Omdømmevinner beholder topplassering: - Veldig stolt

Vinmonopolet har fortsatt Norges beste omdømme, men Jotun og Posten suser inn på topp fem-listen.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

2024 har vært et krevende år for flere norske bedrifter hvor blant annet høy rente, lav kronekurs og en spent geopolitisk situasjon i Europa har, og fortatt er blant utfordringene. Og det er med dette bakteppet at omdømmemålingen til Ipsos er gjennomført.

- Dette har påvirket flere av bransjene som leverer varer og tjenester til bedrifter og privatpersoner. Omdømmeresultatet for 2024 viser at trenden fra 2023, med en tilbakegang i omdømme fremdeles gjelder. Av de 91 bedriftene som er målt i undersøkelsen har 62 bedrifter en tilbakegang i omdømme. I 2024 er det to bedrifter som oppnår et meget godt eller ganske godt inntrykk i befolkningen på 80 prosent eller mer, sier administrerende direktør i Ipsos, Eirik Ekrann.

Omdømmemålingen til Ipsos måler omdømmet til 98 etater, 91 bedrifter og 52 organisasjoner. Og akkurat som i fjor, er det Vinmonopolet som kan heve glasset høyest og skåle for nok en omdømme-seier.

- At vi igjen topper denne omdømmemålingen, det er et resultat av den fantastiske innsatsen og jobben som gjøres av alle våre medarbeidere, hver eneste dag. Det at hele 81 prosent svarer at de har et meget eller ganske godt inntrykk av Vinmonopolet – det er tillit vi bygger gjennom gode kundemøter i alle våre kanaler, og den tilbakemeldingen vi får gjennom denne målingen er vi både veldig takknemlige for og veldig stolte av, sier leder kommunikasjon i Vinmonopolet, Kristin Welle-Strand til Kampanje.

Hun mener vinmonpolordningen i Norge er unik.

- Gjennom ansvarlig salg og begrenset tilgjengelighet bidrar Vinmonopolet til at skadene av alkohol i samfunnet er lavere enn i andre sammenlignbare land. Så det at vi både leverer på et viktig samfunnsoppdrag, og samtidig har kunnskapsrike, engasjerte medarbeidere som leverer gode kundemøter hver eneste dag – det tror jeg er årsaken til vårt gode omdømme, legger hun til.

Topper listen, men taper terreng

Både Vinmonopolet og NRK beholder plasseringene fra i fjor - med henholdsvis første- og andreplass. Nykommerne inn på topp fem i år er Jotun som avanserer fire plasseringer og med det sikrer seg tredjeplassen, og Posten som rykker opp fem plasseringer og sikrer femteplassen. Tine er fortsatt inne blant de fem beste, men faller noe fra i fjor til en fjerdeplass i år.

  1. Vinmonpolet (81 prosent)
  2. NRK (80 prosent)
  3. Jotun (77 prosent)
  4. Tine (74 prosent)
  5. Posten (74 prosent)


- Vinmonopolet er én av to som har et godt inntrykk i befolkningen på 80 prosent. Sett opp mot 2023 styrker Vinmonopolet seg på andelen som har et ganske godt inntrykk av bedriften med to prosentpoeng fra 45 prosent i 2023 til 47 prosent i 2024, sier Ekrann.

Ifølge Ipsos-målingene har andelen som har et meget godt inntrykk av Vinmonopolet, droppet fra 40 prosent i 2023 til 34 prosent i 2024.

- Som monopolist på salg av brennevin, vin og sterkøl til forbruker, er dette en aktør den norske befolkningen både kjenner godt til og har et godt inntrykk av, legger Ekrann til.

Welle-Strand i Vinmonopolet sier omdømmemålinger er viktige og at Ipsos-målingen henger høyt.

- Vinmonopolordningen eksistens er avhengig av oppslutning og legitimitet i befolkningen. Vi har satt oss som mål å være en faghandel i verdensklasse og bli ønsket av alle, og det at vi topper store og viktige omdømmeundersøkelser bekrefter at vi er på god vei. Det viser at kundene setter pris på oss og at de opplever at vi leverer både på vårt samfunnsoppdrag og på kundenes forventinger. Derfor er slike målinger veldig viktig for oss.

- Er det noen grep dere har gjort de siste årene som kan forklare hvorfor Vinmonopolets omdømme fortsatt er Norges beste?

- Vi har gjennom mange år jobbet bevisst for å skape en kunnskapskultur og ta vare på medarbeiderne våre. Motiverte og faglig dyktige medarbeidere er nøkkelen til Vinmonopolets kundeservice og gode omdømme. Og vi skal aldri slutte å utvikle oss i takt med de forventinger kundene og samfunnet har til oss, og hele tiden etterstrebe å ligge i toppen i undersøkelser fordi det viser at folk har tillit til den jobben vi gjør med å sikre ansvarlig salg av alkohol og være en faghandel i verdensklasse, sier Welle-Strand.

- Har ikke klart å endre trenden

Også NRK kan juble for resultatene i årets omdømmeundersøkelse fra Ipsos. I likhet med Vinmonopolet beholder mediehuset andreplassen fra i fjor - med god margin til neste på listen.

