Kun tre av tolv byråer ville kjempe om reklameoppdrag: - Sier vel egentlig alt

Nå stiller bransjeorganet Kreativt Forum seg kritisk til hele byråkonkurransen.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

I juni inviterte kommunesamarbeidet Heia Innherred til byråkonkurranse for å utvikle en ny merkevareplattform som skal selge Innherred som en attraktiv region i Trøndelag. Bak Heia Innherred står kommunene Steinkjer, Inderøy, Snåsa, Verdal og Levanger, som avsender. Målet er å gjøre rekruttering til næringsliv og offentlig virksomheter enklere og styrke regionens attraktivitet, heter det på hjemmesiden til Verdal kommune.

Det ble først kommunisert at 13 byråer skulle konkurrere om oppdraget, og at 750.000 kroner lå i «potten» for byrået med den beste ideen til den nye merkevareplattformen. Det er Innherred Anskaffelser som har vært ansvarlig for byråkonkurransen.

I ettertid viser det seg at det ikke var 13, men tolv byråer som ble invitert til konkurransen. Av de tolv byråene som fikk invitasjon om å være med, var det til slutt kun tre som valgte å levere et tilbud, opplyser Trine Hasvang Vaag, som jobber i Snåsa kommune, og er prosjektleder for Heia Innherred-prosjektet. 

- Skulle ha formulert oss mer tydelig

Kampanje har gjentatte ganger spurt Vaag om hun er skuffet over at kun tre av tolv byråer leverte tilbud, men vi har ikke fått svar på dette spørsmålet. Hun vil heller ikke kommentere hvordan de stiller seg til Kreativt Forums retningslinjer – «De fire bud», som ble laget for å sørge for bærekraftige byråkonkurranser og som flere titalls byråer har stilt seg bak.

«En byråkonkurranse skal ideelt sett bestå av to deler, som ikke kan slås sammen: Prekvalifisering og finale med inntil tre til fem byråer», heter det i bud tre.

- Vi mente at dette prosjektet krevde bred og sammensatt kompetanse, og valgte allikevel å sende ut til tolv byråer, sier Vaag, til Kampanje.

KFs retningslinjer for byråkonkurranser ble lansert i oktober 2023 og i februar kom Anfo og KF med sine felles anbefalinger til hvordan et byråvalg bør gjennomføres. Retningslinjene setter føringer og det er byråene selv som velger om de forplikter seg til disse. Hovedbudskapet i anbefalingene fra KF og Anfo, er at det finnes mange bedre alternativer enn den klassiske byråkonkurransen for å finne byråpartner.

Vaag tar derimot selvkritikk når det gjelder deler av gjennomføringen i konkurransen, etter at ett av byråene stilte spørsmål rundt omfanget av oppgavebesvarelsen.

- Vi forventet ikke at det skulle presenteres ferdige forslag. Her ser vi at vi skulle ha formulert oss mer tydelig, og derfor er vi er glade for at vi fikk oppfølgingsspørsmål fra en av leverandørene. Da fikk vi understreket at vi ikke forventer ferdig løsning. Dette tar vi med oss videre. 

- I et tøft marked sier det vel egentlig alt

Daglig leder i Kreativt Forum, Benedikte Løvdal, håper anskaffelsesprosessen kan være til ettertanke.

- I et tøft marked med sterk konkurranse om oppdragene, sier det vel egentlig alt når kun tre av tolv byråer velger å levere tilbud. Dersom formålet til Innherred var å få et bredt utvalg av aktører, kan vi vel slå fast at de ikke har lykkes spesielt godt her, sier Løvdal til Kampanje.

Hun kan ikke uttale seg hvorvidt prosessen og gjennomføringen er i tråd med anskaffelsesloven.

- Men det er i hvert fall milevis unna bransjens anbefalinger, sier hun.

- Jeg håper Heia Innherred tar dette til ettertanke og bruker tid til å evaluere egen prosess og gjør seg kjent med bransjens anbefalinger for hvordan en anskaffelsesprosess for design og kommunikasjon best kan gjennomføres, avslutter Løvdal.

