- Det mest banebrytende vi har gjort noensinne

Duket for digitalt kappløp i kampen om utendørsreklamen: - Ikke revolusjonerende, svarer JCDecaux om rivalen Clear Channels nyeste lansering.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

- Det jeg kommer til å presentere nå er det mest spennende og banebrytende vi har gjort noensinne, og jeg har vært i Clear Channel i syv år. Dette kommer til å revolusjonere bransjensier den skandinaviske Clear Channel-toppen, Finn Wikander, fra scenen.

Denne uken lanserte han og salgsdirektør i Clear Channel-ledelsen, Fredrik Lamotte, sitt nye produkt Flex på Stratos i Oslo. For nå vil utendørsgiganten gjøre det enklere for annonsørene og skreddersy sin tilstedeværelse i utendørskanalen. Det amerikansk-eide selskapet mener de nå flytter kanalen over i den programmatiske verdenen.

- Vi leder den digitale utviklingen av utendørsreklame i Norge, og implementeringen av en programmatisk plattform har derfor vært vår høyeste prioritering. Fleksible kjøp har lenge vært etterspurt av våre kunder og Flex vil sørge for å løfte bransjen til nye høyder på dette området, sier Lamotte. 

Utendørs er ikke den største reklamekanalen på det norske markedet, men de to største aktørene Clear Channel og franske JCDecaux deler på et marked på rundt 600 millioner kroner. Kanalen har en markedsandel på mellom fem og seks prosent, noe som er betydelig lavere enn ellers i verden der utendørs ofte har en markedsandel på ti prosent. Det kan bety at utendørsmarkedet i Norge har et uforløst potensial.

Det tror visepresident for Clear Channel i Nord-Europa, Ola Klingenborg.

- Kan denne satsingen være med å løfte denne markedsandelen?

- Det ser vi allerede i Sverige, hvor vi har spist 1,5 prosent mer i markedsandel de siste to årene. Det vi lanserer her tar opp kampen med online, for det gir muligheten for fleksible kjøp samtidig som print forsvinner og tv-tittingen går ned. Alt dette til sammen gjør at vi vil ta flere andeler når vi nå lanserer en ny offensiv. Vi har selvfølgelig en målsetning om ti prosent her i Norge, og ikke fem prosent, svarer Klingenborg. 

Vi ligger et godt hestehode foran Clear Channel fordi vi allerede i første kvartal neste år lanserer et mye mer raffinert planleggingsverktøy for utendørs Jo-Øystein Slinde, JCDecaux

Halvparten av utendørs-annonseringen er fortsatt stillbilder

Ifølge Clear Channel skal Flex være en programmatisk plattform som gir kunden muligheten til å styre sine kampanjer på en enkel og fleksibel måte. Blant annet skal man kunne styre parametere som rekkevidde, frekvens, geografi, sted eller adresse, interessepunkter, butikker, tidspunkt på dagen og i uken, kampanjelengde og såkalt share of voice

Flex ble lansert for ett år siden som et pilotprosjekt i det svenske markedet, mens i november blir Norge det tredje markedet i verden hvor Flex tas i bruk.  

Finn Wikander mener responsen så langt har vært svært god fra annonsører, og trekker frem mobiltelefonselskapet 3 sin lanseringskampanje for Apple Watch i Sverige og lanseringen av den nye appen til allmennkringkasteren SVT. Også Netflix, Discovery og chipsprodusenten Estrella har testet ut den nye måten å kjøpe utendørsreklame på i det svenske markedet.

- Hva blir den største utfordringen for å komme i gang med dette produktet i Norge?

- Det vanskeligste blir å få hele kjeden fra annonsør, mediebyrå og reklamebyrå til å endre tankegang, forstå hva dette innebærer og hvordan man kan skreddersy sine kampanjer til å lage god og effektfull reklame.

Clear Channel opplyser at fortsatt er halvparten av annonseringen på digital utendørs «stills». Det synes Wikander er leit, for da får ikke annonsøren samme effekt på kampanjen sin.

