Under årets Cannes Lions hadde Norge fire jurymedlemmer; film, radio, PR og mobil. Når neste års Cannes Lions går av stabelen 18-25 juni 2016, er antall jurymedlemmer halvert.
Det skyldes at norske reklamebyråer tar en stadig mindre andel av prisene i Cannes Lions. Utregninger viser at norske byråer på nittitallet klarte å hanke inn 2,44 prosent av det totale antall løver som ble delt ut. På 00-tallet sank dette tallet til 1,07 prosent av løvene, mens tallet har sunket ytterligere siden 2010 – til 0,63 prosent av det totale antall løver. Derfor faller også antall jurymedlemmer som Norge får tildelt.
Toppbilde: Jens-Petter Aarhus.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Her ser man den historiske utvikling på antall løver som er delt ut til Norge siden 2000. Kilde: Cannes Lions
Ett element er at Norge er et såpass lite land. Men dette forklarer ikke alt, mener Jens-Petter Aarhus i Anorak.
- Vi er rett og slett er litt kjedelige. Vi lager mye trygt og fint, men ekstremt snorkete ting for juryen som sitter i de mørke rommene og ser på casefilmer i Cannes. Det vi har sett av unge talenter de siste årene virker ekstremt lovende. De har hevdet seg i større grad enn det vi voksne har klart å gjøre i internasjonale konkurranser de siste årene, sier han til Kampanje. Aarhus var med på laget da Norge vant gull i Cannes Lions i 2011 i media-kategorien. Han har også vunnet sølv samt sittet i Cannes Lions-jury i 2014.
Les også: Gull til Hjerteknuser
- Handler om innovasjon
Preben Carlsen i Trigger har nesten sittet i Canns Lions-jury. Både i 2013 og 2014 skulle han stille til jurytjeneste i PR-juryen, men ble forhindret. Han mener det ikke nødvendigvis er slik at kvaliteten på de innsendte bidragene er dårlig. Men det skorter mer på innsalget.
- Vi leverer mange solide jobber som skaper gode resultater, så jeg vil heller si at vi ikke gjør nok. I Cannes er det ikke lenger godt nok å levere god kommunikasjon. Det handler om å pushe faglige grenser, mener han.
Og han påpeker at innovasjon blir stadig viktigere for å nå opp i internasjonale konkurranser. Det har norske byråer i liten grad tatt innover seg, mener han.
- Den siste tiden har vi sett at de jobbene som virkelig gjør det stort, handler minst like mye om innovasjon som kommunikasjon. I Norge er vi såpass konservative at vi ikke har evnet å henge med på innovasjonstrenden internasjonalt. Her hjemme er vi litt for tilbakelente og har det med å ta en brief for en brief og levere på den, fremfor å utfordre tilbake.
Om norske byråer skal klare å lykkes i Cannes, tror han det må tas grep.
- Klarer man å hjelpe målgruppene man skal nå, med å løse problemer, eller føle seg bedre, gjennom smart bruk av kommunikasjon skaper man både fantastiske resultater for kundene og sannsynligheten for at man vinner i Cannes øker. Jeg tror vi har hodene som trengs for å hevde oss, men vi må jobbe med innstillingen vår for å ta steget hele veien opp. Vi må rett og slett kaste janteloven på båten og bli mer ambisiøse på vegne av både oss selv og kundene våre, sier han.
Les også: Klare for Cannes
De siste to årene har Norge falt to plasser nedover på listen over verdens mest kreative land. I fjor ble Norge plassert på en 24. plass. Etter at årets løver var telt opp, viste fasiten at Norge endte på en 26. plass over de mest kreative land.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Her ser du utviklingen for verdens mest kreative land. Kilde: Cannes Lions