- Vi ønsker ikke å lure kundene

«Skjult reklame», «horeri» og «redaksjonell gjøkunge». Norske annonsører er ikke skremt. Men beskjeden til mediene er klar.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Hilde Nyman

Den siste tiden har det stormet i den norske medie- og reklamebransjen. Debatten raser over hvor fæl den nye formen for markedsføring er, og den sterkeste kritikken har kommet fra mediene selv. Profilerte mediekommentatorer som Svein Egil Omdal, Anders Giæver, Bernt Olufsen har kastet seg inn i debatten og trykket på alarmknappen med sterke ord som «horeri» og «redaksjonell gjøkunge», og selv om flere mener medienes troverdighet nå «legges ut for salg», skremmer ikke det noen av de største norske annonsørene fra å satse på denne nye formen for markedsføring. Men beskjeden til mediehusene er krystallklar: Merkingen må være god.

- Som annonsør er jeg positiv til content marketing. Men samtidig ønsker jeg ikke å lure kundene, sier Tor Anton Bjørge, markedssjef i Volkswagen Personbil til Kampanje.

Den tyske bilprodusenten VW tar i bruk den nye markedsføringsformen når den har mer på hjertet enn det en tradisjonell annonse kan romme. Både annonsebilag og egne filmer er blant content marketing-mulighetene Volkswagen benytter i dag. 

- Vi ser på det som en mulighet når vi ikke får ut budskapet vårt med tradisjonell reklame. Det er for eksempel mye vi vil si teknisk om bilene våre, som er lettere å formidle på den måten. Vi bruker bilag i digitale kanaler og legger ut filmer på YouTube. I tillegg vil jeg trekke frem Lade-appen vår, som får frem egenskaper ved e-Golfen som vi ellers ikke ville fått frem, sier Bjørge.

Annonsørprat: Kampanje har samlet et knippe stor-annonsører til en prat om content marketing. Fra venstre: Frode Fimreite (Tine), Janne Espevalen (DNB) Hege Hildeng (Rimi) og Tor Anton Bjørge (Volkswagen Personbil).

Vil engasjere kunder
Kreativ leder Janne Espevalen i DNB mener annonsørene i dag må kommunisere med kundene på flere arenaer enn de tradisjonelle kanalene som print, ukepresse og tv. Hun viser til at banken nå har rundet 300.000 fans på Facebook. Tradisjonell reklame er ikke nok lenger.

- Vi ønsker at folk skal engasjere seg i merkevaren vår og dette gir oss en unik mulighet til både å nå ut og ha en verdifull dialog med kunder og brukere, sier Espevalen.

- Er content marketing skjult reklame?

- Noen vil kanskje tenke det, men hvis innholdet eller budskapet ikke er interessant eller fenger, får vi beskjed med én gang. I verste fall vil de slutte å følge oss, og det vil vi jo ikke, sier hun.

«Always on»: Kreativ leder Janne Espevalen i DNB mener annonsørene i dag må kommunisere med kundene på flere arenaer enn de tradisjonelle kanalene som print, ukepresse og tv for å være «always on».

- Helt ekstremt
Bruken av det nye reklameformatet, som har til hensikt å etterligne et journalistisk innhold på annonseplass, har eksplodert både internasjonalt og her hjemme. Noen av de mest kjente eksemplene er New York Times som nylig skrev en artikkel om dramaserien «Orange is the New Black» sponset av strømme-tv-leverandøren Netflix og HBO som kjøpte en annonse som lå over det redaksjonelle innholdet i samme avis. Her hjemme ser man daglig koblinger mellom redaksjonelle saker og kommersielle aktører innen reiseliv og tipping og digitale annonsebilag som tar i bruk redaksjonelle virkemidler i utformingen av reklamen. Oftere og oftere snakkes det om digitale annonsebilag, kommersielle samarbeid og annonsørfinansierte produksjoner. Norske annonsører er mer enn villige til å teste ut de nye formatene. I en undersøkelse mediebyrået Mindshare har gjort i samarbeid med annonsørforeningen Anfo, kommer det frem at hele åtte av ti norske annonsører sier de vil øke investeringene innen content marketing. Dette kalte partner i Mindshare, Henrik Berger Jørgensen, for «ekstremt».

- Det er helt ekstremt at 80 prosent sier de skal øke innenfor egne kanaler. Dette er mer enn avisforskrifter, sier Henrik Berger Jørgensen.

Her kan du laste ned hele rapporten til Mindshare og Anfo.

Innhold og markedsføring: HBO kjøpte en annonse for serien «Games of Thrones» som lå over det som til forveksling så ut som ordinært, redaksjonelt innhold i New York Times.

Til syvende og sist skal jo forbrukeren forholde seg til dette her og vite om dette er reklame eller noe annet enn reklame og den grensen er ikke så lett å sette Frode Fimreite, Tine

Jørgensen mener mediene er på villspor dersom de tror innholdsmarkedsførerne ønsker å lure leserne.

- De siste dagers debatt tyder på at journaliststanden vil content marketing til livs. Begrepsbruk som «fordekt reklame» og «lurer leserne», levner liten tvil om at man tror vi som driver med dette har som mål å viske ut skillelinjen mellom redaksjonelt og kommersielt innhold i mediene. La oss slå fast først som sist: Ingenting kunne vært lengre fra sannheten. Annonsørene ønsker og er tjent med en sterk og uavhengig presse, sier han.

