Salgsplakat for nesten halvparten av all ungdom: - Personlig og genuint

Grand Prix-vinner i Cannes, Michael Nap, mener en ting må være på plass før en influencer og et selskap kan starte opp et samarbeid.

Publisert / Oppdater

Anne Marte Bang Fossberg
Anne Marte Bang Fossberg Journalist

Markedsføring ved bruk av sosiale medier og influencere var naturlig nok tema under onsdagens konferanse i regi av Kampanje, «Influencer og SoMe-marketing i 2024» på Hotel Continental.

Først på programmet for dagen var Michael Nap.

Han er direktør i Dentsu Creative i Amsterdam og vant tidigere i år en Grand Prix i kategorien «Creative strategy» ved Cannes Lions for kampanjen «A piece of me» som Dentsu lagde for telekommunikasjonsselskapet KPN. 

Les også: Dentsu henter markedsdirektøren til Oda: - En utrolig spennende mulighet 

Kampanjen skapte bevissthet rundt nettmobbing i Nederland, og startet en bevegelse som til slutt endret nederlandsk lovgivning. 

- Kampanjen ble en stor suksess. Og i kampanjen samarbeidet vi med artisten Meau, som sørget for at vi brakte popkultur inn i kampanjen for å sørge for at vi nådde frem til publikummet vi ønsket.

- Når man arbeider med influencere er det viktig at influenceren deler de samme verdiene som selskapet. Og gjerne innled samarbeid med influencere tidig i prosessen, sier Nap. 

- Må passe verdiene til selskapet

Nap understreket viktigheten av autentisk innhold når man skal markedsføre på sosiale medier.

- Influenceren vet selv best hvordan de kommuniserer med sitt publikum. Dermed er influencere spesielt effektive til å formidle merkevarer og produkter på en måte som føles mer personlig og genuin, sier Nap.

- Men når man vet at influencere blir betalt for å dele innhold om et spesifikt produkt, blir ikke da innholdet mindre autentisk?

- Det er utrolig viktig å finne en influencer, eller en kreatør, som faktisk passer til merkevaren din og verdiene til selskapet. Og det er viktig å finne en influencer som ikke jobber med alle selskaper.

- Om influenceren jobber med en rekke selskaper - og spesielt selskaper som konkurrerer - blir ikke innholdet influenceren lager spesielt. 

Les også: Oppsiktsvekkende funn om unge gutter i fersk rapport: - Et stort samfunnsproblem

Og markedsføring gjennom sosiale medier og influencere har helt tydelig en effekt.

Nye tall fra rapporten «UNG 2025: Generasjon  Z – makt og muligheter i SoMe» fra Opinion, viser nermlig at 44 prosent av unge brukere på sosiale medier først oppdager produkter eller tjenester gjennom influencere eller kjente profiler.

UNG-rapporten viser også at fire av ti jenter det siste året har kjøpt et produkt fordi det har gått viralt.

Rapporten måler blant annet mediebruken blant unge mellom 15 og 25 år. 

Unge voksne sogner til TikTok

Ifølge seniorananltiker ved Opinion, Marianne Wille Syvertsen, bruker unge i dag i snitt 6,5 timer hver eneste dag på telefonen sin eller på internett.

- Og det er 6,5 timer med helt ufiltrert innhold og en kontinuerlig strøm av alskens innnhold, sa seniorananltikeren under onsdagens konferanse. 

Ifølge Nap er TikTok blant de aller viktigste plattformene for å nå frem med markedsføring mot Generation Z, altså unge voksne.

- Også Instagram og Snapchat er viktige plattformer. 

- Facebook det er ikke så relevant nå, sier Nap. 

Les også: Unge voksne svikter nettavisene: - En utfordring 

Han synes det er vanskelig å spå hvordan markedsføringen på sosiale medier vil utvikle seg fremover. 

- Jeg skal ikke si at jeg kan forutse hvordan bruken av sosiale medier vil se ut i fremtiden. Jeg har jobbet i Dentsu Creative i Amsterdam i fem år nå, og gjennom de fem årene har vi vært nødt til å gjen-oppfinne oss selv flere ganger.

- Men det som er flott med sosiale medier er at selskaper må holde tritt med publikummet sitt. Men kanskje folk blir lei av sosiale medier etter hvert, og heller vil ha noe som er mer ekte. Noe som ikke er så polert, sier Nap.  

Salgsplakat for nesten halvparten av all ungdom: - Personlig og genuint