Byråansatte mistenkt for å stjele 18 millioner: - Sjokkartet opplevelse

Dette er de heteste nyhetene fra den nordiske kommunikasjonsbransjen akkurat nå.

Publisert / Oppdater

Redaksjonen, Kampanje

Hver måned presenterer Kampanje i samarbeid med nettavisene Resumé i Sverige og Markedsføring i Danmark noen av de viktigste sakene akkurat nå i den nordiske kommunikasjonsbransjen. Denne gangen starter vi i Sverige der vår svenske søsterpublikasjon har en alvorlig sak om en byråansatt som har tappet selskapet vedkommende jobber for store summer.

Men du kan også lese om aggressiv Temu-reklame, elendig influencer-engasjement, pitsjekritikken som kom da zoologisk hage i København inviterte 50 byråer og historiens beste danske reklamekampanje. 

Først til saken om den svenske byråansatte som tok for seg av byråets midler. For tidligere i høst ble en svensk mann i 40-årene varetektsfengslet, mistenkt for grov økonomisk utroskap. Mistanken går ifølge Resumé ut på at vedkommende over en periode på minst to år skal ha overført millionbeløp fra selskapet. Byrået det er snakk om krever nå mannen for over 18 millioner kroner i erstatning. Det er det samme beløpet som han mistenkes for å ha stjålet fra arbeidsgiveren. Tingretten i Sverige har besluttet å fryse mannens eiendeler gjennom et beslag og aktor forteller til Resumé at dette er noe man allerede delvis har lyktes med.

- Dette er enhver bedriftsleders mareritt. Det å bli utsatt for en grusom forbrytelse utført av en person man tror man kjenner godt og møter til daglig. Det var derfor en sjokkartet opplevelse da vi begynte å nøste opp fremgangsmåten og oppdaget omfanget, skriver byråets daglige leder i en skriftlig kommentar til Resumé, og fortsetter:

- Tyveriene ble oppdaget gjennom egne kontroller og politianmeldt samme dag, noe som førte til at deler av det som ble stjålet raskt kunne beslaglegges av politi og aktor. Vi har opplevd at vi har gode rutiner for å forhindre denne typen forbrytelser, men siden det er snakk om en person på selskapets økonomiavdeling, har fremgangsmåten effektivt blitt skjult og pågått systematisk over lengre tid, sier byrålederen.

Resumé kan også fortelle at mannen har vist frem en ekstravagant livsstil på sine sosiale medier. Det inkluderer blant annet eksklusive reiser til den franske rivieraen, samt middager og fester med deler av Sveriges kjendiselite.

Les også: Byråman häktas – krävs på 18 miljoner av sin arbetsgivare 

Les også: Byråanställd misstänks ha stulit 18 miljoner : - Chockartad upplevelse

Handlet hos Temu – mottok 70 e-poster på en måned

Ifølge en rapport fra Svensk Handel har 71 prosent av alle svensker handlet på Shein eller Temu minst én gang.

Suksessen til Temu skyldes blant annet lave priser og aggressiv markedsføring.

Etter at reporteren Amanda Törner i Kampanjes samarbeidsavis Resumé gjennomførte et kjøp på Temu, mottok hun 70 eposter som inneholdt markedsføring i løpet av en måned.

E-postene inneholdt blant annet spill-funksjoner. I tillegg lover den kinesiske e-handelsgiganten «1000 % tilbake og «100 % tilbake». Men klikket man videre, var det aldri noen gaver eller gevinster. I stedet kom det tilbud om å motta rabattkuponger i bytte mot kjøp av et visst beløp.

Når Resumé undersøker budskapet i e-postene, viser det seg at de i et stort flertall av tilfellene – i 60 av de totalt 70 e-postene – ikke stemmer.

- Det er svindel og noe forbrukere bør rapportere til det svenske konsumentverket, sier Maria Wiezell, ekspert på forbrukeres rettigheter ved Sveriges Konsumenter til Resumé.

- Ettersom løftene ikke innfris uten forpliktelse, handler det aldri om gaver.

Til tross for Temus økende posisjon i Sverige, har det svenske forbukertilsynet aldri hatt en tilsynssak mot selskapet. Noe bransjeorganisasjonen Svensk Handel reagerer sterkt på.

- Risikoene er så mange at jeg ikke engang kan forestille meg at du ikke vil finne måter å stoppe deres fremgang. Disse aktørene er useriøse på nesten alle områder. De stjeler bilder fra andre virksomheter, kopierer produkter og dumper prisene. Det er en betydelig risiko for at virksomheter går under på grunn av dette, fordi det ikke er mulig å konkurrere med aktører som kan ignorere all lovgivning, sier Martin Kits, leder for næringspolitikk og meningsdannelse i Svensk Handel.

Via sitt svenske PR-byrå, Agera PR, kommenterer Temu granskingen slik:

«Vårt mål er å skape en engasjerende og hyggelig handleopplevelse, ikke å manipulere kundene våre. Vi ble ganske overrasket over å høre at vår tilnærming til interaktiv netthandel kunne oppfattes som villedende. Dette var aldri vår intensjon.»

