Har skrevet bok om reklamen som virker: - Lei av «vranglære»

Har funnet frem til de to beste reklamejobbene i Norge.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Denne uka slippes boka «Effekt» som er ført i pennen av de to plannerne Espen Haugen og Anders Hopsø Erikson, som begge jobber i reklamebyrået Kitchen. De to har tatt et dypdykk ned i effektpriser i inn- og utland for å finne ut hva som egentlig fungerer og om norske annonsører går riktig frem for å effekt av sine reklamekroner. Boken presenteres for første gang på Den store annonsørdagen til ANFO torsdag denne uken. 

I innledningen skriver de; «Det er enkelt å definere hva som er effektiv reklame. Det er kommunikasjon som gir høyere avkastning på markedsinvesteringen enn det konkurrentene har. Reklame er bare dyrt når det ikke virker.»

- Hvorfor skrive en bok om hva som er effektiv reklame?

- På grunn av tilbakevendende irritasjon over vranglære. Altfor mye gjøres uten at dette har dokumentert effekt, svarer Espen Haugen kjapt.

Første fase av bokprosjektet besto i å samle inn fakta om effekt-vinnende kampanjer i inn- og utland.

- De kildene vi har brukt er «best practice» og egentlig noe som ligger der ute – tilgjengelig for alle, men det har kanskje ikke vært samlet før, forteller de to.

Det ble samlet caser fra WARC, IPA, Cannes Effectiveness og Ehrenberg-Bass Institute for å finne hva som er best practice internasjonalt. Deretter gjorde de det samme for norske caser. Her er det hovedsakelig Stella og Anfo Effekt som er brukt som utgangspunkt. Totalt er 51 norske jobber brukt som utgangspunkt for analysen. Norske prisvinnere gjennom ni år er samlet og sammenliknet for å finne likhetstrekk.

- Den lojale kunden finnes ikke! Her har akademia bommet! Anders Hopsø Erikson og Espen Haugen

- Dette er de beste norske casene

Bedt om å trekke frem hva som er de aller beste norske casene svarer de to;

- Smash-caset «Send én Smash» og Forsvarets «For alt vi har. Og alt vi er». Fordi disse to casene ikke bare er kommunikasjonsfaglige gode, men begge annonsørene har lært av hva som virker, sier Anders Hopsø Erikson.

Haugen supplerer;

- Vi ble veldig glade da Smash-caset dukket opp. Den er jo virkelig modig. De er veldig flinke til å dokumentere effekt, og i tillegg bruker de mer penger på det som funker. De kjørte samme konsept to år på rad fordi det fungerte, sier han.

For å styrke analysen i boka ble det også gjennomført intervjuer med rundt 20 store annonsører.

- Vi snakket blant annet med annonsørene om hva som er hindringene og hvorfor ikke alle gjør det som gir dokumentert effekt. Det ga et praktisk aspekt som var verdifullt. Alle disse samtalene viste også at arbeidet vårt trengs. Selv markedsførere med mellom 5 og 20 års erfaring ser verdien av å samle dette, sier Anders Hopsø Erikson til Kampanje.

Over-prioritering:

Nesten halvparten av alle spurte sier de oftest prioriterer målgrupper som ofte kjøper. Kun 34 prosent sier de oftest prioriterer de som sjeldent eller aldri kjøper.

- Vranglære

Spurt om hvilke feil de mener norske reklamebyråer og annonsører oftest gjør, trekker Espen Haugen umiddelbart frem noe han faktisk vil gå så langt som å kalle «vranglære».

- En av de vanligste feilene i norsk markedsføring, er overdreven differensiering. Det er godt dokumentert i dag at differensiering har liten effekt på vekst. De bør heller bruke kreativitet til å få mer ut av annonsekronene. I boka finner man beviset på hva som skjer når kreativitet brukes som et strategisk virkemiddel, sier Haugen.

Et annet punkt de to mener er «vranglære» som fremdeles læres bort på utdanninger for reklame- og markedsfolk i Norge, er den ekstreme troen på kundelojalitet.

- Den lojale kunden finnes ikke! Her har akademia bommet. Forbrukere er uinvolverte og promiskuøse. Enkelt sagt har de ofte andre ting å tenke på enn hva vi har å fortelle. Reklame må derfor både fortjene og beslaglegge oppmerksomheten til de som bruker en merkevare sjeldent, hvis den skal være effektiv, sier Haugen til Kampanje. 

Norske annonsører og byråer gjør ikke så mye gærent, men de gjør ikke alltid så mye riktig heller. Espen Haugen og Anders Hopsø Erikson

- Akademia henger ikke med i tiden

De to forfatterne mener at akademia ikke helt henger med i tiden, for det finnes forskning som har tilbakevist myter om den lojale kunden og at all markedsføring må differensieres til ulike målgrupper.

- I tillegg er vi i en bransje som tiltrekker seg en del sjarlataner og lurendreiere, legger han til. Det er kanskje ikke så rart – bransjen er i endring og mange forsøker å overbevise annonsørene om at alt de vet er feil, fordi alt i er nytt. Men opportunismen er lett å gjennomskue og de fleste er nok egentlig enige i at det er viktigere enn noen gang å beherske de grunnleggende mekanismene i marketing.

De to legger ikke skjul på at norske markedsførere ikke er «best i klassen» når det gjelder å skape gode cases der effekt og kreativitet går hånd i hånd.

- Men hvordan vurderer dere norsk reklamebransje og norske annonsører sammenliknet med resten av verden?

- De fleste gjør det helt greit og en håndfull gjør det veldig bra. Det er ikke det at norske annonsører og byråer gjør så mye gærent, men de gjør ikke alltid så mye riktig heller.

Verdien av kreativitet:

IPA-studiet Selling Creativity Short er et av mange som dokumenterer verdien av kreativitet. I boken illustreres funnet med grafen over. Den røde blyanten viser sammenhengen mellom Share of voice og markedsandelsvekst hos reklamekampanjer som ikke vinner kreative priser. Den blå blyanten viser det samme for reklamekampanjer som vinner kreative priser. Studiet viser at kreativt premiert reklame er seks ganger mer effektivt enn ikke premiert kommunikasjon.

Ønsker seg bedre briefer

Forfatterne har fått holde på med sin forskning og forfatterskap i arbeidstiden i et halvt års tid, og torsdag skal den rykende ferske boken deles ut på Den Store Annonsørdagen (DSAD).

- Alle burde bruke boka og alle burde ha enkel tilgang til sånne dokumenter som det vi har samlet. Håpet er at vi kan dekke gapet mellom det som er best practice og det som vanlig praksis. Vi håper boka bidrar til bedre briefer, som dermed gir bedre jobber som dermed skaper større effekt.

De to innrømmer at de hadde en liten frykt for at det ville vise seg at alt arbeidet de la ned, var forgjeves.

- Vi ble redde for at vi sparket opp åpne dører. Det burde jo vært en åpen dør, men det var det altså ikke, sier Espen Haugen. Nå gjenstår bare fremføringen av budskapet. 

Slik ser coveret på boka «Effekt» ut.

Har skrevet bok om reklamen som virker: - Lei av «vranglære»