vi bygger opp langsiktige partneravtaler som også bidrar økonomisk til blant annet premiefondet, sier Horvei.

Selskapet har bygget seg opp en solid kasse i løpet av året. Tidligere i høst gikk Play Magnus på børs og oppnådde en prising på 1,3 milliarder kroner, mer enn det dobbelte av da de hentet inn penger i mars i år og ble verdsatt til 550 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv. Sponsoravtaler er også en del av det økonomiske bildet, bekrefter Horvei.

- Har dere noen sponsoravtaler klare?

- Vi jobber med mange spennende løp på det nå. Så langt har vi offentliggjort navnepartneren til den første turneringen: Skilling.

TV3-profil går til Play Magnus – skal lage sjakk-TV «med verden som marked»