Sp-veteran reagerer på avissalg: - Må være et varsku til myndighetene

Per Olaf Lundteigen kaller Polaris Medias kjøp av Hallingdølen «jækla trist».

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

En av landets mest prisbelønnede lokalaviser, Hallingdølen, har lenge stått som et bevis på at det er mulig å lykkes også på utsiden av de store norske aviskonsernene. Nå tar denne delen av avisens 88 år lange historie slutt med nyheten om at Polaris Media blir største eier med en andel på 55 prosent.

Nyheten blir ikke bare tatt godt imot. Stortingspolitiker og tidligere generalsekretær i Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, er svært kritisk til at et fåtall mediekonsern får stadig større eiermakt.

- Det er jækla trist, sier han om Hallingdølens salg til Polaris Media.

- Dette er ytterligere maktkonsentrasjon og jeg har vært med så lenge at jeg vet at det er en trussel mot demokratiet, sier Lundteigen som først ble valgt inn på Stortinget i 1993.

Hallingdølen dekker alle seks kommunene i Hallingdal, i tillegg til Nore og Uvdal. Avishuset har hovedkontor i Ål. 

Les mer: Polaris Media kjøper Hallingdølen

- Begynner å ligne Norgesgruppen

Han understreker at han ikke er kritisk til Hallingdølen som han mener «må bite i det sure eplet».

- De har hatt en patriotisk ledelse, men de har sagt ifra i lang tid at rammebetingelsene er så tøffe at det spørs hvor lenge de vil klare det. Dette kjøpet må være et varsku til myndighetene om å se på rammebetingelsene for å få en oppsplitting av eierskap i norske redaktørstyrte medier, sier Lundteigen.

- Vi er altfor naive på Stortinget når det gjelder sammenhengen mellom eierskap og styringsrett og hvilke resultater det gir, legger han til.

- Hva bør myndighetene gjøre?

- Amerikansk trust-lovgivning sier at selskaper må splittes opp når de kommer over en viss størrelse. Schibsted har nesten 30 prosent av markedet, og så har de Polaris Media hvor de er en styrende eier (Schibsted eier rundt 30 prosent, red. anm.) og det betyr at de snart har nesten 50 prosent av hele markedet. De begynner å ligne på Norgesgruppen.

Resultatet er blant annet at den politiske journalistikken svekkes, mener Lundteigen.

- Jeg vil påstå at folkeopplysningen svekkes og med alle de sosiale mediene som dukker frem, trengs det en kraftsamling om redaktørstyrte medier som har uavhengige eiere.

- Hva kan vi forvente av Senterpartiet her?

- Jeg sitter ikke i den komiteen og det er dessverre for få på Stortinget som går grundig inn i temaene og kommer med systemkritikk. Jeg vil appellere til grasrot-aktivister og akademia for å bistå de på Stortinget som er lydhøre for en endring av maktforholdet. 

- Trenger flere frittstående aviser

Mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, sitter i Familie- og kulturkomiteen. Hun skulle i likhet med sin partikollega ønske det var flere frittstående aviser i landet.

- Jeg har forståelse for at Hallingdølen også ender opp som en del av et konsern da mange aviser ser økonomiske fordeler ved det, men jeg synes det er synd, sier hun til Kampanje.

Sp-politikeren frykter for mangfoldet i Medie-Norge.

- Frittstående aviser som Hallingdølen trenger vi flere av, ikke færre, om mediemangfoldet skal opprettholdes og ikke minke. For selv om den redaksjonelle friheten til avisa i prinsippet vedvarer uavhengig av eierskap, så er min klare oppfatning at avisene i et konsern blir likere både med tanke på strategi og når det kommer til form og design. Like artikler og journalistikk publiseres jo også i avisene innenfor samme konsern.

Hun er glad for at Sp i regjering «har holdt fanen høyt for de minste lokalavisene i pressestøtten» og det lover hun å fortsette med.

Styreleder: - Tiden er riktig

Styreleder i Hallingdølen, Lars Tormodsgard, erkjenner at det på mange måter er en «spesiell» dag.

- Det er en veldig spesiell dag, som mange nok kjenner tenderer til vemodig, sier han til Kampanje.

Da Polaris Media – på overraskende vis - terminerte den forrige samarbeidsavtalen de hadde med Hallingdølen for snart ett år siden, startet jakten på en ny samarbeidsmodell. Det lå ikke opprinnelig i kortene at dette innebar et nedsalg, forteller Tormodsgard.

- Vi trengte en ny samarbeidsmodell og har jobbet ut fra fire spor, der ett alternativ har vært å gjøre alt internt på huset og de andre har vært dialog med Amedia, Mentor Medier og Polaris Media. Det har vært en lang prosess der vi falt ned på at modellen vi fikk til med Polaris var den beste.

- Hvor viktig har prinsippet om uavhengighet vært i disse samtalene?

- Ønsket om å være uavhengig og stå på egne bein har vært en bærer i Hallingdølen. I en perfekt verden skulle vi ønske at vi kunne stå selvstendig, men vi måtte erkjenne at mediebildet har endret seg slik at Hallingdølen ville trenge en sterk partner. Nå mener vi tiden er riktig for å gå for det vi mener er den beste modellen, med den konsekvensen at vi selger til Polaris Media.

- Var det et krav fra Polaris Media at de skulle kjøpe seg inn?

- Ja, det var et krav.

- Viser dette at det er umulig for en lokalavis å stå utenfor de store konsernene?

- For oss var det i hvert fall en erkjennelse at Hallingdølen var tjent med å være en del av et større system.

- Hvilke tanker gjør du deg om den stadig voksende eierkonsentrasjonen i avismarkedet?

- For oss er det viktig at Hallingdølen får fortsette å være den avisa vi har vært og dyrke det vi er gode på. Vi føler oss trygge på at vi får utvikle oss på en god måte også i Polaris-systemet.

Les mer: Avisredaktør slår alarm etter Polaris Media-grep: - Dramatisk

Sp-veteran reagerer på avissalg: - Må være et varsku til myndighetene