Hun mistet to av sine største sponsorer: - Skjønner at det kan oppleves dramatisk

Til tross for at store norske sponsorer som Sparebank 1, Gjensidige og Equinor avslutter en rekke avtaler, er det fortsatt vekst i sponsormarkedet på nesten 400 millioner kroner.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Denne uken la Sponsor Insight frem en omfattende rapport om det norske sponsormarkedet på Ullevaal Stadion i Oslo. Den viser at sponsormarkedet er anslått å vokse med drøye seks prosent i 2024 til en omsetning på 6,5 milliarder kroner. Det er andre året på rad at veksten ventes å ligge på drøye seks prosent.

Blant Norges største sponsorer i dag finner en i dag selskaper som Reitan-konsernet, Sparebank 1, Lyse, Norsk Tipping, Telenor og Gjensidige, men flere av dem begynner nå tråkke på bremsen og bare de siste månedene har Kampanje omtalt at både Sparebank1, Equinor og Gjensidige har avsluttet store sponsoravtaler med fotballen, skiforbundet og friidretten. I ett innlegg på på den store sponsorkonferansen denne uken kunne den nye lederen for Norges Skiforbund, Cathrine Instebø, fortelle om krevende tider og et tøft marked.

- Når flere sponsorer trekker seg ut så skjønner jeg at det kan oppleves som dramatisk for mange, sier Instebø.

- Hvor mye mangler dere på budsjettet neste år?

- Det kan vi ikke være åpne om, men vi jobber på og har tro på produktet vårt, sier Instebø.

Les mer: Skiforbundet og NFF om sponsortapet: - Kjedelig

Vi må tåle den kritikken som kommer og møte den med best mulig svar hele tiden. Cathrine Instebø, daglig leder for langrenn i Norsk Skiforbund

- Kritikken som kom er helt fair

For i sommer ble det klart at etter ti år ble så trakk SpareBank1 seg som sponsor av Norges Skiforbund langrenn fra og med neste sesong. Legger en Equinor på toppen, er avtaler på til sammen 17 millioner kroner i året ute av regnskapsbøkene til Skiforbundet og skiforbundet har fått både kritikk fra mediene og sponsorene

- Da er det ikke så rart det stilles spørsmål om hvordan det står til med interessen og oppmerksomheten rundt langrenn, sier Instebø.

Kritikken har gått på at forbundet har utøvere som ikke byr på seg selv og at sporten sliter med oppmerksomheten og har havnet bakpå i konkurransen med andre idretter.

- Vi må tåle den kritikken som kommer og møte den med best mulig svar hele tiden, sier Instebø til Kampanje.

- Hva gjør mest vondt; kritikken fra mediene eller sponsorene?

- Det er jo selvfølgelig sponsorene. Men det er en kritikk som er helt fair og som kom helt åpent, sier hun.

Les også: Nidar blir ny Skiforbundet-sponsor: - Har ingen uttalt sponsorstrategi

Norske sponsortopper:

Da Sponsor Insight la frem sin store sponsorrapport var også noen av landets største sponsorer samlet til debatt. Her fra venstre Thea Moen, Stian Grøstad, Håkon Andersen, Stian Bergerud, Malene Rydjord Ausland og Roald Stene i Sparebank 1. Foto: Eivor Eriksen.

- Det er snakk om omprioriteringer

Blant landets største sponsor er gjennomgangstonen at det ikke er snakk om noen stor sponsorflukt på det norske markedet og heller et resultat av endringer etter mange år samarbeid.

- For vår del handlet dette om at tiden var moden etter å ha vært sponsor i ti sesonger, sier sponsorsjefen i Sparebanken 1, Roald Stene.

Også Gjensidige måtte rydde i sponsorporteføljen i høst og sendte beskjed til friidretten om at de nå trekker seg ut av friidretten.

- Var den beslutningen en del av sponsorflukten vi nå ser?

- Vi har hatt et veldig godt samarbeid med friidrettsforbundet i 7,5 år også er det sånn innimellom at man må prioritere litt hardere på kostnader. Det er et bildet hos oss akkurat nå, men det er ikke noen sponsorflukt og vi skal satse sponsing fremover, sier sponsorsjef Stian Grøstad.