- Andelen med et godt inntrykk av NRK reduseres med to prosentpoeng fra 82 prosent i fjor til 80 prosent i år. Det er særlig andelen som oppgir at de har et meget godt inntrykk av bedriften som reduseres mye fra 38 prosent i 2023 til 23 prosent i 2024.

I 2023 var den første gangen siden 2017 at prosentandelen blant de som oppga at de hadde et meget godt inntrykk av NRK, falt til under 40 prosent.

- NRK har ikke klart å endre denne trenden i årets måling, sier Ekrann.

For industribedriften Jotun er det gode nyheter å spore. Bedriften klatrer fra
en syvendeplass i 2023 til en tredjeplass i år - og sikrer dermed den siste pallplassen.

- Både andelen som har et meget godt inntrykk og et ganske godt inntrykk av Jotun, øker fra 2023 med henholdsvis ett prosentpoeng og fire prosentpoeng, opplyser Ekrann i Ipsos.

- Et godt omdømme skapes ikke over natten

Meteorologiske institutt og FHI holder stand blant etatene, og også disse beholder første- og andreplassen sin fra i fjor.

  1. Meteorologiske institutt (84 prosent)
  2. Folkehelseinstituttet (FHI) (83 prosent)
  3. NTNU (79 prosent)
  4. Forbrukerrådet (78 prosent)
  5. Statistisk sentralbyrå - SSB (77 prosent)


Nykommerne inn på listen i år er NTNU og Forbrukerrådet. Førstnevnte gjør et hopp med hele syv plasseringer og Forbrukerrådet tar steget fra sjette- til fjerdeplass. Statistisk Sentralbyrå (SSB) faller to plasseringen, men sikrer likevel femteplassen og kan i tillegg juble for Ipsos’ omdømmepris 2024.

- Vi har målt en jevn økning for dem i andelen med godt inntrykk over flere år. Stadig høyere kjennskap gir økt oppmerksomhet fra publikum og de har fått demonstrert kompetansen i virksomheten, påpeker Ekrann.

SSB vinner prisen for en betydelig styrkning i omdømme siden 2018.

- Dette indikerer et langsiktig og godt omdømmearbeid. At prisen går til en virksomhet som skaffer tilveie og tilgjengeliggjøre troverdig offentlig statistikk mener vi er ekstra viktig i en verden som i stadig større grad preges av misinformasjon og konspirasjonsteorier.

Omdømmeprisen deles ut hvert år til en virksomhet som har vist et helhetlig godt omdømmearbeid. I statuttene for prisen legges det vekt på at virksomheten skal ha et godt omdømme og/eller vise en særlig god langsiktig forbedring av omdømmet. Statistisk sentralbyrå har vært del av Ipsos sin Omdømmemåling siden 2004.

- Omdømmet har vært stabilt godt i hele måleperioden, men siden 2018 ser vi en ytterligere styrking av omdømmet. I årets måling er det hele 77 prosent av den norske befolkningen som oppgir å ha et ganske eller meget godt inntrykk av virksomheten, noe som er en 22 prosentpoengs forbedring sammenlignet med 2018. Et godt omdømme skapes ikke over natten og for SSB har denne betydelige styrkingen av omdømmet skjedd med små skritt i riktig retning hvert år. Dette indikerer at SSB har lykkes godt med det langsiktige arbeidet det innebærer å skape økt kjennskap og tillit i befolkningen, heter det blant annet i jurybegrunnelsen.

- Har bare gode resultater å vise til

Blant organisasjonene er det Kreftforeningen som har det beste omdømmet i Norge, foran Røde Kors, Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Den Norske Turistforeningen og Leger Uten Grenser.

- Generelt er omdømme for kjente organisasjoner godt. Det er sjelden vi måler betydelige andeler med dårlig inntrykk. Det er kjennskapsnivået som bringer dem til topps i denne målingen, sier Ekrann.

I likhet med listen for bedrifter og etater – er også de to øverste plasseringene uendret fra i fjor.

- Kreftforeningen topper listen i år som i fjor, og har bare gode resultater å vise til i denne undersøkelsen. Vi målte dem for første gang i 2005, opplyser Ekrann.

Tre prosentpoeng bak finner vi Røde Kors på andreplass som har ligget blant de fremste siden første måling.

Stiftelsen Norsk Luftambulanse er nykommer på topp fem listen ettersom det ble en niendeplass i fjor.

- De går mye frem siden målingen i 2023. Økningen av andelen med godt inntrykk er på åtte prosentpoeng, avslutter Ekrann.

  1. Kreftforeningen (80 prosent)
  2. Røde Kors (77 prosent)
  3. Stiftelsen Norsk Luftambulanse (76 prosent)
  4. Den Norske Turistforening (71 prosent)
  5. Leger Uten Grenser (71 prosent)


Ipsos er det tredje største markedsundersøkelsesselskapet i verden og er til stede i 90 markeder. I tillegg til Omdømmemålingen som har blitt gjennomført de siste 33 årene, står Ipsos bak undersøkelser som Norsk Monitor, Ipsos SoMe-tracker, Barn og Ungdom, Profilundersøkelsen og Spisefakta.

Omdømmevinner beholder topplassering: - Veldig stolt