Dramatisk utvikling får radiosjef til å reagere: - De unge forsvinner

- Det er et dilemma, sier Bauer Media-sjef Kristoffer Vangen.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Samlingsplassen for den norske lydbransjen, tidligere kalt Norske Radiodager, gikk av stabelen torsdag denne uken under dets nye navn «Lyddager 2024», og åpningen gikk rett til roten av hva som tilsynelatende opptar lederne i det norske radio- og lydmarkedet, nemlig fremtidsutsiktene. 

Først dro NRKs analysesjef, Kristian Tolonen, de fremmøtte gjennom utviklingen i lydmarkedet, med mantraet «2024 har vært et år med større endring i radio enn man har sett tidligere». 

- Om en ser på alle formater, er podkast det eneste mediet som er i vekst, det fortsetter å vokse jevnt og trutt sammenlignet med TV, radio og strømming, sa Tolonen fra scenen. 

Han viste samtidig til tall som fortalte at daglig dekning for radio totalt, i snitt har falt fra 58 prosent i 2022 til 51 prosent i 2024. I samme periode har podkast økt fra 18 prosents daglig dekning til 20 prosent. Samtidig viste tallene at lytting til radio via internett holder seg stabilt på 11 prosents daglig dekning. 

Bauer-sjef, Kristoffer Vangen, var tydelig på hva problemet var da lederne i i norsk radio- og podkastbransje entret scenen til paneldebatt, ledet av NRKs Gry Veiby.

- Det er de unge som forsvinner fra radio, sa han fra scenen før han fortsatte:

- Lyttingen til de unge faller dramatisk. Så er spørsmålet hvorfor, og vi tror det har å gjøre med tilgjengelighet. VI er ikke nødvendigvis på de plattformene de er, som eksempelvis Youtube og TikTok. Kanskje vi må være flinkere til å være til stede der de unge er, det lønner seg på lang sikt, men det er et dilemma på kort sikt, at vi forsvinner fra egen plattform, fortsatte Vangen.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Les mer: Viggo Valle får hederspris: - Få som kan måle seg

- Vi snakker for mye om distribusjon

Ifølge tall fra Kantar som Tolonen la frem, gikk 29 prosent av medietiden vår til til lyd i andre kvartal 2024. Men NRKs analysesjef kunne også vise at lydkonsumet varierer stort mellom aldersgruppene. I den yngste klassen (18-29 år) bruker de 13 prosent av sin tid daglig på radio og 18 prosent av tiden på podkast mot 69 prosent minutter på å strømme musikk.

Radiosjef i NRK, Cathinka Rondan, mener samtalen om dekning for ofte dreiser seg om distribusjon.

- Vi snakker bare om det. CD'en er knapt til stede lenger, men vi har jo ikke sluttet å høre på musikk. Vi vil ikke slutte å høre på radio, mye har også flyttet seg over til online-lytting. Halvparten av NRKs lytting i vår app går til radiokanalene våre. Publikums behov for lyd vil ikke gå over, men måten man finner og bruker lyd på vil endre seg, så vi må utvikle oss så vi møter disse behovene på en god måte, sier Rondan. 

- Har vi mistet de unge lytterne?

- Det handler om hva vi tilbyr og hva vi lager. Vi skal ikke bare legge skjebnen vår i TikToks hender, men gidde å utvikle oss nok til at vi appellerer til unge mennesker. Jeg tror vi kan engasjere unge live med nyskaping, men det er klart at det også er topp å kunne høre lyd når man vil, svarte Rondan på spørsmål fra sin NRK-kollega, Gry Veiby. 

- Hva mener du egentlig med utvikling? Skal lyden høres annerledes ut?

- De to kanalene som er i vekst hos oss er P2 og Nyheter, og vi hadde sinnssyke tall på sport i sommer. Jeg tror at om man først skal være live, må lytteren merke at det er live og at man ikke kunne hørt det on-demand. Vi må levere på FOMO-øyeblikk (fear of missing out, red. anm.) der det står noe på spill, det er der live-kvaliteten står ut, svarte Rondan. 

Topptung debatt om lydmediets fremtid:

Det var nok av uenighet å spore i panelet som besto av Aslak Sommerfelt Skretting (styreleder i Norsk Lokalradioforbund), Cathinka Rondan (radiosjef i NRK), Guttorm Andreasen (leder i Norsk Podkastforening), Kenneth Andresen (radiosjef i P4-gruppen) og Kristoffer Vangen (programdirektør Bauer Media).

- De kommer ikke tilbake

P4-sjef, Kenneth Andresen, som også satt i panelet, var kjapp til å påpeke at «alle tradisjonelle medier sliter med samme målgruppe slik som radio».

- På grunn av andre tilbud som TikTok, som har en annen attraksjonskraft. Men radio er ett av de tradisjonelle mediene som holder best på de unge. Blir de borte for alltid eller kommer de tilbake? Jeg tror de kommer tilbake, det handler om hvilken livssituasjon man er i. Det er ikke en generasjon som er borte for godt, mente Andresen.

Men det utsagnet var ikke Bauer-sjefen enig i.

- Ser man på statistikken, så kommer de ikke til å komme tilbake. Det kommer til å fortsette å falle, om ungdommen faller fra nå. Live kan fort bli kult igjen, men det jeg er bekymret for er tilgjengelighet. Vi har spurt unge om de lytter på radio, og svaret vi får er at de ikke har radio. Da må vi gjøre oss tilgengelige for de unge og vise at vi er på telefonen. Vi må gjøre oss synlige, sier Vangen.

Han mener likevel det fortsatt er mulig å påvirke trenden blant unge, og at det er viktig at man tar grep nå.

- Dette er ikke deterministisk ment, vi kan påvirke det, men dagens trend er tydelig – poenget mitt er at opplevd tilgjengelighet er avgjørende for å forbli et medium for de mange.

Dramatisk utvikling får radiosjef til å reagere: - De unge forsvinner