Schibsted får smell i digital priskrig - Kristin Skogen Lund peker på Aller Media

- Aller Media er blant de som drar ned prisene, sier Schibsted-sjefen. - Ikke riktig, svarer Aller-direktør.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Dag Robert Jerijervi

Schibsted-konsernet med avisene VG, Aftenbladet og Aftonbladet og rubrikksidene Finn og Blocket kunne fredag morgen legge frem et overskudd på driften på over én milliard kroner for årets tredje kvartal, godt hjulpet av fortsatt vekst i sine rubrikksider både i Norden og gjennom det nå fraskilte rubrikkselskapet Adevinta.

Men jo nærmere Norden og norske avishus en kommer, dess større blir utfordringene – og da særlig på det digitale annonsemarkedet der VG nå har en nedgang på ti prosent, mens Aftonbladet stuper med hele 25 prosent.

I Schibsted-rapporten som ble sluppet i dag står det svart på hvitt at «det er tøff konkurranse» i det norske markedet akkurat nå.

- Vi har lenge kommunisert at det er utfordrende i Sverige på grunn av strengere regulering av spillemarkedet der, men også i Norge er det en nedgang i de digitale annonseinntektene. Vi opplever at det er konkurranseutsatt marked med økt prispress. Men så skal vi heller ikke glemme at vi hadde noen ekstremt sterke kvartaler i fjor på denne tiden, sier konsernsjefen i Schibsted, Kristin Skogen Lund.

Nedgangen til VG er langt unna prognosene til IRM i det digitale displaymarkedet. Investeringene i display ventes å øke med 10,8 prosent i år og drøyt ni prosent neste år. De sosiale nettverkene er den virkelige store driveren. Enorme budsjetter har blitt flyttet til Google og Facebook de senere år og ferske tall fra «Den store annonsørrapporten» til Anfo viser at Google, Facebook og Snapchat kan ende opp med syv av 21 milliarder som investeres i reklame i Norge i 2019.

- Du nevner prispress og konkurransen, er det de globale gigantene du tenker på?

- Ja, men det er også TV og våre egne konkurrenter. Aller Media er blant annet de som drar ned prisene. Det er greit nok det, men jeg mener at det på lang sikt blir et mindre sunt marked. Vi prøver å holde igjen og så straffes vi for det nå, sier Skogen Lund.

Aller Media: - Våre priser har gått opp

Men konserndirektør salg og marked i Aller Media, Bente Klemetsdal, avviser at de har dratt ned prisene.

- Nei, det er ikke riktig. Våre priser har gått opp hittil i år sammenlignet med de forrige to årene, sier hun til Kampanje.

Hun legger til at de «selvfølgelig er opptatt av god pris» for varelageret sitt.

- Vi har i utgangspunktet et annet teknisk rigg enn det Schibsted har, hvor prisen er dynamisk og styres etter etterspørselen i markedet. Vi forsøker å optimalisere vårt varelager best mulig. Jeg tror ikke Schibsted kjenner vår salgsstrategi. Vi har en vekst på over ti prosent i tredje kvartal og prisvekst year-to-date, sier Klemetsdal.

Aller Media har trappet voldsomt opp digitalt den siste tiden og har i dag en uttalt strategi om å satse på breaking news finansiert opp av digitale annonseprodukter. I tillegg utfordrer også Aller Media og Dagbladet stadig mer i web-tv-markedet. Satsingen har båret frukter og på den siste «Forbruker & Media»-undersøkelsen til Kantar kommer det frem at Dagbladet nå har gått forbi NRK.

- Det er riktig at siden målingen startet så har vi gått forbi både NRK og TV 2 som lå foran oss i starten. Vi er selvfølgelig veldig glade for posisjonen som Norges nest største mediehus målt i dekning. Det er en viktig posisjon, sa sjefredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, til Kampanje for litt siden.

VG er fortsatt landets desidert største avis på tvers av papir og digital med totalt 2.379.000 daglige brukere uavhengig av plattform, men deretter følger Dagbladet, med 1.295.000 daglige brukere.

- Vi har hatt en helt fantastisk vekst i unike brukere den siste tiden og vi prøver å optimalisere  varelageret så godt som mulig. Det mener jeg kommer kundene til gode, sier Klemetsdal til Kampanje i dag.

Avviser prisdumping:

Konserndirektør salg og marked i Aller Media, Bente Klemetsdal, viser til vekst i kundelageret og omsetningen. Hun avviser at de har dratt ned prisene, slik Schibsted-sjefen påstår. Her er hun på fjorårets Mediaforum-konferanse med Anfo-sjef Jan Morten Drange. Foto: Eivor Eriksen

Sender ut et tydelig signal om kostnadskontroll

Den tøffe situasjonen på digitale annonser rammer også resultatet til VG som faller med 30 millioner kroner i tredje kvartal i år sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Overskuddet til VG gikk tilbake fra 94 til 64 millioner kroner, en prosentvis tilbakegang på 32 prosent. Det smerter også driftsmarginen som gikk tilbake fra 21 prosent til 15 prosent. Schibsted har et mål om at driftsmarginen skal være stabil over i sine aviser.

Skogen Lund skrur derfor til ordbruken hva gjelder kostnadskontroll og går fra å skryte av «god kostnadskontroll» før sommeren til at mediekonsernet «skal følge opp kostnadsutviklingen».

- Du strammer til ordbruken på kostnader, er vi et skritt nærmere kutt?

- Når du er så avhengig av annonseinntekter som det VG er, blir det galt ikke å sende ut dette signalet når vi ser en sånt type fall, sier Skogen Lund.

Hun sier målet er å opprettholde EBITDA-marginen (brutto driftsresultat, red. anm.).

- Skal vi klare å ha rom til å investere i medier videre, må vi klare den den øvelsen det er å kompensere fall med å vokse. Klarer vi ikke denne balansen, må vi se hva annet som skal til for å sikre at klarer en noenlunde stabil EBITDA. Det er ikke noe rett på trappene, men jeg synes det er riktig at vi sender det signalet nå, sier Skogen Lund.

Schibsted får smell i digital priskrig - Kristin Skogen Lund peker på Aller Media