Som markedsførere kjemper vi alle en stadig mer intens kamp om kundens oppmerksomhet. Se rundt deg på kontoret – enten du jobber med kommunikasjonsutvikling, medieplassering, har produktansvar eller liknende; du konkurrerer med alle dine kollegaer om den knappeste av alle faktorene innen markedsføring: forbrukernes tankeprosesser. Det spiller ingen rolle om du har produktansvar for fiskepinner eller lager reklame for kulturtilbud. For å påvirke forbrukernes atferd, må du påvirke forbrukernes tankeprosesser – og disse utvikler seg ikke i tråd med den digitale utviklingen. Det er en naturlig grense for hvor mye informasjon et menneske kan prosessere, så hvis du ønsker å oppnå dine kommunikasjonsmålsettinger må du tenke nøye gjennom hvordan du tror forbrukeren kommer til å prosessere nettopp ditt budskap.
Alle former for påvirkning innebærer prosessering av informasjon – enten det dreier som om veloverveide beslutningsprosesser eller ubevisste tankeprosesser. Og da er det avgjørende at du tar rett valg med hensyn til forbrukerens motivasjon og evne til å prosessere ditt budskap. Våre kunnskaper om forbrukernes tankeprosesser har økt dramatisk de senere år, og dette har ført til et betydelig skifte i hvordan vi tenker påvirkning. I det følgende vil vi beskrive noen viktige forhold ved forbrukernes tankeprosesser – fra høy involvering til det som foregår helt ubevisst. For du som markedsfører må ta et valg om hvordan du best kan nå frem.
Hva kjennetegner forbrukerens tankeprosesser?
For å utvikle effektiv kommunikasjon må vi forstå forbrukernes tankeprosesser. Helt siden markedskommunikasjon fant sin plass i markedsførerens verktøykasse, har mange antatt at god og effektiv kommunikasjon må basere seg på høy involvering hos mottaker – slik at forbrukeren bruker tid og krefter på å reflektere over budskapet. Såkalt «lavinvolvering» påvirkning var litt annenrangs. En stor mengde av forskning innenfor flere forskningsfelt har de senere år har vist oss at det er forbausende lite informasjon som blir prosessert på et høyt involveringsnivå av mennesker – og at kommunikasjon som prosesseres på lavt nivå, faktisk helt ned til et ubevisst nivå, har forbausende god effekt. Det er slettes ikke slik at god kommunikasjon må bygge på høy involveringsnivå. God kommunikasjon er det som påvirker forbrukeren i ønsket retning – og det som påvirker forbrukeren, er kommunikasjon som er tilpasset forbrukerens involveringsnivå.
Det er særlig to faktorer vi må være svært nøye med; hvilke tankeprosesser skal påvirkes og hvor involvert er forbrukeren? Disse faktorene har lett for å bli sauset sammen i en dikotomisk tvangstrøye: at det finnes høyinvolveringsprodukter og lavinvolveringsprodukter. Men dette er en villfarelse som tilslører realiteten og skaper to store problemer.
For det første har ikke produkter involvering - det er menneskene som har involvering. For eksempel kan påstanden «Bank er et høyinvolveringsprodukt» høres besnærende riktig ut, fordi vi utelukkende tenker på produktet ‘bank’ og glemmer menneskene. Hvis vi derimot snur påstanden på hodet og tar utgangspunkt i mennesket; «Alle mennesker er like involvert i bank» – så skjønner vi raskt at dette ikke kan stemme. Det er derfor involveringsgrad må være en segmenteringsvariabel ved valg av kommunikasjonsmålgruppe; det er helt avgjørende at du utvikler kommunikasjon som er tilpasset forbrukernes involveringsgrad.
Dessverre har ikke forbrukerne én gitt involveringsgrad for hver produktkategori. De senere år har System 1/ System 2-modellen (se figur 1), popularisert gjennom «Tenke, Fort og Langsomt» av Daniel Kahneman, vokst frem som et kompliment til eksisterende modeller for holdningsdannelse – som for eksempel ELM-modellen (Petty & Cacioppo, 1983).
Figur 1: System 1/ System 2-modellen
Både ELM-modellen og S1/S2-modellen beskriver informasjonsprosessering, og involvering inngår som en avgjørende faktor i begge modellene. ELM-modellen fokuserer mer på våre læringsprosesser (holdningsdannelse), og beskriver hvordan vår motivasjon, evne og mulighet for å reflektere avgjør om vi prosesserer informasjon - for eksempel i en reklame - med høyere eller lavere grad av involvering. S1/S2-modellen beskriver mer om våre beslutningsprosesser og hvor grundig eller overflatisk vi tenker gjennom disse beslutningene – også her er det vår involvering som avgjør hvordan vi vil prosessere informasjon. Ved lav involvering vil vi la System 1 styre og ta raske og automatiske beslutninger, men dersom vi er mer involvert, vil vi engasjere System 2 – som er mer grundig men også tregere og mer ressurskrevende. Og nettopp dette at det finnes to modeller som beskriver forskjellige aspekter ved våre tankeprosesser; læringsprosesser kontra beslutningsprosesser, bringer oss til det andre problemet som høyinvolveringsprodukt/lavinvolveringsprodukt-regimet skaper.
En forbruker kan godt være svært interessert i en type produkter, som for eksempel løpesko - fordi hun løper mye og vil unngå belastningsskader. Siden hun har høy involvering i denne produktkategorien, vil hennes beslutning om valg av løpesko være veloverveid. I den grad hun oppsøker informasjon om alternative løpesko i forbindelse med selve beslutningsprosessen, vil hun reflektere over alle argumentene. Men det er ikke dermed sagt at hun vil være like høyt involvert hver gang hun ellers eksponeres for kommunikasjon om løpesko. Når hun ikke er i modus for å kjøpe løpesko, vil hun trolig prosessere informasjon om løpesko på lavt- eller ubevisst nivå. Men også denne informasjonen, som forbrukeren har lært ved lav grad involvering, vil kunne påvirke hennes beslutningsprosess, selv om denne foregår ved høy involvering (Chaiken & Maheswaran, 1994). Vi må altså skille mellom læringsprosesser og beslutningsprosesser. Selv for beslutningsprosesser som foregår med høy grad av involvering, kan forbrukeren bruke kunnskaper som er lært gjennom prosesser som har foregått ved lav grad av involvering – eller helt ubevisst.
Så når vi som markedsførere skal påvirke forbrukeren må vi være nøye med å bestemme forbrukerens involveringsgrad både ved læring (når forbrukerne eksponeres for markedskommunikasjon) og ved beslutning – for disse trenger ikke å være sammenfallende.