IT-milliardær satser på PR

Myteomspunnet milliardær inn på eiersiden i nytt PR-byrå. Hans eget mantra som leder er «balls, brains and heart».

Publisert / Oppdater

Anders Bisgaard
Anders Bisgaard Journalist

Aldri hørt om Iteo? Det er kanskje ikke så rart, siden PR-byrået inntil 2011 var et enkeltmannsforetak med Andreas Thue som eneste ansatt. Et ektefødt barn av finanskrisen. Thue var opprinnelig Norden-sjef i PR-byrået Text100, og under krisen bestod jobben hans av å reise Norden rundt og prøve å redde de arbeidsplassene som kunne reddes.

- Samtidig ble jeg far, og jeg syntes ikke det var spesielt givende å bruke tiden min på destruktive prosesser og å sparke folk som ikke fortjente det. Jeg fant ut at jeg ville ta et steg til siden og jobbe for meg selv, sier Thue.

Kampanje møter ham og resten av Iteo i lokalene deres i et, sett fra utsiden, nokså slitent kontorbygg på Helsfyr. Inne er det derimot lyst og moderne, og fra takterassen kan «det lille byrået på haugen» – i hvert fall på dager med klarere være enn denne – se hele veien ned til «de store nede i byen». I dag har byrået også besøk av sin «fødselshjelper», den danske IT-milliardæren og «tvilsomme bildekunstneren» Ib Kunøe.

Mer om ham senere. Først til den nybakte pappaen som la tilværelsen med oppsigelser og deprimerende kutt bak seg og startet opp for seg selv. I 2010, mens han satt hjemme og jobbet for seg selv, ble Thue kontaktet av det danske PR-byrået Morsing, som han delte en kunde med. Høsten 2010 spurte Finn Morsing om Thue ville møte styreformannen hans.

- Da visste jeg ikke hvem Ib var. Jeg måtte google litt, sier Thue.

En sjelden mulighet
På Wikipedia står det følgende om Ib Kunøe:

«Ib Kunøe (født 1943) er dansk finansmann og tvilsom billedkunstner. Han er kjent for å være ekspert på å kjøpe kriserammede IT-selskaper og gjøre noen av dem til en suksess. Tjente penger på å utbrede rekrutteringsselskapet Mercuri Urval A/S til mange land og har også stor suksess med Columbus IT partner og Atea. Han har selv skapt sin formue og menes å være god for cirka 1,5 milliarder kroner.»

Thue ville gjerne møte Kunøe.

- Vi møttes i 30-40 minutter i Ateas hovedkontor på Bryn og snakket om løst og fast. A nice meet and greet, og vi forlot hverandre uten å ha noen spesiell agenda, sier Thue.

I desember samme år møttes de to igjen, i København. Thue var fortsatt lykkelig som liten, og trivdes med enkeltmannsforetaket han hadde trukket seg tilbake til etter at han sa opp lederstillingen. Samtidig hadde han begynt å samarbeide med en svensk og en finsk partner, i tillegg til den danske.

- Ib spurte meg: «Hva er planen din? Hva ønsker du å gjøre?» Jeg sa at jeg hadde det fint som jeg hadde det, og at jeg ikke hadde noe behov for å starte et nytt byrå nå, for jeg var fortsatt litt sliten etter foregående prosesser. Han svarte: «Hvis du ønsker å vokse, skal jeg investere.» Jeg gikk noen korte runder med meg selv, og fant ut at når man får et sånt tilbud, får man det én gang i livet. Dette måtte jeg bare gjøre, sier Thue.

Han hadde imidlertid én betingelse han ville ha oppfylt hvis de to skulle inngå et samarbeid.

- Jeg sa at hvis vi skulle gjøre dette, skulle vi skape det beste arbeidsmiljøet i den norske byråbransjen. Det skulle være fullt fokus på å få tak i dyktige rådgivere som er her av de riktige årsakene. Som gleder seg til å komme på jobb hver dag. Hvor det er trivsel, og god balanse mellom jobb og fritid. Hvor man respekteres, verdsettes og får faglig utvikling. Rett og slett en arbeidsplass man har lyst til å jobbe på i ti år, sier Thue.

«Balls, brains and heart»
Den myteomspunne og allerede fyldig omtalte rike onkelen fra Danmark sitter ved møtebordet og nikker anerkjennende til Thues ord. I neste måned fyller han 70. Han forteller at hans eget mantra som leder er balls, brains and heart.

- I forskjellige bransjer har man bruk for forskjellig mengde av ingrediensene, men alltid alle tre. Noen steder trenger man store baller, andre steder trenger man mye hjerte – det tenker Andreas mye på – og så er det noen steder, de fleste, hvor man også har bruk for litt hjerne, sier Kunøe.

