Flytoget-topp om den tunge Vy-beskjeden: - Var ingen god dag på jobben

Kommunikasjonstoppeni Flytoget sier beskjeden fra regjeringen om å slå sammen de to konkurrenten var tøff.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det har vært noen tøffe dager for de ansatte i Flytoget de siste ukene. Det forteller direktør kommunikasjon og samfunnskontakt i Flytoget, Ida Marie Fottland, til Kampanje. For et par uker siden kom beskjeden fra regjeringen om at de to selskapene Vy og Flytoget skal slås sammen.

- Hva tenker ansatte i Flytoget om alt det som skjer nå og hvordan er stemningen internt?

- Den dagen vi fikk beskjed om sammenslåingen var selvfølgelig ingen god dag på jobb hos oss, og mange var tydelig preget, sier Fottland.

Hun sier det for mange er vanskelig å forstå hvorfor en tjeneste som er så populær, faktisk over hele Norge, ikke skal få fortsette.

- Ja, selvfølgelig er det det. Men vi er heldige og har de aller beste medarbeiderne som rister av seg nok en skuffelse, og konsentrerer seg om en ting nemlig å levere en reise med null stress, sier hun.

Hun viser til en en kundetilfredshetsmåling som endte på knallsterke 97,5 prosent og det med tidenes dårligste punktlighet.

- Det er bare så rått levert, sier hun.

Les også: Flytoget reagerer på ny PR-kampanje fra Vy: - Starter i feil ende

Spøker for Flytoget-merkevaren

Konserndirektør for marked og kommunikasjon i Vy, Marius Holm, gå langt i å fortelle at merkevaren Flytoget neppe har livets rett når samtlige avganger skal åpnes for alle passasjerer og ikke forbeholdt passasjerer som skal til Gardermoen. 

- Hva kommer til å skje med Flytoget-merkevaren nå som dere etter all sannsynlighet også vil ta over selskapet?

- Det er ikke nødvendigvis naturlig å videreføre merkevaren når togene ikke lenger er forbeholdt flyreisende, men vi er i startfasen i utviklingen av produktet. Nå som selskapene fusjoneres skal vi jo jobbe sammen med Flytogets dyktige ansatte med dette. Det jeg allerede kan si sikkert, er at det skal være like enkelt og komfortabelt å ta toget til og fra flyplassen som i dag, sier han.

Holm gir konkurrenten ros for hva de har fått til.

- Flytoget har lykkes godt med å få både forretningsreisende og tilreisende som ikke er lokalkjent til å velge tog. Det handler om å gjøre det så enkelt å kjøpe billett og finne riktig plattform, at man «havner i toget på autopilot». Dette skal vi videreføre, samtidig som toget også skal ha av-og påstigning for andre reisende, sier han.

- Tror du Vy-merkevaren kan få et løft når dere slår dere sammen med omdømme-vinneren Flytoget? 

- Det er for tidlig å si, men det som er helt sikkert er at vi blir i stand til å levere et bedre tilbud til kundene. Vi frakter i dag like mange mennesker til Gardermoen på halvparten så mange avganger og av den grunn har mange av avgangene vært stappfulle og det går utover togopplevelsen. Vi har tre avganger mens Flytoget har seks, så fremover vil det med ni eller ti avganger bli en bedre kundeopplevelse for flere, sier Holm.

- For tidligere å spekulere

Tilbake hos Flytoget sier kommunikasjonsdirektøren Ida Marie Fottland at det er for tidlig å tenke høyt rundt hva som skjer med merkevaren til Flytoget. Det til tross for at de selskapene allerede neste år skal slås sammen før Vy om noen år tar over alle avganger og all trafikk i jernbanenettet på Østlandet. 

- Er Flytogets som merkevare borte om noen år og hvordan blir det for Flytogets ansatte å gå på vakt på et Vy-tog? 

- Dette er det for tidlig å spekulere i. Heldigvis er samferdselsministeren tydelig på at Vy og Flytoget skal være likestilte partnere i sammenslåingsprosessen, så dette er jo en av de mange tingene vi må finne ut i fellesskap, sier Fottland til Kampanje, 

Flytoget-topp om den tunge Vy-beskjeden: - Var ingen god dag på jobben