Full strid om «ulovlig» spillreklame - Discovery går i strupen på regjeringen

- De må bestemme seg for om de ønsker å forholde seg til norsk lov, sier statssekretær.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Debatten har rast siden Kulturdepartementet og Trine Skei Grande i mars la frem et nytt lovforslag i kampen mot utenlandsk spillreklame. Forslaget åpner opp for at Medietilsynet kan slå ned på distributørene om de sender ulovlig spillreklame. Ansvaret blir da liggende på distributørene, og ikke kringkasterne og innholdsleverandørene.

Beskjeden fra Telenor og andre distributører er at dette blir å «rette baker for smed». Da statssekretær Frida Blomgren (V) nylig deltok på arrangementet Digitalforum i regi av stiftelsen Elektronikkbransjen, avviste hun at forslaget legger ansvaret feil sted:

- Det er allerede ulovlig med pengespillreklame fra de som ikke har lisens i Norge, men så har det vært et smutthull man ikke har kunne håndheve hvis de sendte fra andre land. Men det er også et verdivalg for disse aktørene. De må bestemme seg for om de ønsker å forholde seg til norsk lov, for det er helt klart at de retter seg mot det norske markedet, sier Blomgren til Kampanje. 

Statssekretæren viste der til at regjeringen, gjennom et justert AMT-direktiv, har fått muligheten til å håndheve forbudet på en annen måte. 

- En sak er de som velger å sende dette, men det er ikke lov å videreformidle ting som er ulovlig. Alle må ta sitt ansvar. Dette er en måte å håndheve det på, legger hun til.

Mener det har vært et smutthull:

Statssekretær Frida Blomgren (V). Foto: Mona Lindseth/Kulturdepartementet.

Uakseptabel språkbruk mener Discovery

Men Discovery vil ha seg frabedt at denne spillreklamen kan kalles ulovlig. Ekspert på europarett og immaterialrett, professor Ole-Andreas Rognstad, har på oppdrag fra Discovery vurdert påstanden om at pengespillreklamene på tv-kanaler som sender fra utlandet er ulovlige. Bakgrunnen er at Kulturdepartementet og Lotteritilsynet betegner reklame for pengespill på Discoverys kanaler som «ulovlig». I sin konklusjon skriver Rognstad at det ikke er korrekt å omtale reklamen på denne måten.

- I denne situasjonen er det ingen rettsregler eller vedtak som gir grunnlag for a si at pengespillreklame i utenlandske TV-sendinger som mottas i Norge er ulovlig etter norsk rett, sier han.

Kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery, mener myndighetenes språkbruk har bidratt til «tåkeleggning».

- Vi håper dette gjør at myndighetene slutter å spre feilaktige påstander. Spillreklame sendt fra utlandet er lovlig etter AMT-direktivet og EØS-avtalen, og det er galt å hevde det motsatte. Dessverre har myndighetene i denne saken valgt å legge opp til en retorisk linje som er basert feil jus. Slik tåkelegging bidrar på ingen måte til en saklig og opplyst debatt, sier Skoland til Kampanje.

Skoland sier Discovery fra januar 2020 vil innføre en selvregulering som er på linje med den Norsk Tipping har. 

- Dette er en reguleringsform AMT-direktivet oppfordrer til, og myndighetene får nå muligheten til å se effekten av dette tiltaket før de eventuelt gjennomfører lovforslaget, sier Skoland.

Håper myndighetene slutter å si «ulovlig» spillreklame

Kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery.

- Markedsføringen er omfattet av forbudet

På spørsmål om hva statssekretæren og Kulturdepartmentet tenker om Rognstads vurderinger og om de har dekning for å kalle reklamene «ulovlig», svarer Blomgren følgende:

- Etter pengespilloven er det forbudt å «formidle» pengespill uten tillatelse i Norge, og dette omfatter også markedsføring av slike spill. Det fremgår av forarbeidene til loven at markedsføringsforbudet rammer vidt, og omfatter all aktivitet som iverksettes for å fremme omsetningen av utenlandske lotteri og pengespill, og som tilsiktes å ha direkte virkning i Norge. Selv om de TV-kanalene som trosser dette forbudet er etablert i utlandet, retter de sendingene sine utelukkende mot det norske markedet.

Det mener Blomgren det er flere eksempler på.

- Vi ser at pengespillreklamene er på norsk, bruker norske kjendiser som talspersoner og oppgir premiesummer og bonuser i norsk valuta. Markedsføringen har derfor direkte virkning i Norge, og er omfattet av forbudet, sier Blomgren.

- Vanskelig å gjennomføre

Telenor, som leverer TV og strømmetjenester til 560.000 nordmenn, mener forslaget vil være svært vanskelig, om ikke umulig, å gjennomføre i praksis.

- Telenor mener lovforslaget vil gi utilsiktede virkninger og er et uforholdsmessig inngrep. Det er svært vanskelig eller umulig å gjennomføre forslaget i praksis både for TV-distributører i lukkede nettverk og for tilbydere av bredbånd til åpne nettverk. For eksempel produktplasseringer og sponsorplakater vil være umulig å filtrere ut uten bistand fra kringkasterne, sier leder for TV og bredbånd i Telenor, Camilla Amundsen, til Kampanje.

Hun mener forslaget vil føre til at distributører og tilbydere av internett vil havne i et uheldig krysspress som mellommann med risiko for erstatingskrav og tvangsmulkt. 

Mener forslaget er uheldig:

Camilla Amundsen, leder for tv og bredbånd i Telenor. Foto: Telenor.

Svekket marked

Medietilsynet har kartlagt pengespillselskapenes tv-reklame rettet mot norske seere og funnet en betydelig nedgang på 13 prosent fra august 2018 til juli 2019. Markedet var på 880 millioner bruttokroner, og det er en nedgang på 133 millioner kroner fra samme periode året før. 

Lotteri- og stiftelsestilsynet tror nedgangen kan «skyldes at norske myndigheter har vært tydelige på at denne markedsføringen er ulovlig».

- Det har nylig vært voldsomme nedbemanninger i Nent, Discovery tapte 350 millioner i fjor, samtidig som NRK og TV 2 får statsstøtte. Gjør forslagetet vondt verre for de kommersielle kanalene som ikke får statsstøtte?

- Nå er det jo sånn at dette forbudet er der fordi vi ønsker å ha en ansvarlig pengespillpolitikk. Det er for de sårbare spillerne at vi har dette systemet, og da kan vi ikke se bort fra det, fordi at noen tjener penger på noe som er ulovlig i Norge. Vi ønsker selvsagt et bredt mediemangfold i Norge. I blant høres det litt ut som at når dette markedet forsvinner, så vil også TV-reklamene forsvinne. Det er jo noen andre som har mulighet til å kjøpe de reklameplassene og, sier statssekretær Blomgren.

Telenor er ikke enig i at reklameplassene pengespillene opptar enkelt kan erstattes av andre.

- Bortfallet av reklameinntekter antas å bli betydelig, og vil bare til en viss grad kunne erstattes av inntekter fra andre annonsører. Nent og Discovery vil få svekket konkurransekraft i det norske markedet og de blir sannsynligvis nødt til å investere mindre i norsk innholdsproduksjon som dermed svekker mediemangfoldet, sier Amundsen i Telenor.

- Telenor mener dette er spesielt uheldig sett i lys av at TV 2 gjennom avtale med staten som kommersiell allmennkringkaster har fått en styrket posisjon og konkurranseevne, avslutter Amundsen.

Full strid om «ulovlig» spillreklame - Discovery går i strupen på regjeringen