Det er en lett hysterisk stemning i Cannes. TV-programmer skal selges og kjøpes. Store penger står på spill, det er ikke rom for å feile. I løpet av fire hektiske dager skal 13.500 personer fra 110 land knytte kontakt med dem som teller, og øke sin forståelse for hva som gjelder. Formatsjef Ola Hedemann i NRK har vært med på galeien femten år på rad. Avtaleboka er tettpakket med avtaler, en ny hver halvtime. Men en kansellering gjør at han kommer seg ut av festivalpalasset for et kort møte med Kampanje.
- Jeg har hatt en dårlig dag, åpner han.
- Jeg har lett og lett, men ikke funnet noe. Reklamefrie allmennkringkastere er sjeldent og eksotisk i den store verden. Mipcom er et sirkus som først og fremst er designet for kommersielle kringkastere.
- Hvordan da?
- Her kan jeg kjøpe en million gameshow med pengepremier som motor, men det er ikke noe for NRK. Programmene vi kjøper og lager må ha en verdi knyttet til seg. «Nytt på nytt» er et godt eksempel på det: Man lærer litt om nyheter.
«Nytt på nytt» er et britisk TV-format, basert på satireprogrammet «Have I got news for you», som ble vist første gang i 1990. TV-formater er som regel reality eller game-shows, men kan også være drama-serier. Norske «Skam» er et eksempel på det. Men er det sånn at man simpelthen tar patent på en idé og selger den?
- Det er vanskelig å ta patent på en idé, sier Hedemann.
- Det man gjør er å skrive en produksjonsbibel og ta copyright på den. Her ligger det en nøye beskrivelse av hva programmet er, og hvordan det skal produseres for å fungere. Vi kaller det «The secret sauce».
TV-kanalene kan tilpasse formatet til lokal kultur etter avtale med den som har opphavsretten. Ofte er programmene kliss like på tvers av landegrenser, men noen ganger må man endre noe. Med tanke på «Skam» må man i utlandet finne et annet overgangsritual enn russefeiring – som er et særnorsk fenomen. Fordelen med formater er at stor suksess i et land betyr lav risiko i et annet. «Nytt på nytt» er et bevis på det: Nå har programmet rullet over skjermen i tyve år, og vunnet ti Gullruten-priser.
- Jo mer jeg kan underbygge at noe blir bra, jo lettere blir det å få grønt lys, sier Hedemann