Oppkjøpene av «kriserammede IT-selskaper» har gjort ham til en av Danmarks rikeste menn, noe han selv ikke mener bør overdrives.

- Hvis du leser listene, ligger jeg først som nummer noen-og-tredve på listen over de rikeste danskene, og har en personlig formue på… avisene skriver 2,6 milliarder, sier Kunøe.

- Så det er ikke for økonomiens skyld jeg beskjeftiger meg med dette, det kan man vel i all beskjedenhet si. Det handler mer om at det er en bransje hvor ting skjer. Jeg er styreformann i 15 selskaper, og hvis man jobber med salg og markedsføring, så må man være der det skjer. Dessuten skal jeg leve mitt liv, og det skal være morsomt. Jeg skal beskjeftige meg med noen begeistrede mennesker som vet hva de driver med, sier han.


Prioriterer trivsel: Iteo-gründer Andreas Thue (t.v.) vil skape den hyggeligste arbeidsplassen i kommunikasjonsbransjen. Det har byråleder Erik Eskedal (i midten) og den danske investoren Ib Kunøe (t.h.) sansen for. Begge foto: Anders B. Bisgaard

- Har betydelige vekstambisjoner
Kunøe stod bak IT-selskapet Ementor, som etter oppkjøpet av Atea i 2006 ble Nordens største IT-infrastrukturselskap. Året etter fortalte Kunøe i et intervju med Digi.no at ambisjonen for selskapet, som da hadde drøye 3.000 ansatte, var å omsette for 20 milliarder kroner i året innen det hadde gått tre år. I dag har Atea 7.000 ansatte, og er Europas nest største IT-infrastrukturselskap med en omsetning på 25 milliarder i året. Tross navnelikheten er Iteo noe helt annet enn Atea, understreker Kunøe. Han drømmer ikke om noe stort, norsk kommunikasjonsselskap, og ønsker ikke at Thue skal ha for sterke vekstambisjoner.

- Dere skal vel ikke bli mer enn 50 ansatte? Du vil ikke at dere skal bli 300? spør han, uten å få noe klart svar fra Iteo-sjefen.

- Nå har vi vokst, og lykkes med mye mer enn vi trodde på kort tid. Vi er i en fase hvor vi tenker på hva vi skal gjøre de neste fem årene. Vi har betydelige vekstambisjoner, og jeg vil i hvert fall være misfornøyd med mindre enn 20 prosent omsetningsvekst i året. Men det er så viktig for oss å ha det gode arbeidsmiljøet, så vi kommer ikke til å gå på kompromiss med det, sier Thue.

- Er nødt til å endre oss
Da Thue møtte Kunøe og de ble enige om å samarbeide, bestod byrået av én mann, nemlig Thue selv. Nå er det 12 ansatte i lokalene på Helsfyr. Tross byråets unge alder, er Thue klar på at forandring allerede har vært et viktig stikkord en stund.

- Vi ser at markedet endrer seg, det er bransjeglidninger og ingen absolutte sannheter. Som alle andre byråer, er vi nødt til å endre oss. Vi kan ikke fortsette å gjøre de samme tingene som vi har gjort før, sier Thue.

Som så mange andre steder i bransjen, handler mye også her om innholdsmarkedsføring, eller content marketing. Men der mye av diskusjonen blant annet i Kampanje handler om «snikreklame» i redaksjonelle medier, er rådgiverne i Iteo opptatt av at content marketing er mye mer, og noe som har eksistert i lange tider. Selv er de mest opptatt av den formen som formidles gjennom kundens egne kanaler.

- Å lage innhold for å markedsføre seg er ikke noe nytt, men folk har hausset det opp som keiserens nye klær. Du må ha en god historie i bunnen, og den må fortelles et sted. Hva er bedre enn å fortelle den i egne medier, hvor du har full kontroll? sier byråleder og digitalstrateg i Iteo, Erik Eskedal.

Tar bort adjektiver og selvskryt
Iteos tankegang går ut på at sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram skal brukes til å lede forbrukerne inn til stedet hvor kunden vil at dialogen og samspillet skal finne sted, nemlig på deres egne nettsider eller en blogg. Derfra kan pressen selv hente den informasjonen de trenger.

- Vi er nødt til å leve i et samspill med mediene hvor vi respekterer deres etiske standarder og ikke tråkker på dem. Vi skal lage troverdig innhold som mediene kan vurdere om de vil skrive om eller ikke, sier Thue.

Han sier de har endret måten de skriver på, for å få større tillit hos journalistene.

