Torsdag ettermiddag valgte Aller-ledelsen å stenge nettsidene til Dagbladet, Se og Hør, Din Side, KK og SOL i mer enn tre timer etter at uvedkommende hadde klart å logge seg inn og gjøre grove endringer i flere av Dagbladets nettsaker. Én av sakene fikk tittelen «Erna Solberg sier det er greit» og ingressen «Pedofili er greit så lenge man ikke får sæd på barnet». Mistanken hos Aller-ledelsen gikk umiddelbart mot et hacker-angrep.
- Vi mistenker et hackerangrep. Vi fikk innhold på våre redaksjonelle plattformer som vi ikke har laget. Derfor valgte vi å stenge ned flere av sidene våre i noen få timer, sa Aller Medias konsernsjef Dag B. Sørsdahl til egen avis i går.
Torgeir Waterhouse, som for tiden har permisjon fra IKT-Norge for å etablere et nytt rådgivningsselskap, er uansett årsak ikke i tvil om alvorlighetsgraden i saken.
- Det er veldig, veldig alvorlig fordi noen fikk nok kontroll til å begynne å publisere. Det er flere ledd med hendelser som kunne ha fungert som triggere og alarmer sånn at noen kunne ha fått det med seg tidligere, sier Waterhouse.
Han mener mediehus kjemper «en konstant kamp» mot uvedkomne som vil inn i deres systemer.
- Ingen kan være helt sikre, men en annen måte å se det på, er å spørre om man har gjort alt som er lett å gjøre, sier Waterhouse.
Han peker på Amedia, som etter Dagbladet-saken valgte å sperre ute egne journalister som ikke hadde skrudd på tofaktor-autentisering, som nok et eksempel på at man ikke har vært godt nok rusta. Det var Medier24 som først omtalte dette grepet.
- Sånn skulle det vært allerede. De var klare til å aktivisere policyen, men den burde ha vært aktivert fra før. Man må forutsette at norske medier ikke er godt nok rusta, og det alle medieledere i Norge bør gjøre nå, er å sette seg i en posisjon der man får oversikt og iverksette nødvendige tiltak, sier Waterhouse til Kampanje.