Bransjeduo starter nytt byrå - sikter internasjonalt fra dag én

Peder Haugfos og Terje André Helgheim har styrt langt unna et kort, catchy og SEO-vennlig navn til det nye kreative byrået.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- Dette er noe jeg har grublet over i lengre tid og etter flere runder med meg selv, ble det tydelig at det er gründer jeg er. Jeg har et behov for å kjenne at jeg lever og at det bruser litt i hverdagen – og for å kjenne det, må jeg skape noe nytt, sier Terje André Helgheim til Kampanje, som for andre gang lanserer et kreativt byrå.

Som 24-åring startet han opp produksjonsselskapet Sølvrev som holder til på Bryggen i Bergen og i Fred Olsens gate i Oslo. Rollen som daglig leder i Sølvrev ga han videre til Daniel Eikeland allerede i april for to år siden, og selv om han forblir en del av selskapet han gründet i 2015, er planen på sikt å trekke seg helt ut.

- Jeg kommer fortsatt til å være en strategisk ressurs for Sølvrev og vil alltid være tilgjengelig for å støtte resten av gjengen, men jeg kommer til å trappe ned mer og mer i løpet av det neste året for å slutte meg helt til det nye byrået, sier han.

Helgheim beholder sine aksjer i Sølvrev på drøye 61 prosent.

Torsdag lanserer han og kompisen Peder Haugfos, det nye byrået Fingerspitzgefühl.

Byrået vil primært jobbe for å posisjonere merkevarer innen subkulturer og kulturelle uttrykk gjennom design, UX og innholdsopplevelser. Forretningsmodellen går ut på å levere både konsept, idé og strategi til kundene.

- Med de erfaringene vi har fra kommunikasjonsbransjen, mener vi at det er mulig å tjene penger på å selge ideer, strategi og konsept – i én og samme pakke. Også vil vi i Fingerspitzgefühl, både sette sammen og lede det kreative teamet som skal jobbe for å forvandle idé, strategi og konsept til ønsket resultat, forklarer Helgheim.

Som en motvekt har vi valgt et navn som er langt, litt vanskelig å stave og langt ifra SEO-vennlig Peder Haugfos, gründer og eier av Fingerspitzgefühl

- Ikke nødvendigvis det beste for kunden

Fingerspitzgefühl-partnerne møttes for rundt ett år siden, og selv om de ifølge Helgheim er en «merkelig sammensetning», var det en umiddelbar kjemi mellom han og Haugfos.

- Vi er veldig forskjellige som mennesker, har ulik bakgrunn og ulikt syn både når det gjelder politikk og tro, men likevel har vi fra første stund hatt en veldig god kjemi. Peder er akademikeren – og jeg er «gategutten» som har jobbet meg opp dit jeg er i dag. Og det at vi er så forskjellige på mange ting – mener jeg gjør samarbeidet enda mer spennende, sier Helgheim.

Han sier at de ofte har helt ulike innfallsvinkler, men at dette tilfører kreativitet.

- Det er spennende å se hvordan vi har ulik «take» på ting. Peder er en idémaskin og en kreativ strateg som er både er analytisk og estetisk når han utvikler og forankrer konsepter og strategier. I tillegg har han innsikt og overblikk over globale trender, samt en bred estetisk forståelse for merkevarers plassering i en bredere kulturell kontekst. Jeg er en gründer og en kremmer som ser verdien av det kommersielle – og sammen tror jeg vi er en god kombinasjon som utfyller hverandre godt, sier Helgheim.

Forretningsmodellen til Fingerspitzgefühl er tuftet på frihet til å hente inn de beste av de beste.

- Vi ser den samme dynamikken i de fleste tradisjonelle byråene – som vi mener ikke er helt heldig. De fleste kreative byråer i dag er tvunget til å bruke interne ressurser, selv om det ikke nødvendigvis er det beste for kunden, sier Helgheim og fortsetter:

- Jeg sier ikke at det er umoralsk å sørge for mat på eget bord, men med vår modell fjerner vi dette problemet fordi vi står helt fritt til å anbefale og hente inn akkurat den kompetansen og erfaringen vi mener er det beste for hvert enkelt prosjekt. Trenger vi en graffitiartist, ja, så finner vi en graffitiartist og trenger vi en satiriker for å få et kontekstuelt konsept til å fly – ja, så tvinger vi ikke en tekstforfatter til dette, men vi finner en satiriker.

