P4 med klar melding om statsbudsjettet: - Tar det for gitt at regjeringen holder løftet

Momsfritak og ny avtale for radio er blant medietoppenes forventninger til nytt statsbudsjett. Men mediepolitikken møter også kritikk for å stå på stedet hvil.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Mandag legger regjeringen frem sitt statsbudsjett for 2025, noe som også kan bli dagens sittende koalisjon av Ap og Sp sitt siste budsjetthåndverk om de ikke vinner folkets gunst under nest høsts valgkamp. Flere drypp og lekkasjer har kommet i mediene den seneste tiden, men lite har blitt sagt om hva som eventuelt vil dukke opp i mediebudsjettet fra kulturminister Lubna Jaffery. 

Av det Kampanje kan erfare, skal det ikke være noen store overraskelser i vente for mediebransjen, men det har heller ikke lyktes oss å få fatt på noen av de håndfaste budsjettpunktene som publiseres klokken 10:00 mandag morgen. 

I mediebransjen er forventningene blandet, men mest håpefull og sikker i sin sak er muligens P4-sjef, Kenneth Andresen. Han har store forhåpninger om at regjeringen nå oppfyller sitt løfte fra Hurdalsplattformen om en statlig allmennkringkastingsavtale for radio.

- Vi forventer at den lenge bebudede ordningen for kommersiell allmennkringkasting på radio blir berørt i det kommende budsjettet, skriver Andresen i en e-post til Kampanje. 

Han mener en avtale for radio «vil være en god investering for å sørge for en fortsatt solid nyhets- og aktualitetssatsing på radio og for å trygge opprettholdelsen av et sterkt og levende redaksjonelt nyhetsmiljø på Lillehammer».

- Det ikke gir ingen mening at radio og TV skal forskjellsbehandles, særlig når man vet at radio har en helt unik posisjon som formidler av nyheter til unge lyttere. Vi tar det derfor for gitt at regjeringen nå holder sitt løfte, og at dette gjenspeiles i budsjettet, fortsetter P4-sjefen.

Har fått lovnader om ny radio-avtale

Kampanje har tidligere omtalt hvordan Andresen har tatt til orde for at regjeringen får fortgang i arbeidet sitt, og etter et møte i sommer har P4-sjefen nå fått lovnader om at Kulturdepartementet skal ta stilling til et mulig AKO-oppdrag for radio innen nåværende stortingsperiode. 

Les også: Norsk Viaplay-sjef etterlyser regjeringens radio-løfte: - Langt på overtid

- Har dere fått signaler om at dette vil berøres i det nye budsjettet?

- Vi har ikke hatt kontakt med departementet om denne saken siden vi var i møte hos dem før sommeren, så vi har ikke fått noen nye signaler, svarer Andresen.

Les også: Regjeringen svarer Viaplay-sjefen - varsler avgjørelse om ny radio-avtale

- En mediepolitikk på vent

Leder for Mediebedriftenes Landsforening, Randi Øgrey, har på sin side lave forventninger til at mediebransjens vilkår styrkes mandag neste uke. 

- I en situasjon hvor det blir mer krevende å finansiere journalistikken, må mediepolitikken styrkes. I stedet har vi hatt en mediepolitikk på vent, og vi har sett at det på andre områder tas beslutninger som påvirker medienes økonomi negativt, sier Randi Øgrey til Kampanje. 
 
Hun trekker frem forslag til ny ekomlov, som nå er til behandling, og påpeker at den vil gjøre det vanskeligere for mediehusene på det digitale annonsemarkedet. Ifølge Øgrey vil loven bety lavere annonseinntekter for mediene. 
 
- Og vi venter også fortsatt på ny åndsverklov, som skal ha bestemmelser som for lengst er innført i EU-landene og som gir mediene en mulighet til å forhandle med de globale plattformene om økonomisk kompensasjon for deres bruk av innhold. I tillegg drøyer implementering av Digital Services Act (DSA) i norsk lov, sier Øgrey og fortsetter:
 
- Det er fint at Arbeiderpartiet i programutkastet for neste stortingsperiode har en rekke gode tiltak, men vi opplever at de fireårige styringssignalene for mediepolitikken er blitt en sovepute.
 
- Gjør politikk til handling:

- Statsbudsjettet er et godt sted å gjøre politikk til handling. Blant annet signalisere vilje til å være med å finansiere tilgang til redaktørstyrt innhold for unge, en sak NJ har argumentert for lenge, sier NJ-leder, Dag Idar Tryggestad..

- Ligger et stort hinder for innovasjon

Også leder i Norsk Journalistlag (NJ), Dag Idar Tryggestad, peker på at mediepolitikken har stått stille siden det ligger fireårige-styringssignal i bunn.

- Så vi har dessverre ikke store forhåpninger til dette statsbudsjettet, sier NJ-lederen til Kampanje.
 
Han mener likevel at regjeringen bør gi et tydelig signal om at momsfritaket på nyheter knyttet til lyd og bilde blir gjenninført. 
 
- Det ligger som et stort hinder for inovasjon i en bransje som må endre seg.
 
-  Vi opplever at både Ap, Sp og flere andre partier snakker mye om hvor viktig uavhengig, redaktørstyrt journalistikk er i kampen mot desinformasjon og for opprettholdelsen av vårt demokrati. Statsbudsjettet er et godt sted å gjøre politikk til handling, fortsetter Tryggestad.
 

- Må sette i gang arbeidet med å endre momsen

Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, Lene Eltvik Vindfeld, håper på sin side at det «kommer signaler om en fremtidig løsning på momsendringen». Som kjent og omtalt i behørig mengder, skrotet dagens regjering momsfritaket da de la frem statsbudsjettet for 2023. Det skal ha påført TV 2 årlige tap på opptil 150 millioner kroner.

- Det rammer alle nyhetsmedier, men vi har likevel ikke noen indikasjoner på at det kommer en endring nå. Kulturministeren varslet under Arendalsuka at hun vil avvente svar på oppdraget hun har gitt Medietilsynet om å se på konsekvensene av momsendringen. Dette kommer først senere i høst, sier Vindfeld til Kampanje.

Hun er tydelig på at TV 2 på ingen måte har gitt opp håpet om en ny momsordning, og forslaget til Arbeiderpartiets partiprogram gir hvert fall håp om at dette vil være på agendaen fremover. At Ap har satt dette opp på sitt program for neste stortingsperiode kan dog også tyde på at det ikke blir gjort noe med momsordningen i inneværende periode. 

- Det er veldig gledelig at Ap er så tydelige i sitt program. Vi har opplevd at programkomiteen har lyttet og virkelig forstår viktigheten av dette i en tid der unge får sine nyheter på sosiale medier og mediene er det viktigste forsvarsverket mot desinformasjon og falske nyheter. Det er samtidig et klart signal til regjeringen fra eget parti om at det bare er å sette i gang arbeidet med å endre momsen igjen så fort som mulig. 

Les også: Høyre spikrer ny mediepolitikk – vil gi unge gratis nyheter

P4 med klar melding om statsbudsjettet: - Tar det for gitt at regjeringen holder løftet