- Mer stuerent
Marketingsjefen i Rimi, Hege Hildeng, sier content marketing er blitt «et viktig virkemiddel» i markedsmiksen selv om det fortsatt er en tidlig fase.

- Vi prøver å knekke koden og gjør mye for å lære, sier hun.

- Hva synes du om at mediene tilbyr annonseprodukter som ligner og tar i bruk redaksjonelle virkemidler og uttrykk?

- Jeg tror det er helt riktig, fordi annonsørene trenger å snakke med kundene på en helt annen måte i dag. Våre kunder forholder seg til oss i så mange nye kanaler og da må vi engasjere dem på en annen måte enn før. Da må vi snakke med dem der de ønsker å snakke med oss, enten dette dreier seg om innhold på Instagram, egne nettsider eller om det er annen betalt kommunikasjon, sier Hildeng. 

Hun tror imidlertid ikke at norske annonsører flest «rigger seg» for å starte med innholdsmarkedsføring.

- Det er som med innovasjon. Bedrifter prioriterer ikke nødvendigvis å rigge seg for å drive med innovasjon eller innholdsmarkedsføring. Vi kjøper heller tjenestene, og lener oss på de som kan levere det for oss. I matvarebransjen har det til nå vært oppskrifter som er innholdet og det har fungert bra for mange. Men hva er da det neste på innholdsfronten og hvem og hvordan skal vi sikre jevn produksjon av riktig og differensierende innhold, spør Hildeng.

- Er content marketing skjult reklame?

- Nei, jeg vil ikke si at jeg opplever at det er skjult. Men jeg opplever at det er reklame og reklame i dag er blitt mer «stuerent». I dag er det en kilde man som forbruker forholder seg til, sier Hildeng.

- Må sette grenser
En annonsør som bruker mer penger på innholdsmarkedsføring, er Tine og kategoridirektør Frode Fimreite. Men Tine er først og fremst villige til å distribuere dette innholdet på egne kanaler og på egne nettsider - ikke i annonser som ligner redaksjonelt innhold på avisenes nettsider.

- Hva synes du om annonseprodukter som ligner på nyheter?

- For det første er det interessant at bransjen er såpass villige og åpne. På den andre siden må en sette grensen mellom hva som er redaksjonelle saker og hva som skal være reklame. Til syvende og sist skal jo forbrukeren forholde seg til dette her og vite om dette er reklame eller noe annet enn reklame og den grensen er ikke så lett å sette, sier Fimreite.

- Er det skjult reklame vi snakker om?

- Det kommer litt an på hvordan vi definerer content marketing, men hvis du ser på det vi har gjort i Tine, så lager vi et hjem for innholdet vårt på våre egne nettsider som forhåpentligvis både er interessant og engasjerende for forbrukerne. Og det er jo reklame, sier Fimreite.

Kjøper gjerne: Kategoridirektør i Tine, Frode Fimreite, kjøper gjerne innholdstjenester fra mediene, men vil ha innholdet på egne nettsider.

Støtter content-satsing
Flere mediehus, som Nettavisen og nå sist Dagbladet, har nå opprettet egne avdelinger som lager den nye reklameformen. I tillegg har alle de store forlagshusene som Egmont, Aller og Bonnier, egne content marketing-byråer. Satsingen på egne content marketing-avdelinger har fått mange til reagere, deriblant flere redaksjonelle ansatte. Nylig gikk klubblederne i Dagbladet og VG ut i Dagens Næringsliv og fortalte at norske medieledere må være på vakt og at «troverdigheten svekkes når man velger å gjøre det i eget hus». VGs profilerte kommentator Anders Giævær kunne i en kommentar onsdag i forrige uke fortelle at han «fryktet at content marketing vil ta livet av journalistikken».

- En del mediehus vil inn i dette markedet. Er det en riktig vei å gå for mediene?

- Hvis poenget er at mediene og byråene skal hjelpe oss med å utvikle noe som er bra og som er interessant for den målgruppen vi skal nå og så lenge innholdet er plassert og gjerne på våre egne hjemmesider, så er det bra. Det er tjenester vi kan kjøpe. Men det er stor forskjell på å lage dette innholdet på Tine.no og det å ta det innholdet og plassere det et sted der blir uklart for forbruker om dette er noen mediene har laget selv eller om det er noe som en annonsør har betalt for, sier Fimreite i Tine.

Marketingsjef Hege Hildeng i Rimi mener det er en riktig strategi av mediehusene å lage egne avdelinger for content marketing.

- Ja, det tror jeg er smart. Men man må ha klare spilleregler på hva som er redaksjonelt og hva som er reklame og betalt. Sørger du for at kunden vet det, tror jeg forbrukeren i dag er såpass smart at han eller hun klarer å skille. Men her må man være renhårig, sier Hildeng.

Norsk Presseforbund har i dag nedsatt en arbeidsgruppe som skal vurdere behovet for endringer i Vær Varsom-plakaten og Tekstreklameplakaten i tråd med utviklingen som favner alt fra sponset innhold, digitale annonsebilag, annonsørfinansierte tv-produksjoner og andre former for kommersielle samarbeid mellom annonsører og mediehus.

Foto: Eivor Eriksen

- Vi ønsker ikke å lure kundene