Fant tonen:

Torsdag lanserer Peder Haugfos (f.v.) og Terje André Helgheim Fingerspitzgefühl, og er klare til å ta imot telefoner fra nye kunder. Foto: William Glandberger/Sølvrev

- En spennende tid i bransjen

Medgründer og eier av Fingerspitzgefühl, Peder Haugfos har tidligere jobbet som innholdsprodusent i NRK P3, og var gjennom eget selskap i Haugfos Media, leid inn av britiske BBC som kreativ strateg. Han har en master i innovasjon og design i tillegg til en bachelor i journalistikk.

Han har stor tro på det nye partnerskapet med Helgheim og at timingen for å etablere et nytt byrå passet perfekt.

- Det er en spennende tid i bransjen og jeg er sikker på at vi kan spille hverandre gode. Da vi møttes, hadde begge gått med tanken om å starte noe nytt en stund. Jeg var klar for konseptet Fingerspitzgefühl og Terje hadde en tanke om å etablere et nytt kommunikasjonshus. Det var et godt tidspunkt å møtes på, sier Haugfos.

Duoen legger ikke skjul på at Fingerspitzgefühl har internasjonale ambisjoner.

- Vi har begge jobbet en del med internasjonale aktører og har bindinger på hver vår side som vi ønsker å utforske gjennom det nye byrået. Også har lagt en ganske offensiv LinkedIn-strategi som vi har stor tro på, sier Helgheim.

Går mot strømmen

Planen er å utfordre merkevarer til å kaste seg på trender for å skille seg ut med «edgy» markedsføring, i tillegg til å ta merkevarer inn i en dypere kulturell kontekst.

- Mange bruker LinkedIn som en ren rekrutteringskanal, men i stedet for å søke og lete etter ansatte, søker vi heller etter selskaper og aktører som tør å slenge seg på nye trender og kanskje litt utradisjonelle og uventede brand collabs. Og derfor tenker vi internasjonalt fra dag én, men det er bare fordi vi ikke tror at så mange norske merkevarer er modne for våre ideer innen kulturdrevet merkevarebygging og brand collabs.

Men det betyr ikke at byrået utelukker norske samarbeid.

- Vi samarbeider mer enn gjerne med norske merkevarer som faktisk tør å bli lagt merke til. Fordelen med å satse internasjonalt er at vi tror at vi på den måten slipper å måtte lage påtatt og meningsløs kommunikasjon for å overleve, men heller kan ha integritet og takke nei til de som vil jobbe med oss, men som ikke tør å skille seg ut. I en større dam finner vi nok flere likesinnede for å si det enkelt, sier Helgheim.

Han lister opp at de for eksempel ser etter en porselen produsent for et samarbeid med en gatekunstner, et oppdrettsselskap som tør å lage en helt rosa profil, eller en ullprodusent som slenger seg på «gorpcore»-trenden (En forkortelse for «Good old Raisins and Peanuts», som kan oversettes til motetrenden der friluftsyttertøy brukes som streetwear, jour.anm.).

Ifølge en omfattende undersøkelse fra VICE Media, kommer det frem at ni av ti unge mener autentisitet er viktig for å bygge tillit til en merkevare i dag, og at folk velger merkevarer som matcher med livsstil og verdier og i større grad styrer unna merkevarer som lager for generelt innhold for å treffe «alle».

Fingerspitzgefühl skal være et byrå som gjør og tenker litt annerledes enn andre. Det signaliserer også navnet, ifølge Haugfos.

- I dag velger de aller fleste et enstavelsesord eller et navn som skal være kort, catchy og SEO-vennlig. Som en motvekt til denne strømmen har vi valgt et navn som er langt, litt vanskelig å stave og langt ifra SEO-vennlig. Vi velger å gå motsatt vei og la fingerspissfølelsen vår vise vei.

Bransjeduo starter nytt byrå - sikter internasjonalt fra dag én