- Vi har massevis med data som viser at levende bilder med dynamisk data øker oppfatningen med 50 til 60 prosent. Jeg synes det er litt synd at man ikke utnytter det potensialet som finnes i digital utendørs fullt ut, forteller han.  

- Er det annonsøren sin feil eller reklamebyråene?

- Jeg tror alle har litt av skylden. Vi har gjort en for dårlig jobb med å kommunisere dette utad. Det er ikke alltid en tydelig lenke mellom annonsør, reklamebyrå og mediebyrå. Det vi bør gjøre er å samle alle tre og prate sammen. Det er den store utfordringen.

Utendørsgjengen:

Fra venstre salgssjef Benedikte Aamodt, markedssjef for Norge, Peder N. Aarum, salgssjef Hege Horsberg og regional visepresident for Nord-Europa, Ola Klingenborg. Alle fra Clear Channel. Foto: Tommy Strømmen

Reklamekjøper: - Veldig positivt

Jarle Thalberg i Group M vil ikke bruke ordet revolusjonerende om den nye måten å kjøpe utendørsreklame på. Han forteller at man tidligere har hatt mulighet til å gjøre lignende hos JCDecaux, men han sier at han uansett er utelukkende positiv til at Clear Channel nå kommer på banen.

- Det er veldig positivt for utendørs-bransjen at vi kan segmentere på en bedre og mer effektiv måte. Det gjør utendørs som mediekanal bedre, og åpner opp for at mindre aktører kan komme med på kanalen. Vi er alltid positive til at kanalene utvikles, og dette er en klar positiv utvikling.

- Hva vil dette ha og si for annonsørene?

- Det åpner muligheter for å bruke utendørs mer taktisk, både opp mot forhandlernettet sitt eller mot kjøpstidspunkt. Det gjør utendørs som mediekanal mer fleksibelt, og det er det som er stikkordet her

JCDecaux: - Ikke revolusjonerende nytt

Konkurrenten, JCDecaux, synes det er veldig bra for kanalen utendørs at Clear Channel nå lanserer Flex. Markedsdirektør i JCDecaux, Jo-Øystein Slinde, forteller at de selv har hatt og tilbudt lignende til markedet i lang tid.

- Når de lanserer noe som gjør det samme som oss, så er det bra for kanalen utendørs, sier han til Kampanje.

Han henviser til deres egen tjeneste digital kalkulator, hvor man kan skreddersy kjøp i kanalen utendørs, og få et prisestimat.

- Jeg vet ikke helt omfanget av hva de kommer med, men jeg tror ikke de kommer med så mye nytt. Mer en videreutvikling av noe vi har tilbudt i snart tre år, så dette er ikke revolusjonerende nytt.

Slinde understreker likevel at han ikke kjenner Clear Channels produkt inn og ut.

- Dette sier jeg med forbehold om at jeg ikke var til stede på presentasjonen, og at produktet er slik jeg har blitt fortalt av folk i Clear Channel og av eksterne. Jeg ønsker de uansett lykke til med Flex.

Blir «helprogrammatiske» neste år

Slinde tror likevel ikke at det blir hardere konkurranse innen digital utendørs med nylanseringen Flex.

- Nei, det tror jeg ikke. Det er bare bra at kundene kan gjøre mer skreddersydde kjøp. På sikt vil dette flytte større andeler over på digital utendørs. Kundene er smartere enn som så, de kjøper på dekning og hvilke mennesker de når. Nå blir det mulig å kjøpe mer presist hos begge aktører.

- Hvor ligger dere i løypa med å bli helprogrammatiske?

- Der ligger vi et godt hestehode foran Clear Channel fordi vi allerede i første kvartal neste år lanserer et mye mer raffinert planleggingsverktøy for utendørs, enn den norske bransjen noensinne har sett. Etter det vil vi tilby programmatisk, slik at man kan «trade» på akkurat samme måte som man «trader» på online i dag, også utendørs. Dette kommer mot sommeren neste år.

Han forteller at JCDecaux allerede har plattformen klar gjennom Viooh.com, og at systemet allerede er i bruk i Storbritannia og USA.

- Nå jobber vi med å gjøre dette tilgjengelig også for det norske markedet.

- Det mest banebrytende vi har gjort noensinne