- Noe vi tar med oss til eventuelle senere prosesser

De tolv byråene som ble invitert til konkurransen var Pkom, Berre, Superponni, Wow Medialab, HK Link, Utbrudd, Talk to, Smart Media, Camerat, Lindseth Reklame, Increo og Creative Heads.

Av disse byråene har HK Link stilt seg bak KF-budene.

- Utvelgelsen av de tolv inviterte byråene var basert på å få et bredt utvalg av aktører som har god kjennskap til Innherred som region, sier Vaag.

Hun legger også til at det var åpning for samarbeid mellom byråene i konkurransen.

De tolv som ble invitert har fått tilsendt invitasjonen på e-post. Kampanje har vært i kontakt med to byråer som ikke har registrert at de har blitt invitert. Det ene byrået har fått tilsendt invitasjonen til feil e-postadresse.

- Hvis noen av de tolv ikke har fått det med seg på grunn av feil, eller at vi har sendt til feil adresse, så er det beklagelig. Men det er ikke vårt ansvar å sjekke de ulike spamfiltrene til bedrifter, det er noe alle bedrifter har kontroll på selv. Men dette er noe vi tar med oss til eventuelle senere prosesser, sier Vaag.

Prosessen er kjørt sammen med Innherred Innkjøp for å sikre at det gjøres riktig.

Heia Innherred tar heller ikke selvkritikk på kommunikasjonen rundt «potten» på 750.000 kroner.

- Når det gjelder anskaffelsens omfang og varighet kommer det klart fram i konkurransegrunnlaget at tjenestekontrakten er på 750.000 kroner, og at den første kampanjen skal leveres innen 2. kvartal. Vi har ikke fått noen spørsmål knyttet til dette, sier prosjektlederen.

- Lover godt for et videre samarbeid

De tre byråene som leverte tilbud var Berre, Increo og Talk to.

- Vi er fornøyde med kvaliteten på alle tre tilbudene. Disse byråene viste stor interesse og forståelse for vårt prosjekt. Det var viktig å finne et team som kunne skape en engasjerende og god prosess, sammen med oss som oppdragsgiver, da det er denne prosessen som blir grunnlaget for å utforme den nye merkevareplattformen.

Etter at konkurransen ble avsluttet, var det Berre som sikret seg oppdraget om å lage merkevareplattform for Innherred.

- Berre var klart det beste valget. Deres oppdragsforståelse, strategiske tilnærming til konseptutvikling, sterke team og relevante referanser, gjør at juryen mener de er best rigget til å levere den nye merkevareplattformen Heia Innherred trenger.

Vaag fortsetter:

- Vi kan trygt si at det er ingen byråer i regionen som har så sterke referanser som Berre på lignende oppdrag. Deres engasjement og evne til å balansere kreativitet med målrettet strategi, lover godt for et videre samarbeid om en merkevareplattform som skal skape en sterk, visuell identitet for Heia Innherred. Dette skal gi konkrete resultater og skape engasjement, både internt i regionen og utad, slår Vaag fast. 

Nytt samarbeid:

Berre med Lasse Berre (t.h.), vant oppdraget om Heia Innherred. Her sammen med prosjektleder Trine Hasvang Vaag i Heia Innherred. Foto: Heia Innherred

- Ikke noe vi stusset over

Daglig leder i Berre, Lasse Berre, stusset ikke over noe i Heia Innherred-konkurransen.

- Jeg kan ikke huske at det var noe som skilte seg ut eller noe vi stusset over, sier Lasse Berre, til Kampanje.

Foruten om at det ble sendt inn et spørsmål angående leveransen, felles blant byråene.

- Det var en tilbyder som sendte inn et spørsmål angående leveransen – og hvor omfattende besvarelsen skulle være.

- Hva tenker du om at kun tre av tolv byråer leverte tilbud?

- Det kan det være mange årsaker til. Når de leverer så bredt som til tolv byråer, kan det rett og slett være så enkelt at flere byråer ikke har kapasitet, ikke var rigget for dette oppdraget, eller at oppdraget ikke passet dem, svarer Berre.

Kun tre av tolv byråer ville kjempe om reklameoppdrag: - Sier vel egentlig alt