Ikoniske Idun

- Iduns ikoniske ketchup-flaske sikrer solid avsenderidentitet i denne utgaven av Reklamebørsen, skriver Yngve Karlsen i denne kommentaren.

Publisert / Oppdater

Yngve Karlsen, OMD
Yngve Karlsen, OMD

I dagens multiplattform-samfunn kan tv trigge umiddelbart respons og prøving via familiens mange tablets og mobiler. Tv brukes også hyppig, og fungerer bra, for å skape oppmerksomhet for varer som ikke skal kjøpes umiddelbart, eksempelvis dagligvarer. Rundens reklamebørs har gode representanter for begge funksjoner.

EKSKLUSIVT FOR KAMPANJE PREMIUM: Last ned pdf - med alle resultatene fra denne månedens reklamebørs her. 

Iduns ikoniske ketchup-flaske er et sterkt merkevaresymbol. Den kjente flasken sikrer solid lenke til annonsør Idun - også, som her, i varianten med «Mindre sukker». Publikum setter pris på det konsise og informative uttrykket, og belønner filmen med rundens beste liking. Et mindretall er skeptisk til troverdigheten i budskapet, men Idun får godt gjennomslag hos folk flest.

Les også saken om denne utgavens vinner: Mindre sukker ga tomatsuksess

I sjiktet bak Idun er det tett. Pringles’ karakteristiske produkt og pakning gir meget god avsenderidentifikasjon for filmen som lekent oppfordrer til å leke med mat. Tatt i betraktning at det ikke er uvanlig for utenlandske filmer å streve med å nå gjennom mot et norsk publikum, kan det fort oppfattes solid at over halvparten liker filmen og finner den underholdende.

Trivago bruker tv til å bygge oppmerksomhet og merkekjennskap. Oppmerksomhetsmessig fungerer det bra, men brandingmessig har selskapet enda et stykke vei å gå, når bare hver fjerde publikummer klarer å identifisere annonsøren. Dermed risikerer Trivago å annonsere for konkurrentene fremfor seg selv. Konseptuelt kan likevel Trivagos kreative løsning være på riktig spor når feelgood-filmen høster rundens nest beste liking-score og budskapsforståelsen sitter godt.

Det joviale og folkelige uttrykket som skal selge Hoffs Opphøgde poteter med løkringer likes godt, selv om nyvinningen ikke skaper de helt store oppmerksomhetsnivåene. Til å være såpass tydelig i pottet-kategorien, kunne man kanskje forventet at over halvparten av folket husket annonsøren.

Norgesautomatens eventyraktige film strever med lav merkevarekjennskap og generell kategoriskepsis. Få husker annonsøren, mens de fleste skjønner spille-budskapet. Så er det en utfordring at nettopp budskapet sender likingen til bunns.

Iduns ikoniske identitetsbærer gjør jobben med å hjelpe konsumentene til å ta riktig valg foran ketchup-hylla, også 20 timer etter at reklamen er konsumert på tv.

Les også saken om Pringles i denne utgaven av Reklamebørsen: - Facebook er viktigst

Yngve Karlsen er analysesjef i Omnicom Media Group og Kampanjes faste kommentator for reklamebørsen.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

 

 

Ikoniske Idun