Les mer: Så hetsar Temu med aggressiv reklam – och kasinoinslag

Temu svarar på kritiken: - Skapar en njutbar shoppingupplevelse 

Reagerer:

Malene Birkebæk stiller spørsmål rundt danske Zoologisk Hages anbudsprosess der over 50 byråer konkurrerte. Hun mener prosessen angriper hele kommunikasjonsbransjen. Foto: Ole Obitsø

Mer enn 50 byråer kjempet om dyrehagen: - Tar en hel bransje som gissel

Etter en anbudsprosess i regi av Dyrehagen i København, meldte over 100 byråer interesse og halvparten leverte inn et tilbud. Det har fått kreativ kommunikasjonsdirektør Malene Birkebæk til å sette spørsmålstegn ved hele byråkonkurransen.

- Hvis jeg skal være spiss, tar du en hel bransje som gissel fordi du ikke har gjort interne avklaringer og avgrensninger før du har lagt det ut på anbud. I stedet ser du hva markedet kommer frem til, og ut ifra det kan du begynne å justere behovene dine, sier Birkebæk til Dansk Markedsføring.

Birkebæk mener Dyreparken har kjørt en altfor åpen prosess, uten å avgrense behovene tydelig, og at dette har ført til at altfor mange byråer har kastet seg inn i prosessen.

Av de over 50 byråene som leverte et tilbud, var det til slutt byrået DBCO, som stakk av med seieren. Byrået blir gratulert av Birkebæk for å komme gjennom nåløyet, men hun reiser debatten om hvorvidt det på nytt trengs en debatt om dagens pitsjeprosesser.

- Det er med tanke på en gjennomførelse som er best mulig for alle parter, sier kommunikasjonsdirektøren.

- Kunne det ikke vært en drømmejobb for 55 byråer?

- Det er et godt poeng, fordi det er en spennende merkevare å jobbe for. Men jeg har fulgt prosessen og vært i dialog med Zoo da den ble lagt ut, så jeg vet hvor mange som møtte opp til spørretimen. Og nettopp derfor stiller jeg spørsmål ved hvor mange timer som pålegges bransjen å jobbe med dette anbudet. Samtidig som det er opp til hver enkelt aktør å tenke at byråene selv må avgjøre om de vil delta eller ikke i slike prosesser.

Om Birkebæks kritikk svarer Dyreparken at de har fått positive tilbakemeldinger om anbudsprosessen.

- Vi gikk inn i prosessen med et åpent sinn helt uten preferanser for eller tidligere historikk blant byråene. Deretter har vi mottatt flere positive tilbakemeldinger fra prekvalifiseringsdeltakere som satte pris på vår åpenhet og raske respons. I den påfølgende kvalifiseringsrunden, hvor deltakerne ble belønnet for presentasjonene, opplevde vi også en god og konstruktiv dialog, svarer kommersiell direktør i Zoologisk Hage, Mai Maria Beck.

Les hele saken her: Kritikk av anbudsprosess: - Tar bransjen som gissel

Les også: 50 byråer konkurrerte – her er vinneren av Dyrehagens anbudskonkurranse

Telenor-reklame kåret til Danmarks beste gjennom tidene

Ingen lo da den første reklamefilmen om karakterene «Polle» fra Snave og det danske teleselskapet Sonofon (i dag Telenor), ble vist for første gang i 2001. Men konseptet står igjen som et kulturfenomen i Danmark, og nylig ble den 23 år gamle reklamen kåret til den beste reklamen noensinne av Danish Marketing, i anledning foreningens 100-årsdag.

Kåringen ble gjort etter en åpen avstemning i fagbladet Markedsføring, der både bransjefolk og vanlige folk stemmer på sin favoritt. Og etter at mer enn 4500 stemmer var talt opp – var det ingen tvil om hvem som har gjorrt mest inntrykk.

Med 751 stemmer tok Polle fra Snave en soleklar førsteplass, til stor jubel hos reklamebyrået Wibroe, Duckert & Partners, som står bak kampanjen. Sammen med Telenor tok de imot den gjeve prisen på 100-årsdagen til Danish Marketing. Prisen ble feiret av blant andre Ulrik Bülow, som var administrerende direktør i Sonofon på 2000-tallet og som er ansvarlig for at kampanjen i det hele tatt kom på lufta. Han forklarer at det ikke var helt uten risiko.

- Vi kunne se på alle forhåndsmålingene at Polle faktisk gjorde det veldig dårlig. Men jeg sa likevel til styrelederen min at vi burde gå videre med det. Han sa til meg: Ulrik, hvis du sier til meg at vi skal drive med kampanjen, så står jeg bak deg. Et stykke bak deg, uttalte Bülow, til stor latter fra salen.

Reklamekonseptet handler om Polle, en kjip mopedist fra den lille fynske landsbyen Snave og vennene hans, «Heino» og «Jøgge», som mobber Polle når han ikke skjønner hvordan han skal bruke mobiltelefonen – eller «mobilos», som han kaller det.