- Vi tar bort adjektiver, selvskryt og teknologiske forkortelser. Vi skriver mer konsist og direkte, og vi prøver å forklare ting på en god måte. Det har blitt færre medier, og journalistene har mindre tid til å vurdere hva som er relevant og ikke. Vi er nødt til å skrive på en måte som folk forstår, sier Thue.

Det internasjonale IT-selskapet Dell er eksempelet Iteo liker å trekke frem på hvordan de har lykkes med den nye arbeidsformen. Etter at de vant Dell som kunde i begynnelsen av 2013, så de at det ble stadig færre bransjemedier hvor de kunne nå frem med sitt budskap. De pusset opp Dell-bloggen og gjorde den til et utstillingsvindu som skulle tiltrekke seg oppmerksomhet fra journalistene.

- Da vi kuttet ut pressemeldingen og gikk over til bloggposter, økte vi faktisk antall medieomtaler av Dell fra år til år, i et marked med halvparten så mange teknologimedier. Jeg har fått direkte tilbakemeldinger fra journalister som sier at de setter pris på at vi kommuniserer på en annen måte, sier Thue.

Lager kunst fire timer i uken
Den danske milliardæren ser fornøyd ut, der han sitter og lytter til sine engasjerte, norske samarbeidspartnere. Han jobber fortsatt hardt med forretninger, men har også tid til å dyrke sin kunstneriske side. Han ler godt av beskrivelsen som «tvilsom bildekunstner».

- Det stemmer. Som ung stilte jeg ut på Den frie udstilling (tradisjonsrik dansk utstilling som ble etablert i 1891, journ.anm.). Nå har jeg ikke malt på mange år, men jeg lager jernskulpturer. Jeg har et stort verksted på 326 kvadratmeter hvor jeg har budsjettert fire timer i uken til den aktiviteten. Jeg selger faktisk ganske mange små jernskulpturer. Jeg kan lage en liten skulptur i uken, eller en litt større på 14 dager, forteller Kunøe.

Han har drevet med seiling hele livet, og en seilbåtprodusent er blant selskapene han eier. Han står på ski og spiller golf, og hver morgen løper han syv kilometer og trener 20 minutter i apparater.

- Det betrakter jeg som en del av jobben. Du kan ikke jobbe i så mange timer uten å være i god fysisk form. Og så har jeg jo også en ung kone, sier han, med glimt i øyet.

Tror på aviser med tid til å tenke
Kunøe ser både utfordringer og muligheter for medie- og kommunikasjonsbransjen som følge av den digitale revolusjonen.

- Det er langt større interaksjon med brukere og kunder, og det stiller helt andre krav til dem som skal kommunisere. De kan ikke bare skrive en pressemelding, for det kommer noen og stiller spørsmål hele tiden. Da jeg startet Mercuri Urval hadde man én mulighet for å komme i kontakt med folk, og det var å sette inn en annonse i avisen. Hvis du i dag trenger to kjemi-ingeniører som kan polymerteknologi, går du inn på Linkedin og ser at det sitter én i Mexico, én i Califoria og én i Toronto. De er et-par-og-tredve år og har den erfaringen som skal til. Come on! Du hadde ingen mulighet til å få tak i dem for 20 år siden, sier han.

- Tror du på sikt at tradisjonelle medier vil bli utradert av teknologien?

- Jeg tror i hvert fall at de blir nødt til å satse på noe annet. De som fortsatt har suksess er skandalebladene, og de som graver to spadestikk dypere. I Danmark er Weekendavisen den mest fremgangsrike. Den koster 60 kroner på søndagen, og det betaler folk. Der har noen hatt tid til å tenke. Ellers har ikke journalister tid til det, for – han knipser noen ganger i luften – avisen skal leveres i morgen!

Det er tydelig at Kunøe har sansen for sine norske samarbeidspartnere, og han runder av med å en historie som kanskje illustrerer litt av årsaken til at de har funnet tonen. Bakgrunnen var en utlyst stilling som rådgiver i Iteo som tiltrakk seg 250 søkere.

- Vet du hva de gjorde da? spør han ivrig.

- De hadde en kjempebunke med søkere, og Andreas´ assistent sier: «Du har ikke tid til å lese alle de søknadene?» «Nei», sier han, og tar halve bunken og kaster dem i papirkurven. «Hva gjør du?» spør den sjokkerte assistenten. «Vi skal ikke ha uheldige konsulenter her», svarer Andreas.

Den danske IT-milliardæren ler godt, mens den norske PR-gründeren smiler litt beklemt, og understreker at den rike, danske onkelens historie bare er en spøk. Han kastet selvsagt ikke en masse søknader som det var lagt ned tid og innsats i.

- Vi lyste ut én stilling og ansatte to personer. Det var utrolig mange bra søkere, så vi måtte bare ta en sjanse, sier Thue.

IT-milliardær satser på PR