Trygve Slagsvold Vedum får PR-stryk: - En blemme de betaler ganske dyrt for

Finansministeren gjorde uopprettelig skade i et intervju med NRK, mener kommunikasjonsrådgiver.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum startet budsjettdagen med et smell da han serverte et saftig skattelette direkte på «Nyhetsmorgen» på NRK.

- For en person som har 700.000 i inntekt, så er summen av det vi gjør er cirka 4.800 kroner i lavere skatt, men for en som tjener 200.000, så er summen av alt vi gjør cirka 10.000 i lavere skatt, sa Vedum i en styrt budsjettlekkasje til statskanalen som også ble gjengitt i en nettsak.

Når statsbudsjettet ble lagt frem et par timer senere, viste det seg at skattelettet ikke var fullt så raust. Vedum hadde nemlig sett hele regjeringsperioden under ett og det reelle tallet for neste år er rundt 400 kroner for en person med 700.000 kroner i inntekt.

Innsalget har fått opposisjonen til å reagere. Vedums statssekretær, Skjalg Fjellheim, har tidligere uttalt til VG at de aldri har forsøkt å lure NRK.

- Vi var helt tydelige på at dette er tall som gjelder for hele stortingsperioden, og at lettelsene er 4800 og 10800 kroner sammenliknet med 2021, sa han til avisen mandag.

Redaksjonssjef Kyrre Nakkim i NRK ønsker heller ikke å fordele skyld.

- Vi intervjuet finansministeren og siterte ham. Så har vi justert teksten noe.

- Uopprettelig skade

Partner og seniorrådgiver i First House, Ole Berget, tror heller ikke Trygve Slagsvold Vedum bevisst har forsøkt å skape et inntrykk av at skattelettelsene er større enn de egentlig er.

- Det ville vært svært lite klokt, for fakta kom jo to timer etterpå. Men jeg tror det var en upresis formulering som gjorde at hele budsjettdagen ble preget av det som fremstod som et kraftig oversalg av finansministeren tidlig på morgenen, sier han.

- Det er en blemme som de må betale ganske dyrt for rent kommunikasjonsmessig på budsjettdagen.

Berget har tidligere vært kommunikasjonssjef for Fremskrittspartiet og statssekretær for Siv Jensen i Finansdepartementet. Han kjenner med andre ord godt til livet bak kulissene når statsbudsjettet skal legges frem.

- Har de klart å snu seg rundt og ta kontrollen over kommunikasjonen tilbake?

- Ikke i den konkrete saken. Det er ganske uopprettelig skade når det først skjer en sånn svikt, men for budsjettet som helhet synes jeg regjeringen har kommet ganske greit ut av det. De har brukt mye penger og da er det heller ikke altfor mange som er misfornøyd.

Har gjort det samme selv:

Som tidligere politisk rådgiver Zynk-sjef Guri Størvold er godt kjent med trikset om å gjøre mange bekker små til en stor å.

- Prøv aldri å lure en journalist

Zynk-sjef Guri Størvold understreker at hun ikke har full oversikt over hvordan skatteblemmen i NRK oppstod, men hun har et generelt råd til alle som skal gi informasjon til media eller politikere.

- Prøv aldri å lure en journalist og prøv aldri å lure en politiker, sier hun.

Å legge sammen flere år for å presentere et større tall, er imidlertid et helt vanlig triks i den politiske håndboken. Størvold kjenner det igjen fra sin egen tid som rådgiver for daværende statsråd Odd Roger Enoksen (Sp) i Kjell Magne Bondeviks første regjering.

- I valgkampen i 1999 var vi ute og presenterte en «bredbåndsmilliard» på et pressetreff på Austvoll. Da hadde vi tatt midler over en lang tidsperiode og lagt det sammen. Det var mer enn fire år. Da husker jeg at statsministerens folk ringte og spurte hva i all verden vi drev med, humrer Størvold.

- Man må være veldig tydelig på hva man snakker om, legger hun til.

- Hva tror du effekten ble av denne skattekutt-blemmen?

- Det ble en avsporing av debatten om statsbudsjettet som de sikkert gjerne ville vært foruten. Jeg vet ikke hvor misforståelsen har oppstått, men det var nok ikke dette de ønsket skulle bli debatten når de har lagt frem et statsbudsjett med mye bra. De har gitt en liten lissepasning til opposisjonen.

Trygve Slagsvold Vedum får PR-stryk: - En blemme de betaler ganske dyrt for