Reklamefilmen ble helt avgjørende for teleselskapet tilbake i 2001.

- Sonofons økonomi var veldig dårlig på den tiden. Og Polle reddet Sonofon, sa Bülow, da han tok imot prisen.

Totalt bidro kampanjen til å snu et underskudd på 100 millioner danske kroner til et overskudd på 250 millioner kroner, samtidig som byrået Wibroe, Duckert & Partners, rykket frem som det sterkeste kreative byrået i Danmark på den tiden.

Les hele saken her: Polle fra Snave er Danmarks beste reklame

Svenske influencere på katastrofenivåer i ny undersøkelse

Det er fortsatt vanlig å kjøpe influencer-markedsføring basert på enkelte profilers rekkevidde, til tross for at det sjelden sier noe om engasjementet blant følgerne. Når Resumé kartlegger hvordan det ser ut for 72 svenske influencere, er det stor forskjell mellom de som har mest og minst engasjement på sine reklameinnlegg. I snitt ligger profilene på 1,7 prosent, når man deler antall likerklikk og kommentarer på antall følgere. Samtidig varierer tallene mye. Mens noen profiler lykkes å nå en engasjementsrate på opp mot syv prosent, havner langt flere under én prosent.

I snitt har influencerne med under 100.000 følgere (grensen for å regnes som en mikroinfluencer) en engasjementsrate på 1,6 prosent og de med flest følgere – over én million – har lavere engasjementsrate, rundt 1,4 prosent. Forskjellen er altså ikke så stor som man kan tro.

Den som er best på å engasjere sine følgere er e-sportprofil Samuel Stronegger, også kalt SampeV2. Han har en engasjementsrate på 7,3 prosent. I bunnen liger Katrin Zytomierska og Isabella Löwengrip, som har en engasjementsrate på henholdsvis 0,13 og 0,14 prosent.

- Det er dårligere enn for 5-10 år siden. Da var tradisjonell reklame preget av reklametrøtthet og samarbeidene var veldig gunstige, men nå er også dette vanskeligere. Nøkkelen er å variere personlig innehold med reklame, men samtidig må reklameinnlegg være merket tydelig og da minsker engasjementet, sier influencer Anitha Clemence, som i snitt har en engasjementsrate på 0,15 prosent.

Hva sier de som lykkes bedre? Influencer Margaretha Grääs (2,29 prosent i engasjementsrate):

- Det kan høres brutalt ut, men kreatører som påstår at alt er algoritmenes feil ser ikke hele bildet. Lag morsommere innhold, så kommer følgerne, engasjementet og dermed også samarbeidene automatisk. Det finnes mange influencere som har lagt ut det samme innholdet siden 2014 og forventer seg like mange likerklikk, men det er 2024 og man må rett og slett gjøre noe som passer i 2024.

Les mer på Resumé: Så mye engasjerer svenske influenceres reklameinnlegg - profiler på katastrofenivåer

Les også: Influencere, annonsører og eksperter: - Vanskeligere å skape engasjement - slik påvirker prislappen

1.120 danske influencere i opprop mot reklameregler

«Kjære næringsminister Morten Bødskov og forbrukerombud Torben Jensen».

Slik starter et åpent brev fra 120 influencere, YouTubere og digitale innholdsprodusenter som er bekymrede over hvordan markedsføringsloven nå tolkes – og etterlyser tydeligere og mer rettferdig lovgivning på området.

Blant underskriftene finner vi Matilde Trobeck, Rasmus Kolbe, Stephanie Fisker og Morten Münster.

Det åpne, bekymrede brevet kommer etter en innstramming fra forbrukerombudet som nylig uttalte at alt av innhold som influencere legger ut i sosiale medier i utgangspunktet skal betraktes som reklame.

I det åpne brevet formulerer de 120 influencerne to overordnede bekymringer.

«At det blir vanskeligere å skille mellom innhold og reklame» og «at vår ytringsfrihet begrenses og konkurransevilkår forringes», skriver de i brevet.

Avsenderne poengterer at de er deres ansvar bevisste, særlig overfor barn og unge, og at de synes at det fortatt skal være lett å skille mellom deres alminnelige innhold og det som er reklame-

Ifølge influencerne vil innstrammingen tvinge dem til å skrive «reklame» på store deler av deres eget innhold, hvis de i fremtiden skal være sikker på at de ikke blir politianmeldt av forbrukerombudet.

Den tolkningen av loven er forfatter og influencer-ekspert Katrine Thielke imidlertid uenig med influencerne i. Det sier hun i Markedsførings podkast Indsigten.

- Det innholdet som man bare lager fordi man synes det er kult, det er omfattet av markedsføringsloven, men det skal ikke markeres som reklame. Det vil si at alle kommersielle influencere skal fortsette som før, sier hun.

Forbrukerombudet har invitert et knippe influencere til et møte for å gjennomgå reglene.

Les mer i Markedsføring: 1.120 danske influencere i opprop mot reklameregler

Byråansatte mistenkt for å stjele 18 millioner: - Sjokkartet opplevelse