Vil kutte pressestøtten med 300 millioner kroner: - Trenger frie og uavhenige medier

Det kan bli blodig i både NRK og noen av landets største aviser dersom Fremskrittspartiet kommer til makten.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er uka der de største borgerlige partiene legger frem sine alternative budsjetter og hardest i klypa er Fremskrittspartiet – i hvert fall om en ser på mediepolitikken. Fremskrittspartiet som seiler i medvind på landets meningsmålinger og tidvis også er det største politiske partiet i Norge i dag, vil i sitt alternative budsjett for 2025 kutte pressestøtten med hele 300 millioner kroner.

Partiet legger frem budsjettet i dag torsdag, men Kampanje kan allerede nå videreformidle de viktigste tallene på mediefeltet.

- Hvorfor er det nødvendig å kutte så hardt i pressestøtten?

- Det at Frp ønsker å kutte i pressestøtten er ingen hemmelighet. Det har vi gjort i flere av våre alternative statsbudsjett.  Vi trenger en fri og uavhengig presse uten koblinger til det offentlige, og derfor bør det være et mål at aviser ikke mottar offentlige tilskudd. Det kan også argumenteres for at det er konkurransevridende og urettferdighet i at noen aviser mottar store tilskudd og andre ikke, sier mediepolitiske talsperson Silje Hjelmdal i Fremskrittspartiet til Kampanje. 

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Les mer: Mediestøtten øker til over en halv milliard - nå får kulturministeren kritikk

Om mange journalister mister jobbene sine blir det vanskelig for meg å spekulere i all den tid det ikke er reell konkurranse i markedet. Silje Hjelmdal, stortingspolitiker i Fremskrittspartiet

Vil kutte hardt i NRK

Det står i skarp kontrast med regjeringens forslag om å bruke over 420 millioner kroner på ordningen i neste års budsjett. Det vil i så fall ramme store aviser som Klassekampen, Bergensavisen og Dagsavisen som til sammen får nesten 100 millioner kroner alene. 

Dersom Fremskrittspartiet kommer i regjering neste år, er det med andre ord god grunn for både norske pressestøttemottagere og NRK til å skjelve i buksene. For Fremskrittspartiet tar heller ikke pent i statskanalen vår, som måtte ha belaget seg på et kutt på hele tre milliarder kroner. Det er i så fall over 40 prosent av hele NRKs budsjett.

NRK koster nemlig skattebetalerne 7.500 millioner kroner i året dersom man legger regjeringens budsjettforslag til grunn.

- Dersom man kutter tre milliarder i NRK kan dette være til det bedre for mediemangfoldet og ha en positiv effekt for avisene. NRK har lenge vært alene om å ha helt spesielle vilkår og økninger som mange i mediebransjen misunner dem. Det har blant annet gjort at de har en særegen posisjon på nett, men også at de ikke har måtte forholde seg til de samme realitetene som andre i mediebransje, sier Hjelmdal.

Kan få makten:

Silje Hjemdal og Tage Pettersen representerer to partier som kan få mye å si for mediepolitikken fremover. Fremskrittspartiet og Høyre ligger for tiden an til å få rent borgerlig flertall ved stortingsvalget neste år. Her sammen med Carina Olset på en spillkonferanse tidligere i år. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Jobber med nytt NRK-forslag

Silje Hjelmdal mener «samtlige norske mediehus konkurrerer med hverandre om å være best på antall seere, lesere, annonseinntekter og kvalitetsinnhold.»

-  Da kan ikke staten fortsette å favorisere bruk av skattebetalernes penger på å subsidiere NRK. Her ønsker jeg og Frp å tenke nytt. Derfor jobber jeg nå derfor med et forslag som ser nærmere på nettopp dette, sier Hjelmdal.

- Vil ikke dette føre til at mange aviser og journalister mister jobbene sine? 

- Om mange journalister mister jobbene sine blir det vanskelig for meg å spekulere i all den tid det ikke er reell konkurranse i markedet, NRK får beholde sin suverene maktposisjon og FrP foreløpig står alene om å kutte i disse bevilgningene, sier hun. 

Innholdet i Fremskrittspartiets alternative budsjett er kjente toner og beløpene er de samme som Fremskrittspartiet listet opp i sitt alternative budsjett for i år.  

Vil følge styringssignalene

Dersom det blir et regjeringsskifte får håpet til særlig pressestøtteavisene og NRK være at den borgerlige regjeringspartneren Høyre vinner frem på dette området. Også partiet Høyre presenterte sitt alternative budsjett denne uken og der var det ingen kutt å spore på mediefeltet, verken hos den statlige allmennkringkasteren NRK eller i pressestøtten.

- Vi står på det fireårige styringssignalet for pressestøtten, sier mediepolitisk talsperson i Høyre, Tage Pettersen, til Kampanje.

I et bredt forlik på Stortinget ble det under den forrige regjeringen til Erna Solberg utformet en ny innretning på mediepolitikken der summer skulle ligge fast i en fireårsperiode, og kun justere for pris- og lønnsvekst.

På sikt derimot vil Høyre vri pressestøtten «i retning bort fra riksdekkende medier» og over mot lokale medier.

Eneste partiet på borgerlig side som har uttalt at de vil øke støtten er Venstre, som vil bruke 20 millioner kroner mer på pressestøtten, og sist gang vi hadde en borgerlig koalisjon i styringen av landet, var det Venstre som reddet pressestøtten flere ganger på rad.

Lite å glede seg over for TV 2

Heller ikke TV 2 kan glede seg så mye over budsjettforslagene til Høyre og Fremskrittspartiet. Ingen av de to partiene har noe penger å sette av i budsjettet til fritak for merverdiavgift for salg av elektroniske nyheter, men begge partiene lover å jobbe med saken.

- Vi har i merknader i de siste budsjettene vært tydelig på at regjeringen må levere en utredning på dette all den tid vi også er enige i at den gamle fritaksmodellen ikke skal gjenetableres. Vi må ha en som er mer treffsikker. Hva vi gjør i neste stortingsperiode blir avgjort i programmet som vedtas i mars. I det utkastet som nå er ute så sier vi at momsfritak skal være plattformnøytralt, sier Tage Pettersen i Høyre til Kampanje.

Også Silje Hjemdal i Fremskrittspartiet mener det må en endring til og at TV 2 igjen kan selge nyheter på samme vilkår som de norske nettavisene.

- Men kriteriet bør avgrenses negativt i den forstand at det klargjøres at internasjonalt produserte nyhetstjenester som sendes med samme innhold i en rekke land, ikke i tilstrekkelig grad vil anses å være rettet mot allmennheten i Norge, sier Hjelmdal.

Hun minner også om at var Fremskrittspartiet og daværende finansminister og partileder Siv Jensen som fikk innført momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester.

- Dette fjernet dessverre denne regjeringen med AP i spissen med et pennestrøk, og det uten å utrede konsekvensene. Jeg har forsøkt ved en rekke anledninger å få gjeninnført et slikt fritak, men heller ikke for neste år vil regjeringen rette opp denne tabben, sier Hjelmdal.

Les også: Næringsministeren vil ha flere Farmen-suksesser: - Et tydelig signal

Vil kutte pressestøtten med 300 millioner kroner: - Trenger frie og uavhenige medier