En annen stor sponsor som også slapp en stor nyhet i høst om kutt i sponsoravtalene var Equinor som nå forsvinner ut av både fotball og ski.

- Det er snakk om omprioriteringer og vi vil ha cirka det samme budsjettet. Men vi står i en annen tid enn da vi gikk i sporten og jobbet med talentutvikling der, sier sponsorsjef Thea Moen.

Håkon Andersen i Bama, en av norsk fotballs største sponsorer, mener det i verste fall er snakk om «en vridning».

- Du kan ha et annet utgangspunkt i dag enn du hadde for ti år siden, og vil kanskje jobbe med færre sponsorer og gjøre mer der du er. Men sponsorbudsjettene går nok ikke ned, og for vår del omtrent det samme, sier Andersen.

Sikter mot syv milliarder kroner

Det er Sponsor Insight som står bak undersøkelsen som viser at sponsormarkedet i 2024 nå nærmer seg syv milliarder kroner og vokser med over seks prosent for andre året på rad. Det skiller seg ganske merkbart ut sammenlignet med Mediebyråforeningens tall som i fjor viste et fall på fem prosent.

- Når vil sponsormarkedet nå syv milliarder kroner?

- Fortsetter veksten vi ser nå så kan det skje i 2025, sier daglig leder i Sponsor Insight, Vegard Arntsen.

- Er det et tøffere marked?

- De som sier at det er blitt et tøffere marked har nok hatt veldig gode tider. Kravene som stilles i dag fra potensielle sponsorer er høyere i dag, sier han.

Han sier inntrykket han sitter igjen med «er at sponsingen blir stadig viktigere».

- For mange blir sponsingen enda viktigere og det er også noen som øker og satser mer. Men så er det noen enslige svaler som tar en stor vending, sier Arntsen.

At det er vekst i tallene i totalmarkedet tror Arntsen også har sammenheng med at sponsormarkedet også holdes oppe av lokale aktører og ikke bare de store nasjonale aktørene.

- Det er mange som har store inntekter fra det lokale næringslivet som legger igjen betydelige summe også kommer det inn stadig flere sponsorobjekter, særlige innenfor festivalmarkedet, sier han.

Tallene Sponsor Insight legger frem denne uken viser også at det er festivalmarked som får den største veksten og det med snaue ti prosent. Festivalmarkedet alene begynner nå å næmre seg 700 millioner kroner. Det er likevel lite om en sammenligner med tilsvarende tall for idretten og fotballen isolert som er anslått til  2,6 milliarder og to milliarder kroner i 2024 ewtter en vekst på henholdsvis seks og nesten syv prosent. 

Johaug og Northug fortsatt på topp

På sponsordagen kunne Sponsor Insight også legge frem en liste over hvile idrettsprofiler som norske sponsorer synes er mest spennende og tilbake hos skitoppen, Cathrine Instebø, så må hun helt ned til niendeplass for å finne sin første utøver i Therese Johaug, Men Instebø kan fortsatt fortelle at det er annen langrennsløper nordmenn tenker enda mer på selv om han har lagt opp.

- Hvem er det folk tenker mest på?

- Det er Petter Northug, og det er ikke helt uventet, sier hun.

- Hvorfor?

- Han er høyaktuell som kommentator og gjort mye bra for norsk langrenn. Vi tenker det er kjempefint og hvis han nå også gjør et comeback så er det jo enda bedre. Det må vi ta med oss, ser Instebø.

Les også: Dette er favorittene til norske sponsorer: - Verdens beste utøvere

Her ser du utviklingen i sponsormarkedet fordelt på kategorier. Alle tall i MNOK. Kilde: Sponsor Insight. Sponsormarkedet øker med nesten 400 mill.

Sponsormarkedet 2024e 2023 Endring i %
Idrett* 2.5165,0 2.418,0 + 6,2
Fotball 2.010,0 1.883,0 + 2,0
Sosio 724,0 690,0 + 5,7
Festivaler  691,0 629,0 + 16,1
Kultur 506,0 493,0 +1,1
Totalt 6.495,0 6.114,0 + 6,2

*Utenom fotball

**Utenom festivaler

Hun mistet to av sine største sponsorer: - Skjønner at det kan oppleves dramatisk