Schibsted-konsernet med avisene VG, Aftenbladet og Aftonbladet og rubrikksidene Finn og Blocket kunne fredag morgen legge frem et overskudd på driften på over én milliard kroner for årets tredje kvartal, godt hjulpet av fortsatt vekst i sine rubrikksider både i Norden og gjennom det nå fraskilte rubrikkselskapet Adevinta.
Men jo nærmere Norden og norske avishus en kommer, dess større blir utfordringene – og da særlig på det digitale annonsemarkedet der VG nå har en nedgang på ti prosent, mens Aftonbladet stuper med hele 25 prosent.
I Schibsted-rapporten som ble sluppet i dag står det svart på hvitt at «det er tøff konkurranse» i det norske markedet akkurat nå.
- Vi har lenge kommunisert at det er utfordrende i Sverige på grunn av strengere regulering av spillemarkedet der, men også i Norge er det en nedgang i de digitale annonseinntektene. Vi opplever at det er konkurranseutsatt marked med økt prispress. Men så skal vi heller ikke glemme at vi hadde noen ekstremt sterke kvartaler i fjor på denne tiden, sier konsernsjefen i Schibsted, Kristin Skogen Lund.
Nedgangen til VG er langt unna prognosene til IRM i det digitale displaymarkedet. Investeringene i display ventes å øke med 10,8 prosent i år og drøyt ni prosent neste år. De sosiale nettverkene er den virkelige store driveren. Enorme budsjetter har blitt flyttet til Google og Facebook de senere år og ferske tall fra «Den store annonsørrapporten» til Anfo viser at Google, Facebook og Snapchat kan ende opp med syv av 21 milliarder som investeres i reklame i Norge i 2019.
- Du nevner prispress og konkurransen, er det de globale gigantene du tenker på?
- Ja, men det er også TV og våre egne konkurrenter. Aller Media er blant annet de som drar ned prisene. Det er greit nok det, men jeg mener at det på lang sikt blir et mindre sunt marked. Vi prøver å holde igjen og så straffes vi for det nå, sier Skogen Lund.
Men konserndirektør salg og marked i Aller Media, Bente Klemetsdal, avviser at de har dratt ned prisene.
- Nei, det er ikke riktig. Våre priser har gått opp hittil i år sammenlignet med de forrige to årene, sier hun til Kampanje.
Hun legger til at de «selvfølgelig er opptatt av god pris» for varelageret sitt.
- Vi har i utgangspunktet et annet teknisk rigg enn det Schibsted har, hvor prisen er dynamisk og styres etter etterspørselen i markedet. Vi forsøker å optimalisere vårt varelager best mulig. Jeg tror ikke Schibsted kjenner vår salgsstrategi. Vi har en vekst på over ti prosent i tredje kvartal og prisvekst year-to-date, sier Klemetsdal.
Aller Media har trappet voldsomt opp digitalt den siste tiden og har i dag en uttalt strategi om å satse på breaking news finansiert opp av digitale annonseprodukter. I tillegg utfordrer også Aller Media og Dagbladet stadig mer i web-tv-markedet. Satsingen har båret frukter og på den siste «Forbruker & Media»-undersøkelsen til Kantar kommer det frem at Dagbladet nå har gått forbi NRK.
- Det er riktig at siden målingen startet så har vi gått forbi både NRK og TV 2 som lå foran oss i starten. Vi er selvfølgelig veldig glade for posisjonen som Norges nest største mediehus målt i dekning. Det er en viktig posisjon, sa sjefredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, til Kampanje for litt siden.
VG er fortsatt landets desidert største avis på tvers av papir og digital med totalt 2.379.000 daglige brukere uavhengig av plattform, men deretter følger Dagbladet, med 1.295.000 daglige brukere.
- Vi har hatt en helt fantastisk vekst i unike brukere den siste tiden og vi prøver å optimalisere varelageret så godt som mulig. Det mener jeg kommer kundene til gode, sier Klemetsdal til Kampanje i dag.