Se og Hør-sjefen vil gi Marius Borg Høiby råd - går ut mot advokat i åpent brev

- Vi har et ansvar om å bidra til den offentlige samtalen om dem vi dekker, sier Ulf André Andersen.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Tirsdag publiserte Se og Hør et åpent brev til Marius Borg Høiby, skrevet av sjefredaktør Ulf André Andersen, med tittelen «Det virker ikke som du angrer, Marius!»

Her går Se og Hør-redaktøren hardt ut mot både kronprinsessens sønn og hans advokat Øyvind Bratlien for hvordan de har håndtert voldssiktelsen mot Borg Høiby. Han stiller også spørsmål ved om Borg Høiby har gjort et riktig valg av advokat.

«Din nåværende forsvarer Øyvind Bratlien har bestemt ikke vært den støttespilleren du sårt hadde trengt i denne kritiske fasen av livet. Jeg aner ikke hvorfor du valgte ham, men han var neppe Slottets førstevalg. Jeg kjenner mange advokater som ville ledet deg tryggere gjennom flamme-havet», skriver Andersen.

Overfor Kampanje utdyper Andersen det noe uvanlige grepet.

- Jeg skrev det åpne brevet til Marius Borg Høiby fordi jeg mener han befinner seg i en situasjon der han bør reflektere over sine valg og hvordan de påvirker både ham selv og offentligheten. Marius har en unik posisjon som delvis privatperson og delvis offentlig person, og hans handlinger får derfor større oppmerksomhet enn de fleste andres. Jeg ønsket å gi uttrykk for mine synspunkter og håper han kan ta det til etterretning, sier sjefredaktør Andersen til Kampanje.

I brevet forteller Andersen om sitt aller første møte med Marius som var i forbindelse med kronprinsparets bryllup i 2001.

«Jeg sto i heisen på vei til frokost på Grand Hotel sammen med deg og bestemoren din. Jeg smilte til et lyshåret, lite sjarmtroll som jeg tenkte var i en veldig rar familiesituasjon da mamma skulle gifte seg inn i Norges mest offentlige familie.»

Les også: Se og Hør beklager til Slottet

Vanskelig å se en vilje til å endre seg eller ta ansvar for de valgene han har tatt Ulf André Andersen, sjefredaktør i Se og Hør

- Ikke skrevet for å vinne hans gunst

Se og Hør har vært ledende i dekningen av Marius Borg Høiby den siste tiden og avslørte den første voldshendelsen hos en tidligere kjæreste. Se og Hørs sjefredaktør innrømmer at kjendisbladet har gitt Høiby tøff omtale nesten daglig den siste tiden.

«Det er mulig du avskyr meg i dag, men jeg tar sjansen på å skrive til deg likevel, og håper du leser det», skriver Andersen videre i det åpne brevet sitt.

- Det er vanskelig å si om Marius faktisk avskyr meg, men det er ikke poenget med brevet. Brevet er ikke skrevet for å vinne hans gunst, men for å oppfordre til refleksjon. Om han leser brevet eller ikke, vet jeg selvsagt ikke, men jeg håper at det kan nå frem til ham og bidra til ettertanke, sier Andersen.

I anledning Marius Borg Høibys 20-årsdag i 2017, skrev kronprinsessen et åpent brev der hun ba om ro fra norsk presse og påminte samtidig pressen om at «han er ikke en offentlig person.»

Andersen mener kronprinsessens brev førte til at de tonet ned dekningen av Marius Borg Høiby.

- Mette-Marits brev hadde en merkbar effekt på dekningen av Marius, selv i Se og Hør. Det ble mer tilbakeholdenhet i omtalen av ham etter hennes oppfordring om å la ham være i fred. Likevel mener jeg det er på tide å ta opp igjen disse temaene, særlig når vi ser hvordan Marius' liv har utviklet seg siden den gang, sier sjefredaktøren.

Les også: Se og Hør-redaktøren om dekningen av Høiby-saken: Kan få dårlig samvittighet

- Det virker ikke som du angrer i det hele tatt

Andersen har vært sjefredaktør i Se og Hør siden 2008 og utdyper hvorfor han som redaktør skriver et åpent brev til Marius Borg Høiby.

- Som redaktør er jeg opptatt av mennesker som befinner seg i en offentlig rolle og hvilke valg de tar, spesielt når disse valgene påvirker både dem selv og andre. Marius har valgt å tre inn og ut av offentligheten flere ganger, og da må vi også kunne diskutere hvilke konsekvenser dette har. Mitt brev er et forsøk på å formidle en oppfordring om at han bør ta ansvar for situasjonen og reflektere over sine valg.

- Er ikke Se og Hør sin rolle å rapportere nyheter om Marius, fremfor å gi ham råd til veien videre?

- Jo, Se og Hør er først og fremst et nyhetsmedium som rapporterer om offentlige personer, inkludert Marius Borg Høiby. Likevel mener jeg at vi også har et ansvar for å bidra til den offentlige samtalen om dem vi dekker, og det innebærer også å gi råd eller stille kritiske spørsmål der det er nødvendig. Mitt brev til Marius er en del av denne åpne samtalen.

Midtveis i brevet skriver Andersen: «Men vet du hva det verste er? Det virker ikke som du angrer i det hele tatt.»

- Hvilket grunnlag baserer du denne uttalelsen på?

- Jeg opplever at det mest alvorlige i denne situasjonen er at Marius ser ut til å fortsette i samme spor, til tross for den medieoppmerksomheten og de utfordringene han har stått overfor. Når festingen fortsetter og det virker som om han ikke tar situasjonen på alvor, blir det vanskelig å se en vilje til å endre seg eller ta ansvar for de valgene han har tatt, sier Se og Hør-sjefen.

- Det som bekymrer meg mest er nettopp dette – at det ikke ser ut som om Marius angrer eller reflekterer over konsekvensene av sine handlinger. Dette er ikke bare skadelig for hans eget omdømme, men også for de rundt ham som blir berørt. Det er her jeg håper han kan innse alvoret og ta grep, før det går for langt, sier Andersen.

Kampanje tok kontakt med Marius Borg Høibys advokat Øyvind Bratlien tirsdag ettermiddag, men han har foreløpig ikke besvart vår henvendelse.

Se og Hør-sjefen vil gi Marius Borg Høiby råd - går ut mot advokat i åpent brev